Guru positief over bouw-, infrastructuur- en energiebedrijven

13 september 2019 - 08:01u

Guru positief over bouw-, infrastructuur- en energiebedrijven

Europese overheden die het goed hebben gedaan, als Nederland en Duitsland, hebben ruimte om goedkoop geld in de kwakkelende economie te pompen.

Door de lage rente is geld lenen zo goedkoop dat er een nieuwe dynamiek in de financiële markten is ontstaan, aldus Robert Jan van der Mark van Aegon Asset Management in een video-update. Met name Europese aandelen en bedrijfsobligaties kunnen hiervan profiteren.

Recessie

“Je wordt nu als overheid echt beloond als je investeert. Geld is gratis, om het zo maar te zeggen. Dit zorgt voor een bijzondere dynamiek.”

Van der Mark neemt Duitsland als voorbeeld. “De economische groeicijfers voor het tweede kwartaal waren daar negatief. Het lijkt erop dat Duitsland in een recessie terecht gaat komen. Dat is in eerste instantie geen goed nieuws natuurlijk. Toch was de impact van die slechte cijfers niet heel groot.”

Investeren in infrastructuur

Dat heeft een andere reden, zegt de expert. “Het heeft als positief gevolg dat er nu eindelijk druk ontstaat om fiscale maatregelen te nemen. Dat betekent dat de Duitse staat extra geld gaat reserveren om te investeren in de economie: de infrastructuur, de energietransitie en innovatie.” 

“Het interessante is dat we nu ook in Nederland die geruchten horen. En omdat deze landen het economisch goed hebben gedaan de afgelopen jaren, is er ook binnen het groei- en stabiliteitspact ruimte om extra geld uit te geven.” 

Bouw- en energiebedrijven

“We zien dus nu zowel een fiscale als een monetaire impuls. En dat is eigenlijk wel weer heel positief voor veel beleggingen, waaronder Europese aandelen bedrijfsobligaties. Op aandelenniveau zullen vooral bouw-, infrastructuur- en energiebedrijven profiteren.”

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be