Guru's positiever over Nederlandse aandelen

4 juni 2021 - 06:36u

Guru's positiever over Nederlandse aandelen

Nu de veelal lastige maand mei achter de rug is en de economie steeds meer van het slot gaat, worden guru's, zoals ABN Mees Pierson, weer positief over aandelen. 

Dat blijkt ook uit de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Actiam. De beleggingsprofs zetten vooral in op Ahold, Prosus, Heineken en Aegon. Shell moet u even niet hebben.

Voor juni zijn de professionals weer voorzichtig optimistisch. Een derde van de 71 deelnemers verwacht een stijging van de beurs. Een op de vijf rekent op een daling.

De stemming onder de beursexperts voor de huidige maand is als volgt:

  • 33,8% is optimistisch (dat was vorige maand 28,2%)
  • 45,1% is neutraal (tegen 45,1% vorige maand)
  • 21,1% is pessimistisch (was 26,8%)
  • Saldo: +12,7%.

Ook prognose komende half jaar is iets positiever

Ook voor de langere termijn zien de experts het weer iets zonniger in. 38% verwacht een stijging, terwijl 24% uitgaat van een daling richting het einde van het jaar.

Dit zijn de verwachtingen voor de komende zes maanden:

  • 38,0% is optimistisch (dat was vorige maand 31,0%)
  • 38,0% is neutraal (tegen 35,2% vorige maand)
  • 23,9% is pessimistisch (dat was 33,8%)
  • Saldo: 14,1%

Keuzes juni: Ahold opnieuw getipt

Tot slot de keuzes voor juni. Waar moeten we volgens de beursexperts onze kaarten op zetten en welke aandelen kunnen we beter mijden?

Ahold Delhaize blijft wederom op het boodschappenlijstje staan. Ook Aegon en Heineken prolongeren hun positie in het linkerrijtje. Prosus maakt het lijstje compleet. Opvallend, want de techinvesteerder stond afgelopen maand nog bij de floppers. Prosus stond onlangs in de schijnwerpers nadat het concern had aangekondigd een deel van zijn belang in Tencent te verkopen en 45% van de aandelen in moederbedrijf Naspers over te willen nemen van de aandeelhouders.

Bij de floppers blijft JustEat Takeway fier bovenaan staan. Maar wel met wat minder overtuiging dan afgelopen maand, wat natuurlijk niet zo vreemd is na zo'n flinke koersdaling.

IMCD is nieuw in het rijtje. Dat bedrijf komen we niet zo vaak tegen, merkt Van Zeijl op. Op een gezamenlijke derde plaats staan Unibail-Rodamco-Westfield, Arcelor Mittal en Shell.

Shell had altijd een warm plekje bij de experts, maar de liefde lijkt bekoeld. Vorige week oordeelde de rechtbank in Den Haag dat Shell de CO2-uitstoot per 2030 fors moet hebben teruggedrongen. Experts vrezen dat dit ten koste zal gaan van de winstgevendheid. 

Toppers juni
Saldo*
Floppers juni Saldo*
Aegon 5 Just Eat Takeaway -7
Prosus 5 IMCD -6
Heineken 5 Arcelor Mittal -4
Ahold Delhaize 5 Unibail-Rodamco-Westfield -4
    Royal Dutch Shell -4

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Economische groei versnelt


Ook Ralph Wessels, hoofd Beleggingsstrategie bij ABN Amro Mees Pierson, is positief.
"Het jaar is goed begonnen voor beleggers. De economie gaat verder open en de groei van de wereldeconomie zal in de tweede helft van het jaar gaan versnellen”, schrijft de private bank in de halfjaarlijkse beleggingsstrategie-update 'Weer open'.

De bank verwacht overigens niet dat de misgelopen groei sinds de coronacrisis in de meeste landen zal worden ingehaald vóór 2023. En dan is er inflatie. "Een cruciaal onderwerp voor beleggers", zegt Wessels. 

"Wij denken dat er meer argumenten tegen dan vóór structureel hogere inflatie zijn. Dit omdat de groeicijfers in 2022 weer wat zullen afzwakken. Daarnaast zullen consumenten niet al hun opgepotte spaargeld gaan uitgeven. En ook de stimuleringsmaatregelen wereldwijd zullen volgend jaar minder royaal zijn. Bovendien is de arbeidsmarkt verre van krap."

Positief over aandelen: welke sectoren?

Gezien de economische vooruitzichten en de sterke groei van de bedrijfswinsten blijft ABN Amro Mees Pierson overwogen in aandelen. Welke sectoren zijn interessant en welke minder?

Wessels: "We handhaven het cyclische accent in de portefeuille. We blijven positief over cyclische sectoren als industrie, basismaterialen, financials en luxe goederen. Onderwogen zijn we in de defensieve sectoren consumptiegoederen en communicatiediensten. Maar ook zijn we niet enthousiast over de energiesector, omdat die worstelt met duurzaamheidsissues op lange termijn."

Verder verwacht ABN Amro dat waterstof kansen gaat bieden voor beleggers. "De 'waterstofeconomie' komt eindelijk binnen bereik. Ook de circulaire economie moet in de gaten gehouden worden. Het is namelijk een van de oplossingen voor de klimaatproblemen, zowel in ecologisch als economisch opzicht."

Grondstoffen

In de grondstoffenmarkten wordt gerekend op sterk herstel van de olievraag in 2021. "Maar dat zal nauwelijks invloed hebben op de olieprijs. Wij voorzien een gemiddelde olieprijs van 60 tot 65 dollar per vat voor de rest van dit jaar."

Ten opzichte van goud blijft ABN Amro Mees Pierson terughoudend. "We verwachten dat de goudprijs eind 2021 op een niveau van circa 1700 dollar per troy ounce zal liggen."

Laatste blogposts

Topguru: bitcoin niet voor kleine beleggers

21 juni 2021 - 07:04u

De koers van bitcoin knalt maar op en neer. Weet u waarom? Wel, dat komt omdat niemand weet wat crypto valuta waard zijn. Zelfs topguru Goldman Sachs weet het niet. Meer »

Beleggen in sociale media hypes spannend, riskant en soms illegaal

12 juni 2021 - 06:38u

Het handelen in aandelen puur op basis van informatie van sociale media is uiterst riskant, lijkt meer op gokken dan op beleggen en kan strafbaar zijn. Meer »

Guru's positiever over Nederlandse aandelen

4 juni 2021 - 06:36u

Nu de veelal lastige maand mei achter de rug is en de economie steeds meer van het slot gaat, worden guru's, zoals ABN Mees Pierson, weer positief over aandelen. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be