Adviezen van guru's zijn waardevol

28 december 2020 - 07:12u

Adviezen van guru's zijn waardevol

Er wordt door beleggers veel gekankerd op de adviezen van de guru's. Je zou er niets aan hebben, ze praten alleen voor hun eigenbelang enz. De werkelijkheid is echter dat de adviezen van analisten waardevol zijn. Uiteraard krijgen ze niet altijd gelijk in hun voorspellingen maar ook dan voegen ze veelal kennis toe.

Sterker nog, in 2020 loonde het overduidelijk om analistenadviezen op te volgen. De aandelen waar de guru's het meest positief over waren, hebben het dit jaar 18 procent beter gedaan dan het beursgemiddelde. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de broers Dirk en Willem Gerritsen, respectievelijk docent Beleggen en Financiële Markten aan de Universiteit van Utrecht en zelfstandig data-analist. 

 

Floppers

En niet alleen hadden de experts het goed wat betreft de aanbevolen fondsen, ze hebben ook gelijk gekregen wat betreft de floppers van 2020, schrijft ABM.

Uit het onderzoek is gebleken dat de minst favoriete fondsen van de analisten met 17 procent zijn achtergebleven ten opzichte van het beursgemiddelde. 

Het beste van de analisten deed Kempen & Co het in 2020. De long/short strategie voor de aandelen uit de AEX All Share index leverde bij de Nederlandse bank een rendement op van 56 procent. Beter dus dan een top Amerikaanse bank als Morgan Stanley dat met 39 procent op de tweede plaats kwam, gevolgd door de Zwitserse bank UBS met 34 procent.

Het slechtste van de 20 onderzochte zakenbanken deed Deutsche Bank het. Het volgen van hun adviezen leidde tot een negatief rendement van 10 procent. Gemiddeld leidde het volgen van de adviezen van de experts evenwel tot succes. 

Techaandelen

De guru's hebben het in 2020 volgens het onderzoek vooral goed gezien betreffende de techaandelen. ASML en ASMI, maar ook Just Eat Takeaway en Prosus presteerden heel goed.

Daarnaast hebben de analisten ook goed aangegeven dat financiële aandelen dit jaar gemeden moesten worden. Bankaandelen presteerden slecht. Ook verkoopadviezen op Air France-KLM en BAM Groep betaalden zich uit. 

"Analisten leken dit jaar de impact van de coronacrisis op de verschillende aandelen goed in te schatten", stelden de broers Gerritsen.

Prestaties aandelenanalisten in 2020:

Prestaties aandelenanalisten in 2020

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be