Guru's meest bearish over Tesla sinds beursgang

14 februari 2020 - 20:29u

Guru's meest bearish over Tesla sinds beursgang

Bijna de helft van de guru's die de Tesla-aandelen volgt, geeft voor het bedrijf een verkoopadvies.

Van de meest recente adviezen op Guruwatch staat er één op Verkoop en één op Houden.

Winstnemen wordt dus aangeraden. Dat komt omdat de koers van de Amerikaanse elektrische autobouwer dit jaar is geexplodeerd als gevolg van positief nieuws over het aantal leveringen in het vierde kwartaal en veel beter dan verwachte winstcijfers. Deze week sloot het aandeel van het door Elon Musk opgerichtte bedrijf voor het eerst boven de 900 dollar. 

Verkoopadvies Tesla

Al met al zijn Tesla-aandelen dit jaar 78% gestegen, en maar liefst 220% in de laatste zes maanden. Volgens veel analisten op Wall Street wordt de huidige waardering niet meer ondersteund door de onderliggende fundamenten.

Zo'n 45% van de analisten die Tesla volgt geeft voor het bedrijf een verkoopadvies, terwijl slechts 19% voor het aandeel een koopadvies heeft staan, aldus CNBC. De resterende 36% raadt beleggers aan het aandeel te houden.

Dat betekent volgens CNBC dat analisten nu het meest bearish zijn over Tesla-aandelen sinds de beursgang in juni 2010.

Volgens New Street Research, dat Tesla degradeerde naar een neutrale rating, zijn er weinig gronden voor verdere appreciatie in de komende twaalf maanden. "Wij hebben met al onze ervaring nog nooit een aandeel zo snel zo veel zien stijgen met zo weinig achting voor fundamenten of het trackrecord”, zei Rajvindra Gill, een analist van Needham.

Gill, die Tesla-aandelen een Underperform-rating gaf, wijt dat onder meer aan een staat van irrationele uitbundigheid onder beleggers. Gill wees erop dat Tesla nog nooit een jaarwinst heeft laten zien.

Lees ook: 'Jonge beleggers, kijk uit voor de Tesla-bubbel'

Bubbel

Barclays vergeleek de koersontwikkeling met die van de Nasdaq tijdens het hoogtepunt van de internetzeepbel in 1999, en waarschuwde dat Tesla fundamenteel overgewaardeerd blijft.

Bank of America somde tien redenen op om ondanks de hype voorzichtig te blijven. De lijst bevatte Tesla's matige en inconsistente winstgevendheid en kasstroom, en bijvoorbeeld wat de bank de creatieve boekhouding van de onderneming noemde. Bank of America heeft een koersdoel voor Tesla van 350 dollar, en heeft het aandeel op Underperform staan.

Positieve geluiden

Toch is een aantal analisten en beleggers extreem bullish over Tesla. "Ondanks eerdere productievertragingen, onderdelentekorten, arbeidskostenoverschrijdingen en andere problemen verwachten we dat Tesla profiteert van zijn dominante positie in de elektrische voertuigenindustrie en dat het zijn prestaties in 2020 en daarna verbetert", zei Bill Selesky, een analist van Argus, afgelopen week nadat hij het aandeel een koopadvies gaf.

Ook analisten van Jefferies hebben Tesla op hun kooplijst staan, onder meer vanwege de gunstige winstvooruitzichten voor 2020 die ze verwachten.

Of neem Ron Baron, een puissant rijke belegger wiens bedrijf Baron Capital zo’n 1,63 miljoen Tesla-aandelen in handen heeft. Baron vertelde CNBC vorige week dat Tesla de potentie heeft om binnen tien jaar een biljoen dollar winst te maken. En ook ARK Invest is optimistisch over Tesla: de vermogensbeheerder voorspelde vorige maand dat de koers tegen 2024 rond de 7.000 dollar per aandeel zou kunnen staan.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be