Still never sell Shell

31 januari 2020 - 13:23u

Still never sell Shell

Hoewel de kwartaalcijfers van Royal Dutch Shell duidelijk tegenvielen, heeft geen van de guru's het aandeel op Verkoop gezet.

Alleen van de adviezen van vandaag staan er twee op Houden en zes op Kopen. Kortom: Never sell Shell, lijkt nog steeds van kracht.

Ook al viel de halvering van de nettowinst tot $2,9 miljard duidelijk onder de toch al lage marktverwachting van $3,1 miljard.

Oftewel, Koninklijke Olie kende een opvallend zwak laatste kwartaal. De olie- en gasprijzen stonden al onder druk en de uitbraak van het coronavirus zal dat er waarschijnlijk niet beter opmaken.

IEX Premium

Desondanks blijft ook de toonaangevende online beleggingsanalist IEX Premium positief over het grootste fonds van het Damrak.

Shell stelt wat teleur met zijn Q4-cijfers, al ligt dat voor een belangrijk deel aan de relatief lage olie- en gasprijzen waar het concern weinig controle over heeft. Het aandeel is schappelijk gewaardeerd en kan op zwakke dagen zoals nu beperkt worden opgepakt voor het royale dividendrendement, aldus IEX Premium.

Aandeleninkoop

Positief is dat het streven van olieconcern Shell om het aandeleninkoopprograma van 25 miljard dollar af te ronden, gewoon blijft staan, aldus CEO Ben van Beurden in een interview met Bloomberg. Maar negatief is - en daar kijken beleggers allereerst naar -  dat het programma wel vertraging kan oplopen.

Van Beurden stelde voorzichtiger te zijn geworden vanwege economische tegenwind. “Er zijn drie dingen die onze voornaamste aandacht verdienen: het blijven investeren in groei, het aandeleninkoopprogramma en het verminderen van de schulden.”

Focus verlegd

“Omdat we nu met tegenwind te maken hebben, hebben we gezegd: laten we voor dit kwartaal de aandeleninkoop terugschroeven naar 1 miljard dollar en meer de focus leggen op het afbouwen van schulden. Tegelijkertijd kijken we hoe de macro-economische omstandigheden zich ontwikkelen”, legde Van Beurden uit.

“Maar laat ik heel duidelijk zijn: ons doel om het inkoopprogramma van 25 miljard dollar af te ronden blijft gewoon staan. Alleen het tempo is wat onzeker en hangt af van de economische ontwikkelingen.” Het plan was om het programma voor het jaareinde af te ronden. Dat doel komt misschien in het gedrang.

Klimaattransitie

In het interview vertelt Van Beurden verder over de rol die Shell wil spelen in de klimaattransitie. “De druk rond klimaatverandering neemt toe, en dat is nodig. We juichen het ook toe. De jaren 2020 zijn het decennium van de waarheid. Ook bedrijven zoals wij moeten kijken waar we het verschil kunnen maken.”

“Waar kunnen we helpen de uitstoot te verminderen? Vergeet niet dat het uiteindelijk gaat om de vraag naar energie, en niet om het aanbod. De vraag moet dus hervormd worden, zodat het aanbod kan volgen. Maar wij willen absoluut voorop lopen in deze transitie.”

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be