Veel guru's verwachten eindejaarsrally

9 november 2019 - 08:29u

Veel guru's verwachten eindejaarsrally

Een toenemend aantal guru's verwacht een sterke eindsprint dit jaar op de aandelenmarkten. Kortom, ook al staan de koersen wereldwijd op recordniveaus, er lijkt een eindejaarsrally aan te komen.

Het positieve beurssentiment houdt aan vooral vanwege de structureel extreem lage rente wereldwijd. Ook de hoop dat Trump voor de volgende verkiezingen zijn (handels)conflicten wereldwijd wat zal dimmen, is gunstig voor de aandelenmarkten. 

AEX in bullmarkt

De AEX staat op het hoogste punt in jaren. Dat mede omdat de winsten van het Nederlandse bedrijfsleven over vorig jaar veelal niet zijn tegengevallen.
En Guruwatch geeft aan dat de verwachtingen van de guru's voor de bedrijfswinsten over het lopende jaar over het algemeen positief zijn.

De verwachting is dan ook dat goedkope Europese aandelen en de relatief nog goedkopere AEX flink zal meedoen in de aanstaande bullmarkt. 

Nu cyclisch beleggen

Bloomberg News ziet bijvoorbeeld dat professionele beleggers steeds minder defensieve aandelen aan het opkopen zijn. Ook worden er meer opties verhandeld die gokken op een stabiele markt, in plaats van op een instorting.

Gezien de huidige veranderingen “denken wij nu dat beleggers er goed aan zouden doen om hun portefeuilles te herpositioneren richting meer cyclische bedrijven in plaats van defensieve namen,” schreef  Jonathan Golub, hoofdstrateeg Amerikaanse beleggingen bij Credit Suisse Group AG, aan zijn cliënten. 

Golub wees erop dat de curve van Amerikaans schuldpapier steiler aan het worden is, en dat de Amerikaanse binnenlandse productiecijfers hun laagste punt hebben bereikt. De vorig week aangekondigde renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft de bulls volgens Bloomberg energie gegeven.

De derde renteverlaging van 2019, volgens de Fed de laatste van dit jaar, had een overheveling van geld van staatsobligaties naar aandelenfondsen tot gevolg. Volgens data van Deutsche Bank was het zelfs de eerste keer in zes weken dat er netto kapitaal aandelenfondsen in ging.

Weg uit lage volatiliteit

Volgens een groep analisten van Deutsche Bank, geleid door Binky Chadha, vond er een 'zeldzame uitstroom' van geld uit aandelen met een lage volatiliteit plaats. Deze aandelen worden over het algemeen door fondsmanagers aangehouden als bescherming tegen een neergaande markt.   

Zo zag USMV, het grootste indexfonds van BlackRock, in een week tijd zo’n 108 miljoen dollar wegvloeien, iets dat slechts drie keer eerder voorkwam dit jaar. Hoewel het slechts een fractie is van de (record)instroom van 12,7 biljoen dollar in 2019, zou het volgens Bloomberg 'de kanarie in de kolenmijn' kunnen zijn.  

De Cboe Volatility Index (VIX), die ook wel gezien wordt als de nervositeitsbarometer van de markt, staat op het laagste punt sinds juli. Hedgefondsen hebben er recordaantallen shortposities in opgebouwd, en ook de verhouding tussen put- en callopties in de S&P500 wijst op lage verwachte volatiliteit.

Sterke vraag

“Als we ervan uitgaan dat de ontspanning tussen China en de VS voortduurt, zal de volatiliteit laag blijven,” schreef een groep analisten onder leiding van Dennis DeBusschere van Evercore ISI aan zijn cliënten. Deze ontwikkeling zou de volatiliteit op de aandelen- en obligatiemarkten beperkt houden, stellen ze.

De sterke vraag naar aandelen gecombineerd met een relatief stabiele rentestand zou volgens analist Michael Purves van Tallbacken Capital wel eens kunnen betekenen dat er  een sprint in aandelen (en een lagere VIX) zou kunnen plaatsvinden richting het einde van het jaar.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be