Meerderheid guru's koopt ASML

20 juli 2020 - 19:23u

Meerderheid guru's koopt ASML

Ondanks een sterke koersstijging sinds maart blijft een meerderheid van de guru's chipmachinefabrikant ASML koopwaardig vinden.

Sinds de publicatie van de redelijke halfjaarcijfers blijven de meeste analisten positief over het fonds. Op Guruwatch hebben meer dan tien guru's het aandeel op Kopen staan. Minder positief zijn de Duitse banken. DZ bank is de enige die aanbeveelt het aandeel te verkopen en Deutsche en Norddeutsche hebben hun fonds op Houden staan. Ook Bank Degroof beveelt aan het fonds te Houden. 
Andere toonaangevende banken zoals Goldman en ING bevelen aan het fonds aan te schaffen.

IEX Premium

Analist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk is iets voorzichtiger, met name vanwege de recente sterke koersstijging van het fonds.

Vorige week tikte ASML de 353 euro aan, vergeleken met een koers van 185,90 euro op 18 maart. Inmiddels is de koers iets afgekoeld naar zo’n 343 euro, maar nog steeds is het behoorlijk hoog gewaardeerd, stelt Weeteling.

“Zelfs voor langetermijnbeleggers kan er een punt komen waarop de koers van deze chiptopper te ver wegloopt bij de realiteit. Het verruimende beleid van centrale banken speelt hierin een grote rol”, schreef hij maandag in een vooruitblik.

Invloed centrale banken neemt toe

“Geld dat de centrale banken printen wordt aan het werk gezet en komt deels terecht in de grote en sterke aandelen zoals ASML. Dat de waardering op dat moment al fors is, doet nauwelijks ter zake zolang het maar om een sterke en liquide naam gaat. Met andere woorden: de invloed van centrale banken op de waarderingen neemt toe.”

Inmiddels zijn de halfjaarcijfers bekend. De omzet is iets lager uitgevallen, maar dat komt door het doorschuiven van omzet naar het derde kwartaal, legt Weeteling uit. “De brutomarge is in de prik en dat betekent dat ASML de winstgevendheid succesvol opvoert.”

Orderintake baart zorgen

Toch is de analist er niet gerust op. “De omvang van de orderintake baart zorgen. Er kwam slechts voor 1,1 miljard euro aan nieuwe orders binnen. Het is natuurlijk geen gegeven dat orders zich gelijkmatig over het jaar verdelen, maar dit is wel een hele stevige terugval en hint toch op wat voorzichtigheid bij klanten.”

“De groeiverwachting blijft gehandhaafd door ASML, maar de winst per aandeel van 9 euro voor heel 2020 zal niet worden gehaald. De teller blijft voor het eerste halfjaar steken op 2,72 euro.” De analist rekent wel op een forse hogere winst per aandeel in het tweede half jaar, van ongeveer 4,50 euro. 

Resultaten niet in verhouding met koers

Al met al vindt Weeteling dat de resultaten tekortschieten bij de verwachtingen en niet in verhouding staan tot de hard opgelopen koers.

Hij nuanceert wel: “ASML is wel een semi-monopolist en op lange termijn zal de vraag naar de chipmachines van het concern toenemen en de winst idem dito. Daar hoort in tijden van overvloedig geld een extra hoge waardering bij.”

Laatste blogposts

Goud is sinds vanochtend duurder dan ooit

27 juli 2020 - 07:03u

De voorspelling van velen dat de goudprijs een recordhoogte in dollars zou bereiken, is vandaag uitgekomen. Om 05.30 uur Nederlandse tijd - de financiële markten gaan ... Meer »

Meerderheid guru's koopt ASML

20 juli 2020 - 19:23u

Ondanks een sterke koersstijging sinds maart blijft een meerderheid van de guru's chipmachinefabrikant ASML koopwaardig vinden. Meer »

Welke aandelen moet u hebben in AI?

13 juli 2020 - 20:37u

Wie anders dan Elon Musk vestigde weer eens de aandacht op Artificiële intelligentie (AI) door uit de losse pols op te merken dat Tesla op het eind van dit jaar zonder... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be