Europese aandelen blijven aantrekkelijk

20 juli 2021 - 09:15u

Europese aandelen blijven aantrekkelijk

De best presterende aandelenmarkten bevinden zich dit jaar in Europa. Zelfs beter dan Wallstreet en de opkomende markten. De vaccinatie campagnes lopen goed in Europa en de bereidheid zich te laten vaccineren is hoger dan in de VS. 

En volgens de guru's van Amundi is de stijging nog niet ten einde. Nog altijd zijn Europese aandelen aantrekkelijk, zeker in vergelijking met obligaties, aldus Kasper Elmgreen, Head of Equities en Andreas Wosol, Head of Value bij de Franse vermogensbeheerder.

De vraag is uiteraard welke aandelen u dan moet hebben. Al het goede nieuws is nu wel ingeprijsd. "Hoewel het Europese heropeningsverhaal inmiddels wel algemeen bekend is, zijn er toch segmenten van de aandelenmarkt waar we dat nog niet terugzien. We bespeuren bijvoorbeeld kansen in media, reis- en vrijetijdsaandelen en de industrie."

Kies voor bedrijven met pricing power

Beleggers moeten dan vooral inzetten op bedrijven met een hoog prijszettingsvermogen, oftewel het vermogen om hogere prijzen door te berekenen aan de consument. Dat vermogen varieert nogal per bedrijf en per industrie, stellen de experts.

"Over het algemeen geldt dat bedrijven die over belangrijk intellectueel eigendom beschikken of producten maken met een sterk merk, daar beter toe in staat zijn. Die zijn namelijk beter beschermd tegen concurrentie. Ook zijn ondernemingen die hogere marges kunnen rekenen minder gevoelig voor stijgende inputkosten dan die met lage marges. Kies dus voor kwaliteitsbedrijven, omdat die vaak over deze eigenschappen beschikken."

Banken

Door de stijgende inflatie wordt het voor inkomenbeleggers steeds lastiger. Dividendaandelen blijven in dat geval de beste keuze, stellen Elmgreen en Wosol, in dan vooral in het pro-cyclische deel van de aandelenmarkt. 

"Banken zijn dit jaar bijvoorbeeld een goede keuze voor inkomenbeleggers. In de Covid-crisis kregen zij strenge regels opgelegd, maar inmiddels mogen ze de teugels wat laten vieren en komen de aantrekkelijke dividendrendementen terug. Maar ook hier geldt dat beleggers selectief moeten zijn; niet iedere boot lift mee op het stijgende water." Buiten de financiële sector kunnen beleggers het ook zoeken in energie- en nutsbedrijven, voegen zij eraan toe.

Morningstar tipt Aegon

Het gerenommeerde beleggingsinstituut Morningstar bekijkt iedere maand welke aandelen uit de Morningstar European Market Large-Mid Cap Index het aantrekkelijkst gewaardeerd zijn. Robert van den Oever van Morningstar licht er vier uit.

"Relatief gezien is technologie nu de duurste sector in de index. Het gemiddelde aandeel noteert tegen een premie van 21% ten opzichte van de Fair Value die we ervoor hanteren. De sector energie is nog altijd het goedkoopst, met een korting van 24% ten opzichte van de Fair Value."

De nieuwkomers op de Europe Large-Mid Cap Pick List voor deze maand zijn vooral te vinden in de sector financials, die een verzekeraar en een bank bijdroeg. Op de lijst zijn onder andere de volgende vier namen binnengekomen.

Aegon

"De Nederlandse verzekeraar bevindt zich middenin een turnaround, waarbij activiteiten worden afgestoten die niet tot de kern behoren”, zegt Morningstar-analist Henry Heathfield. “We hopen dat dit doorzet. Recentelijk zijn de businesses in Centraal- en Oost-Europa al gedesinvesteerd. Ook is het aflossen van schulden tot dusver indrukwekkend geweest." Daarnaast is Heathfield te spreken over de nieuwe CEO Lard Friese. "Hij heeft jarenlange ervaring in de verzekeringsbranche en gaat slagvaardig te werk."

Morningstar hanteert een Fair Value van 4,95 euro voor Aegon, waar het aandeel nu rond de 3,50 euro noteert

Orange

"Deze telecomaanbieder is de marktleider in Frankrijk", aldus analist Javier Correonero. "Orange heeft het beste netwerk en nauwe banden met de overheid. Ook als bouwer van het glasvezelnetwerk in Frankrijk heeft het een leidende positie. Daarnaast is het concern vertegenwoordigd in Afrika, wat als groeimotor kan fungeren. Dat missen andere Europese telecombedrijven."

De Fair Value voor Orange is volgens de analist 13,90 euro, terwijl nu zo’n 9,50 euro op de borden staat.

Glencore

"Het van oorsprong Zwitserse Glencore heeft een wereldomspannend netwerk van handelaren en logistieke mogelijkheden. Dat zorgt voor heel duidelijke schaalvoordelen. In 2013 fuseerde Glencore met het Brits-Zwitserse Xstrata. Toegang tot de mijnbouwproductie van Xstrata stelt de gecombineerde ondernemingen in staat om meer waarde uit het productievolume te halen. Glencore is beter gediversifieerd dan andere grote mijnbouwbedrijven. Het heeft grotere blootstelling aan laat-cyclische grondstoffen, zoals nikkel, kobalt en koper."

Morningstar heeft een Fair Value van 335 GBX (pence) voor het aandeel,en nu noteert het tegen 316 GBX.

Stellantis 

Stellantis is in 2021 ontstaan na de fusie van Fiat Chrysler Automobiles en PSA Peugeot Citroën. Het concern voert veertien automerken. Volgens Morningstar bevordert het nieuwe moederbedrijf de schaalvoordelen. 

“De bedrijfstop verwacht dat 80% van de beoogde 5 miljard euro aan synergievoordelen al in het vierde jaar na de fusie zal worden bereikt. De prijzen zijn verbeterd dankzij de lagere voorraad aan bedrijfswagens tijdens de pandemie en door de productieschaarste als gevolg van het chiptekort. Dat is gunstig voor de marges in de toekomst. De wereldwijde uitrol van premiummerken als DS (het luxemerk van Citroën), Jeep en Maserati verhoogt de gemiddelde omzet per verkochte auto en verbetert de winstgevendheid.”

De Fair Value ligt op 25 euro, nu koerst Stellantis rond de 16 euro.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be