Bouwers redelijk coronabestendig

9 mei 2020 - 09:00u

Bouwers redelijk coronabestendig

De beursgenoteerde bouwers BAM en Heijmans kwamen met de cijfers. Heijmans viel alleszins mee. BAM viel wat tegen.

Er zijn weinig sectoren die geen of nauwelijks last hebben van de coronacrisis maar ze zijn er wel. Supermarkten doen het goed, een aantal pure internetbedrijven ook en entertainment (online) zoals Netflix profiteert van het feit dat mensen wereldwijd veel thuis zitten.

De bouw

Deze week kwamen de Nederlandse bouwers met de cijfers over het eerste kwartaal. In Nederland met zijn 'intelligente lockdown' werkt de bouw gewoon door maar dat geldt niet voor alle Europese landen. Mede daardoor dat BAM, dat internationaal opereert, het minder heeft gedaan in de eerste drie maanden dan Heijmans.

Heijmans verraste beleggers met een beter eerste kwartaal - hogere omzet en winst - dan in 2019. Dat leidde de toonaangevende online analist IEX Premium tot een herhaald positief advies voor de bouwer.

Nico Inberg: Een verademing, cijfers van een bouwbedrijf zonder noemenswaardige problemen. Heijmans geeft zelf logischerwijs geen prognose af, maar lijkt op weg naar een hogere omzet en winst dan in 2019, ondanks de coronacrisis. Vorig jaar behaalde de groep een winst per aandeel van €1,40.. 

De koers reageerde navenant op de update met een stijging van bijna vijf procent. En alle guru's op Guruwatch hebben het aandeel dit jaar op Kopen staan. IEX Premium geeft een positief koersdoel van 8,75 euro.

Heijmans top stapt in

Een opmerkelijk detail is ook dat direct na de aandeelhoudersvergadering van midden april - dus zo gauw als het mocht van de AFM - zowel de CEO als de CFO van Heijmans met samen in totaal ruim 120.000 euro in het aandeel zijn gestapt. Oftewel, ook de top van Heijmans ziet het positief in voor de toekomst.

BAM opwaarts potentieel

Nederlands grootste bouwer BAM had het lastiger in het eerste kwartaal met een vrijwel gelijke omzet en een duidelijke daling van de winst. De koers daalde na de update met bijna drie procent. IEX Premium:

Nico Inberg: Bouwbedrijf BAM had de boel nog niet op de rit in het eerste kwartaal en de coronacrisis kwam daar nog eens overheen. In Nederland en Duitsland kon redelijk doorgewerkt worden, maar in België en Ierland moest het merendeel van het personeel in overheidsprogramma's de tijd slijten.

IEX Premium geeft als advies Neutraal met een koersdoel van 2 euro. Let wel, dat is nog altijd een upside van zo'n dertig procent.

Ook bij BAM zijn de guru's het allemaal eens in de aanbevelingen van dit jaar. Alle experts hebben het fonds op Houden staan. 

Laatste blogposts

Niet goed wijze beleggers

1 juni 2020 - 07:47u

De belegger die dit jaar de beurswijsheid 'Sell in may and go away' in praktijk heeft gebracht, was - we hoeven er geen doekjes om te winden - niet goed wijs. In Nede... Meer »

Guru's blijven positief over Galapagos

23 mei 2020 - 08:41u

Een van de rijkste biotechfondsen ter wereld, het Nederlands/Belgische Galapagos, maakte deze week de resultaten van het onderzoek naar de werking van filgotinib bij c... Meer »

Beste koopmogelijkheden ooit?

15 mei 2020 - 10:05u

Is de effectenmarkt sinds 1999 niet meer zo overgewaardeerd geweest of biedt de coronacrisis de beste koopmogelijkheden ooit. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be