Krimp in Duitsland en Nederland het minst in EU

30 juni 2020 - 07:11u

Krimp in Duitsland en Nederland het minst in EU

Hoe hebben de landen in de eurozone het gedaan tijdens de coronacrisis? Investering in aandelenmarkten van landen die een intelligente lockdown hebben gehanteerd, lijkt het lucratiefst te zijn.

Heeft de ABN Amro bank gelijk gekregen in hun voorspelling dat de krimp in de VS, Duitsland en Nederland het geringst zou zijn, en het sterkst in het VK, Italië en Frankrijk. Helaas is het waarschijnlijk dat de VS uit het lijstje van economisch beter presterende landen zal wegvallen, vanwege het opnieuw invoeren van lockdown maatregelen als gevolg van het ontbreken van enige consistentie in het federale corona beleid. 

Economieën die dit jaar de zwaarste klappen moeten incasseren, zullen volgend jaar sterker opveren, maar de blijvende schade als gevolg van toegenomen faillissementen en werkloosheid zal hier waarschijnlijk groter zijn. Dat stelden econonomen van ABN Amro in een recente studie.

Gematigd herstel

Uit een nieuw ING rapport - 'Eurozone Quarterly: The gradual, but not great, re-opening' - blijkt dat inderdaad Duitsland en Nederland het beter hebben gedaan dan de meeste andere landen.

Zoals altijd is de Europese Unie aan het doormodderen, zo concluderen de economen. De post-pandemische reactie op het herstel is weliswaar robuust geweest, en de geleidelijke heropening van de economie biedt hoop. Maar nu de normen voor sociale afstand blijven bestaan en de inflatie nog steeds laag blijft, verwacht ING een 'gematigd herstel'. 

Eurozone: Dieptepunt lijkt bereikt

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de omvang van zijn programma voor de aankoop van obligaties vergroot, maar volgens ING econoom Peter Vanden Houte is dat niet genoeg en lijkt een verdere verhoging van het programma in de tweede helft van dit jaar “waarschijnlijk”.

Het goede nieuws is dat de meeste recente gegevens er nu op wijzen dat de recessie in de eurozone waarschijnlijk een dieptepunt heeft bereikt in april.
ING voorspelt een krimp van de eurozone economie van bijna 13% in het tweede kwartaal. De bank blijft bij zijn prognose dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) dit jaar met 8% zal dalen, gevolgd door een groei van 4,5% volgend jaar.

De ECB gaat uit van een krimp van 8,7% voor dit jaar, gevolgd door een groei van 5,2% in 2021.

Duitsland: van bezuinigingskampioen tot big spender

Onze Oosterburen hebben zich getransformeerd van bezuinigingskampioen tot big spender, aldus ING econoom Carsten Brzeski.

In de eerste fase van de crisis heeft de Duitse regering meer dan 30% van het BBP beschikbaar gesteld om de economische gevolgen van de lockdownmaatregelen op te vangen. Deze maatregelen omvatten voornamelijk garanties en leningen voor bedrijven, maar ook compensatie van inkomensverliezen voor kleine ondernemingen en freelancers.

Deze ommezwaai zal er volgens ING voor zorgen dat Duitsland waarschijnlijk een van de eerste landen zal zijn die de crisis te boven zal komen, en een van de sterkste.

Nederland: klappen vielen relatief mee

Het Nederlandse BBP is in het eerste kwartaal van 2020 met 1,7% gedaald vergeleken met het kwartaal daarvoor. Hoewel deze daling in absolute termen nog steeds groot is, is deze mild in vergelijking met het gemiddelde daling van de eurozone van 3,6%.

Daar zijn twee redenen voor: de lockdown was in Nederland veel minder streng dan in andere Europese landen, en er waren goede steunmaatregelen voor burgers en bedrijven.

Toch verwacht ING econoom Marcel Klok dat de Nederlandse economie in 2020 met 6% tot 8% zal krimpen, ondanks een omvangrijk steunpakket van de overheid. Naarmate de lockdowns afnemen, wordt de economische bedrijvigheid weer hervat. Maar een volledig herstel zou pas aan het eind 2022 kunnen plaatsvinden, zo denkt ING.

België: onzeker hersteltraject

België maakt een ongekende gezondheids- en economische schok mee. In het eerste kwartaal voorspelde de Belgische centrale bank dat het BBP met 3,6% zou krimpen ten opzichte van het vorige kwartaal. Maar gezien het verlies aan economische activiteit tijdens de lockdown zal het tweede kwartaal nog slechter zijn, zo verwachten de economen van ING.

Bovendien blijkt uit de wekelijkse enquêtes van de centrale bank dat de activiteit in de privésector, ondanks de algemene versoepeling van de lockdowns, nog steeds meer dan 20% onder het normale niveau ligt.

Het hersteltraject blijft daardoor nog steeds zeer onzeker. Hoewel de Belgische economie zich in de tweede helft van dit jaar naar verwachting sterk zal herstellen, zal het volgens ING nog wel lange tijd duren voor de economie weer is teruggekeerd naar het niveau van voor de crisis. De politieke instabiliteit in België, waarbij een nieuwe regering moet worden gevormd, helpt ook niet mee.

Italië: in overlevingsstand

Italië, dat zwaar is getroffen door de coronapandemie, zit volgens ING-econoom Paolo Pizzoli nog steeds in de overlevingsstand. Het was een van de eerste Europese landen waar het coronavirus uitbrak, en ging als eerste in lockdown op 8 maart.

De productie- en bouwactiviteiten werden heropend op 4 mei, de detailhandel een week later en de bars en restaurants volgden op 18 mei.

Binnenlandse reizen en inkomende stromen van EU-burgers, die cruciaal zijn voor het toerisme, zijn sinds 2 juni weer toegestaan. Het is nog te vroeg om te zien hoe het toeristische seizoen zich zal ontvouwen. Aangezien de internationale toeristenstromen nog een stuk lager zijn dan vroeger, nodigen Italiaanse ondernemers hun landgenoten openlijk uit om binnen de nationale grenzen te blijven. Dit zou weleens een redelijk defensieve strategie kunnen blijken, aldus ING.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be