Topguru: bitcoin niet voor kleine beleggers

21 juni 2021 - 07:04u

Topguru: bitcoin niet voor kleine beleggers

De koers van bitcoin knalt maar op en neer. Weet u waarom? Wel, dat komt omdat niemand weet wat crypto valuta waard zijn. Zelfs topguru Goldman Sachs weet het niet.

De laatste twee maanden is de prijs van bitcoin ongeveer gehalveerd, naar nu net onder de 33.000 dollar. De daling is versterkt door de recente beslissing van China om in de provincie Sichuan het minen van digitale munten te verbieden.

China is goed voor ongeveer drie kwart van de creatie van nieuwe cryptomunten ter wereld. En met name Sichuan, waar goedkope stroom uit waterkrachtcentrales is. Aangezien het minen extreem veel energie kost, heeft China energiebedrijven verboden stroom te leveren aan delvers van digitale munten.


Goldman Sachs

Vanwege die extreme volatiliteit van de bitcoin waarschuwt 's wereld topguru Goldman Sachs particuliere beleggers om ver weg te blijven van die munt. 

De cryptomunt voldoet namelijk niet aan de schijf van vijf voor een gezonde belegging. Intussen breidt de zakenbank het aanbod van diensten in cryptovaluta’s voor institutionele beleggers wel verder uit, schrijft Barron’s.

Nog maar een paar maanden geleden koerste bitcoin boven de 60.000 dollar. Beleggers waren bang de boot te hebben gemist. Daarna maakte de virtuele munt een duikvlucht naar 31.000 dollar. Nu herstelt de koers zich weer wat, al dan niet beïnvloed door tweets van Elon Musk. Het illustreert de enorme volatiliteit van de munt.

Bitcoin is volgens de Investment Strategy Group van Goldman Sachs voor de meeste particuliere beleggers niet geschikt. Althans, nog niet. 

Schijf van vijf 

De blockchaintechnologie kan zeker revolutionair zijn. Maar dat impliceert niet meteen dat cryptovaluta’s ook een belegbare klasse zijn. Het ISG-team van Goldman hanteert vijf criteria om te bepalen of iets een gezonde investering is:

  1. het genereert een gestage, betrouwbare kasstroom op regelmatige basis, zoals obligaties doen
  2. het genereert winst door blootstelling aan economische groei, zoals aandelen doen
  3. het biedt consistente en betrouwbare diversificatievoordelen
  4. het dempt volatiliteit
  5. het biedt consistente en betrouwbare bescherming tegen inflatie of deflatie als een waardeopslag

Om door de selectie te komen moet aan ten minste drie criteria worden voldaan en bitcoin voldoet aan geen enkele van deze criteria.

Wel voor de grote belegger?

De kritische opmerkingen van Goldman Sachs vallen samen met de uitbreiding van het aanbod in crypto’s voor institutionele klanten. Eerder dit jaar lanceerde de investeringsbank een handelsplatform dat zich richt op bitcoin. En uitbreiding is aanstaande, want de komende maanden zal Goldman Sachs opties en futures voor ether aanbieden aan zijn klanten, meldde Bloomberg.

Voor doorsnee beleggers die volatiliteit niet goe kunnen verdragen, hebben beleggingen in crypto’s niet veel zin. Ook zijn ze waarschijnlijk niet van toegevoegde waarde als een strategische belegging voor consumenten en private-wealth klanten, schreef het ISG-team.

Als Goldman Sachs de risico-, rendements- en onzekerheidskarakteristieken van de bitcoin weegt, dan zou een blootstelling van 1% in een portefeuille met gemiddeld risicoprofiel een jaarlijks rendement van 165% moeten genereren om een zinvolle keuze te zijn. Een blootstelling van 2% zou een jaarlijks rendement van 365% vereisen. Maar in de afgelopen zeven jaar heeft bitcoin een rendement van 69% op jaarbasis opgeleverd.

Cryptocriminaliteit

Wat het ISG-team ook zorgen baart, is de veiligheid van cryptomunten. Er zijn gevallen geweest waarbij de privésleutels van beleggers zijn gestolen, zodat ze geen toegang tot hun munten hadden. Hacken en cyberaanvallen komen ook voor in het traditionele financiële systeem, maar beleggers hebben meer mogelijkheden om de schade te verhalen.

In het geval van anti-autoritaire cryptovaluta’s heeft de belegger over het algemeen geen centrale autoriteit die hij kan aanspreken om zijn vermogen terug te krijgen, mocht zijn sleutel gestolen zijn. Met andere woorden: Sleutel verloren? Munten kwijt!

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be