Beste koopmogelijkheden ooit?

15 mei 2020 - 10:05u

Beste koopmogelijkheden ooit?

Is de effectenmarkt sinds 1999 niet meer zo overgewaardeerd geweest of biedt de coronacrisis de beste koopmogelijkheden ooit.

Het corona virus waart nog altijd rond. Alleen al in Amerika verloren tientallen miljoenen mensen hun baan en staan er lange rijen voor de voedselbanken. Toch zijn de beurzen wereldwijd na een zware daling van tientallen procenten flink hersteld. Zo is de Amerikaanse S&P 500-index met 30% gestegen sinds het dieptepunt in maart.

De vraag is of het huidige niveau stand kan houden. Gerenommeerde investeerders zijn daarover verdeeld. Zo is de bekende oprichter van Appaloosa Management, David Tepper, van mening dat de effectenmarkt sinds 1999 niet meer zo overgewaardeerd is geweest. En topman Druckenmiller van Duquesne Family Office meent: "De verhouding tussen risico en beloning staat misschien wel op het slechtste punt dat ik in mijn hele carrière heb gezien.”

De voormalig fondsbeheerder van Legg Mason Value Trust en oprichter van Miller Value Partners, Bill Miller, ziet het anders. "Na de stortvloed van slecht nieuws over de coronacrisis is de markt wellicht een beetje te ver vooruitgelopen, maar ik vind niet dat het zo dramatisch is als Tepper en Druckenmiller stellen", zo zegt hij in gesprek met CNBC.

Miller, een waardebelegger, wijst erop dat de totale markt momenteel wordt verhandeld tegen ongeveer 17 keer de verwachte bedrijfswinst in 2021, wat ook zo’n beetje het gemiddelde is van de afgelopen vijf jaar. 

'Beste koopmogelijkheid ooit'

Tijdens de coronacrash in maart zei hij dat de neergang een van de beste koopmogelijkheden ooit heeft geschapen. Dat lijkt hij goed te hebben gezien. Meer analisten hadden het beursherstel verwacht en menen dat het huidige niveau van de koersen een goede basis in de realiteit heeft.

De Amerikaanse nieuwszender CNBC zette de argumenten daarvoor op een rij. Die gaan met name over de situatie in de VS waar chaotisch politiek beleid domineert.

In Nederland ziet het er nog beter uit vanwege gecoordineerd beleid en een intelligente lockdown waardoor de werkloosheid minder hard is gestegen en de economie minder is geraakt.

In onderstaande Amerikaanse grafieken worden de argumenten van de optimisten gekwantificeerd.

Amerikaanse werkloosheid achterhaald

De gegevens over de arbeidsmarkt zijn achterhaald. De cijfers over april, toen maar liefst 20,5 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aanvroegen, hadden betrekking op het hoogtepunt van de crisis. Inmiddels zijn diverse Amerikaanse staten bezig om hun economieën te heropenen. 

“De markt weet dat het banenverlies vooral is toe te schrijven aan de wijdverspreide lockdowns,” zegt Peter Boockvar van Bleakley Advisory Group. “Nu we beginnen met het heropenen van de markt verwachten beleggers dat veel mensen weer in dienst worden genomen in de komende maanden en kwartalen.”

De pijn is geconcentreerd in enkele sectoren

Sommige experts wijzen er ook op dat de verliezen vooral geconcentreerd zijn in de vrijetijds- en horecasector, en de kracht van andere sectoren hebben overschaduwd.

Sinds de coronacrash van maart is de kloof tussen de winnaars en de verliezers op de beurzen alleen maar groter geworden. Het is niet verrassend dat de aandelen die het meest aan de coronavirusdreiging zijn blootgesteld - met inbegrip van hotels en luchtvaartmaatschappijen – het hardst geraakt zijn. 

Toch belandde de Nasdaq afgelopen donderdag in de plus ten opzichte van de jaarwisseling, mede dankzij sterk presterende bedrijven als Netflix en Amazon.

Grotere bedrijven minder hard geraakt

“Grote bedrijven zijn veel minder gedaald dan kleinere bedrijven,” zegt Peter Orszag van Lazard. “Het is waarschijnlijk dat als gevolg van deze crisis de sterken sterker zullen worden... en dus weerspiegelt de beurs dat in zijn relatieve waardering.”

Stimuleringsmaatregelen overheid

Een andere aangehaalde reden voor de opleving van de markt zijn de omvangrijke steunpakketten van overheden. Denk bijvoorbeeld aan het steunpakket van 2 biljoen dollar van de Amerikaanse overheid, het ongekende opkoopprogramma van de Federal Reserve en de aanhoudend lage rente.

"De ineenstorting van de economische activiteit is historisch. Maar dat geldt ook voor de omvang van de overheidssteun om de economische impact van de coronapandemie te verzachten en het herstel te bevorderen", schreef een strateeg van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan onlangs aan klanten. Hij schat in dat de impact van de monetaire verruiming door de Fed de tijdelijke daling van de resultaten van bedrijven ruimschoots compenseert."

Daling aantal besmettingen

Volgens Kate Moore van BlackRock's Global Allocation Team beweegt de markt zich hoger om drie redenen: een vertraging in het aantal nieuwe virusbesmettingen, het geleidelijke heropenen van de staten, en de verbeterende verhoudingen tussen de VS en China.

Hoewel de toekomst onzeker is, toont een van ’s werelds meest succesvolle beleggers zich toch optimistisch. "Niets kan Amerika tegenhouden", zei Warren Buffett, topman van Berkshire Hathaway, onlangs op de eerste virtuele aandeelhoudersvergadering van het conglomeraat. "Het Amerikaanse wonder, de Amerikaanse magie heeft altijd gezegevierd en zal dat weer doen."

Laatste blogposts

Niet goed wijze beleggers

1 juni 2020 - 07:47u

De belegger die dit jaar de beurswijsheid 'Sell in may and go away' in praktijk heeft gebracht, was - we hoeven er geen doekjes om te winden - niet goed wijs. In Nede... Meer »

Guru's blijven positief over Galapagos

23 mei 2020 - 08:41u

Een van de rijkste biotechfondsen ter wereld, het Nederlands/Belgische Galapagos, maakte deze week de resultaten van het onderzoek naar de werking van filgotinib bij c... Meer »

Beste koopmogelijkheden ooit?

15 mei 2020 - 10:05u

Is de effectenmarkt sinds 1999 niet meer zo overgewaardeerd geweest of biedt de coronacrisis de beste koopmogelijkheden ooit. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be