Koop als uw bloed door de straten vloeit

15 februari 2022 - 07:13u

Koop als uw bloed door de straten vloeit

'Koop als het bloed door de straten vloeit'. Laten we hopen dat het er niet van komt maar in de huidige situatie is deze beurswijsheid van groot belang voor beleggers. De bedenker, baron Rothschild, voegde er aan toe: 'Zelfs als het uw eigen bloed is'. 

Op de IEX forums valt te lezen dat veel beleggers zich zorgen maken. Over Oekraïne, olie, truckers en de toch al hoge koersen. In werkelijkheid zijn veel van deze zaken tijdelijk en hebben weinig tot geen invloed op de wereldwijde economie waar financïele markten uiteindelijk een afspiegeling van zijn.

Kuddedieren 

Maar ja, beleggers, met name de particuliere, zijn nu eenmaal kuddedieren. Komt er een rampzalig lijkend bericht dan vliegen ze allemaal tegelijk naar de uitgang. Mijn advies: vlieg niet mee.
Weet u wat achteraf het beste moment was om te beleggen tijdens de corona pandemie: de dag van de aankondiging van de eerste lockdown.

En zo is het ook met oorlog. De werkelijkheid is dat het effect daarvan op de beurskoersen op de wat langere termijn te verwaarlozen is. En vaak is oorlogsdreiging slecht voor de koersen maar daadwerkelijke oorlog goed. 

Bush in Irak


Laten we de oorlog nemen waar we nu nog de gevolgen van ondervinden. U weet nog wel die oorlog tegen één van de meest Westers georienteerde landen in het Midden Oosten. Een land dat nog nooit een zelfmoord terrorist had voortgebracht. Dat militair geen piep kon zeggen omdat de VS alle luchtbewegingen controleerde.

De Irak oorlog van Bush (R) in 2003, gedreven door de ideologie: blijven bombarderen tot ze democratisch zijn. Een oorlog die de macht wegnam bij de Soennieten en overdroeg aan de fanatieke Sjiieten. En daardoor IS creeerde. 

Zo gauw het bombarderen begon, stegen de koersen binnen een week met rond de tien procent. En na negen maanden stonden de beurzen zo'n 30% hoger. 

Historisch 

Vandaar dat Jim O’Neill (oud-Goldman Sachs) en Mohamed El-Erian (voormalig baas van Pimco) concluderen op basis van de beursreacties op alle conflicten sinds het begin van de 19de eeuw: ‘Historisch gezien hebben grote terreuraanslagen noch oorlogen gezorgd voor grote afwijkingen van het normale koerspatroon.’ 

Zo reageerden de beurzen op andere conflicten.

Eerste Wereldoorlog: +43%

In 1914 schrok Wall Street zich aanvankelijk een rotje en daalde met 30% en lag daarna maanden stil.

Maar toen de beurs in 1915 heropende bleek de mineurstemming al snel weg. 1915 werd afgesloten met een recordwinst van 88%. Over de hele oorlogsperiode steeg de beurs met 43%, ofwel 8,7% per jaar.

Tweede Wereldoorlog: +50%

In de Tweede Wereldoorlog is er zelfs helemaal geen terugval van Amerikaanse koersen geweest. Integendeel, de dag nadat Hitler op 1 september 1939 Polen binnenviel, steeg de Dow Jones-index met 10%. De oorlog werd afgesloten met een winst voor de Dow van gemiddeld 7% per jaar, ofwel 50% over de hele periode.

Korea en Vietnam: +60% en +43%

Dat gaat zo door als Noord-Korea in 1950 Zuid-Korea binnenvalt. Het is een oorlog waar de Amerikanen nauw betrokken bij zijn, maar beleggers vertrekken geen spier. Tussen het begin van de Korea-oorlog en het einde in de zomer van 1953 steeg de Dow met bijna 60%.

En tenslotte steeg tijdens de Vietnam oorlog de DowJones index met gemiddeld 5% per jaar en 43% over de hele periode.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be