Vaker handelen gaat ten koste van het rendement

1 augustus 2019 - 16:53u

Vaker handelen gaat ten koste van het rendement

Bij beleggen loont het om tijdens paniek niet instinctief maar rationeel te handelen. En rationeel handelen houdt vaak in niets doen.

Zoals dagelijks te zien is op de IEX forums kunnen veel beleggers hun emotie maar moeilijk bedwingen. Volgens Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij Vanguard, heeft emotie en instinct helaas een (te) grote impact op de beleggingsbeslissingen van veel investeerders.

Instinct

Vroeger hingen onze overlevingskansen af van ons instinct, begint Van Zwol. “Als er gevaar dreigde, schoot de angst erin, waardoor een vecht- of vluchtreactie ontstaat. In tijden dat voedsel schaars was, werd elke gelegenheid aangegrepen om anderen aan te vallen. Instincten als angst en hebzucht hielpen ons om zo succesvol te worden”, legt hij uit.

Nog steeds willen we graag iets doen bij paniek of een crisis. “Want wanneer uw huis vol water loopt, gaat u ook niet werkeloos toekijken. Een mens wil graag repareren, verbeteren, bemoeien.” 

Op de handen blijven zitten loont

Maar bij beleggen is het anders. Daar loont het vaak om juist tijdens paniek op de handen te blijven zitten. En dat is meteen ook het moeilijkst. 

Van Zwol: “Stel u voor dat de koersen dalen en iedereen om u heen verkoopt zijn aandelen. Dan vergt het moed om niets te doen. Wanneer een paar jaar later de aandelenmarkten zijn hersteld en u weer geld verdient, blijkt dat anderen hun verliezen hebben genomen en beleggen laten voor wat het is.” 

“Door gedisciplineerd te zijn en vast te houden aan het oorspronkelijke plan, plukt u uiteindelijk de vruchten. Met andere woorden: als u zich bewust bent van uw instincten helpt dat om de kans op beleggingssucces te vergroten.”

Overmoed gevaarlijk

Aan de andere kant hebben veel beleggers een te groot vertrouwen in het eigen kunnen, zegt de expert. “Stel u voor dat u net een heleboel winnende aandelen of fondsen heeft uitgekozen. Of het nou vaardigheid of geluk was, het succes kan u overmoedig maken. U gaat meer risico nemen of vaker handelen."

Maar vaker handelen gaat ten koste van het rendement. “Uit een onderzoek over zes jaar, uitgevoerd door de professoren Barber en Odean, blijkt dat de zelfverzekerde, frequente handelaren een rendement behaalden van 11,4% per jaar, in vergelijking met 18,5% per jaar voor de minder actieve handelaren.”

En het riskante ervan is dat hoe overmoediger we zijn, hoe minder we daar oog voor hebben.

Leeftijd is in uw voordeel

Wat helpt, is ouder worden. Van Zwol: “Leeftijd kan bij dit alles een voordeel zijn: waardevolle lessen zijn geleerd door degenen die investeerden tijdens de technologische hoogconjunctuur van 1999-2000 en de financiële crisis van 2008.”

“Wie recent gestart is met beleggen, moet de volgende keer niet vergeten om - als hij zijn strategie wil veranderen - eerst goed in de achteruitkijkspiegel te kijken.”

Laatste blogposts

Guru's: recessie dreigt in VS en EU

22 augustus 2019 - 07:12u

Er is een kans van 70 procent op een recessie in Europa en ook in de VS staan alle signalen op rood. Meer »

Van de dip... in de drup

16 augustus 2019 - 17:57u

Deze week was er even een paniekaanval onder beleggers wereldwijd. Net als in 2007 dook de lange rente in de VS onder de korte rente. Meer »

Uitstappen of de rit uitzitten?

8 augustus 2019 - 08:10u

Na tien jaar van stijgende koersen is de volatiliteit helemaal terug. De beste beleggingsstrategie is, volgens de guru's, afhankelijk van uw leeftijd. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be