Oliereuzen wereldwijd afgerekend op klimaat eisen

29 mei 2021 - 15:22u

Oliereuzen wereldwijd afgerekend op klimaat eisen

De rechterlijke uitspraak dat Royal Dutch Shell in negen jaar 45 procent minder koolstofdioxide moet uitstoten, is baanbrekend. Voor het eerst wordt de bedrijfskoers van een oliegigant via de rechter ingrijpend beïnvloed. 

Het geeft de toenemende druk aan op de oliebranche om agressiever op te treden tegen klimaatverandering want ook andereingrfijpend  oliereuzen hebben er sind deze week mee te maken. Bij ExxonMobile hebben activistische aandeelhouders zich in de bestuursraad weten te vechten. En een meerderheid van de aandeelhouders van Chevron stemde voor het verder beperken van de uitstoot van het bedrijf.

Dreun 

IEX analist Martin-Jan Crum stelt dat de rechterlijke uitspraak een dreun is voor Koninklijke Olie, zoals het op de beursvloer heet. Anderzijds denkt hij dat de uitspraak door Shell wel te realiseren is. 

"Zeker als een deel van de reductie door compensatie, denk aan bomen planten en CO2-uitstoot afvangen, kan geschieden", aldus de analist.

Maar om de uitstoot van klanten omlaag te krijgen is nog een ander verhaal, waarschuwt hij. Shell krijgt daarvoor wel een 'zwaarwegende inspanningsverplichting'. "Het concern is naar eigen zeggen met eigen uitstoot plus die van toeleveranciers en klanten goed voor 3% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot."

'Juridisch gedrocht'

Het vonnis van de rechtbank, dat Crum 'een juridisch gedrocht' noemt, is direct van kracht, hoewel Shell waarschijnlijk in hoger beroep zal gaan. “De zaak zal ongetwijfeld tot aan de Hoge Raad getoetst worden, gezien de enorme complicaties van de uitspraak.”

De gevolgen zijn namelijk flink voor de bedrijfsvoering. Shell heeft nu te maken met een concurrentienadeel. Hoe dit precies uitpakt is nog niet duidelijk. "We wachten eerst het juridische traject af, een hoger beroep kan wellicht de angel nog uit deze uitspraak halen."

'Shells van deze wereld blijven nodig'

Hij wil benadrukken dat deze discussie niet over de terugdringing van CO2-uitstoot an sich gaat. "De neuzen staan wat dat betreft dezelfde kant op, het gaat er nu vooral om dat het veel sneller moet dan Shell zelf al van plan was."

De markt reageerde afwachtend op de uitspraak, aldus Crum. "Waarderingstechnisch blijft Shell interessant. Wat velen lijken te vergeten is dat de Shells van deze wereld keihard nodig zijn om de energietransitie tot een succes te maken."

Laatste blogposts

Topguru: bitcoin niet voor kleine beleggers

21 juni 2021 - 07:04u

De koers van bitcoin knalt maar op en neer. Weet u waarom? Wel, dat komt omdat niemand weet wat crypto valuta waard zijn. Zelfs topguru Goldman Sachs weet het niet. Meer »

Beleggen in sociale media hypes spannend, riskant en soms illegaal

12 juni 2021 - 06:38u

Het handelen in aandelen puur op basis van informatie van sociale media is uiterst riskant, lijkt meer op gokken dan op beleggen en kan strafbaar zijn. Meer »

Guru's positiever over Nederlandse aandelen

4 juni 2021 - 06:36u

Nu de veelal lastige maand mei achter de rug is en de economie steeds meer van het slot gaat, worden guru's, zoals ABN Mees Pierson, weer positief over aandelen. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be