ASML: nog ruimte voor meer winst

18 november 2021 - 07:06u

ASML: nog ruimte voor meer winst

De koers van ASML blijft maar stijgen naar nu 770 euro. Precies dertien jaar geleden was het aandeel van dit topbedrijf voor 13 euro te koop. Oftwel de 10.000 euro die de vooruitziende belegger toen in ASML heeft gestopt, is nu zo'n 600.000 waard.

Is het tijd om winst te nemen?
Wel, in oktober zijn er wel twee guru's bijgekomen die aanbevelen ASML te verkopen. Ook neemt het aantal analisten dat adviseert het aandeel vast te houden toe. Maar sinds oktober staat bij een meerderheid van de experts het aandeel nog altijd op de kooplijst.

IEX Premium

En volgens Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk is er 'nog steeds ruimte om de winstgevendheid verder op te voeren'. 

Hij wijst erop dat de chipmachinespecialist tijdens de investeerdersdag in september aangaf de brutomarge op te kunnen voeren naar 54 tot 56%. "Die lag voor afgelopen kwartaal op 51,7% en dat zal ook voor het komende kwartaal zo zijn. Daar moeten dan nog de kosten voor onder andere R&D, afschrijvingen en belastingen vanaf, zodat er een nettomarge van 33,2% overblijft in het laatste kwartaal."

Orders lastig inschatten

Wat betreft de orderintake is het lastig een inschatting te maken, schrijft de tech-analist. Het is volgens hem duidelijk dat de vraag naar chipmachines de komende jaren behoorlijk toeneemt. "Maar er staat nu zoveel druk op de ketel bij chipfabrikanten dat de afgelopen kwartalen een vertekend beeld kunnen geven."

Toch is Weeteling positief gestemd. "Er is een scenario denkbaar waarin ASML de doelen voor 2025 al in 2023 ruimschoots overtreft. Het ijzersterke momentum in de sector helpt hier zeker aan mee. In zulke omstandigheden is een beperkte overshoot van de koers kansrijk."

'Niet met het hoofd in de wolken gaan lopen'

We moeten wel oppassen dat we niet met ons hoofd in de wolken gaan lopen, waarschuwt hij. "Blijf met beide benen op de grond staan, want als de marktomstandigheden afzwakken, dan gaat het ook meteen hard in deze sector."

ASML wereldtop

ASML heeft de absolute wereldtop bereikt zo blijkt uit de toptien die U.S. News jaarlijks samenstelt van de grootste technologiebedrijven ter wereld. 

Big Tech wordt steeds groter. Tot 2018 had geen enkel beursgenoteerd bedrijf ter wereld een waarde van 1 biljoen dollar. Nu zijn de 10 meest waardevolle technologiebedrijven ter wereld samen zo'n 12 biljoen waard. En de bovenste vijf van het lijstje zijn op zich al goed voor een waardering van meer dan een biljoen. Dit zijn de top tien.

  • Apple 
  • Microsoft 
  • Alphabet 
  • Amazon
  • Facebook
  • TSMC
  • Tencent 
  • Nvidia 
  • Samsung 
  • ASML

U.S. News: ASML heeft na een koersstijging van 140% in twaalf maanden een marktwaarde van 350 miljard dollar. Niet vreemd, als je bedenkt dat ASML eigenlijk een legaal monopolie heeft in de productie van hoogwaardige chipmachines. Daarmee heeft het techbedrijf een essentiële positie in de toeleveringsketen van chipproducenten, die hun productiecapaciteit moeten uitbreiden. Afgelopen kwartaal steeg de omzet van ASML met bijna 21% en de winst met meer dan 40%.

Laatste blogposts

Niet te laat om te profiteren van kerstrally

26 november 2021 - 07:42u

Volgens topguru Bell van BMO Global Asset Management zullen de aandelenmarkten het goed blijven doen en stevenen we af op een kerstrally. Meer »

ASML: nog ruimte voor meer winst

18 november 2021 - 07:06u

De koers van ASML blijft maar stijgen naar nu 770 euro. Precies dertien jaar geleden was het aandeel van dit topbedrijf voor 13 euro te koop. Oftewel de 10.000 euro di... Meer »

Het is een bizarre rally... en die gaat door

10 november 2021 - 09:30u

Het ene beursrecord volgt het andere op. En dan moet de kerstrally, ook wel het Halloween effect genoemd, nog komen. De beste periode voor beleggers komt er namelijk a... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be