Guru: winstrecessie in 2019

11 april 2019 - 10:21u

Guru: winstrecessie in 2019

Er is in drie jaar niet meer zo'n groot deel van de bedrijven geweest met een negatieve verwachting van de winst over het afgelopen kwartaal.

In 2016 was er voor het laatst een jaar met meer kwartalen van negatieve winstgroei. Zakenbank Morgan Stanley acht de kans groot dat er dit jaar een zogenaamde winstrecessie zal plaatsvinden. Te weten, twee kwartalen van negatieve groei. Daarvoor waarschuwde aandelenstrateeg Michael Wilson van de Amerikaanse bank in gesprek met CNBC.

Dat in tegenstelling tot de meeste andere analisten die wel een negatieve winstgroei in het eerste kwartaal verwachten maar in het tweede kwartaal een terugkeer naar een positieve winstgroei voorzien.

Winstrecessie

Wilson rekent op twee of meer kwartalen van negatieve of vlakke groei, wat neerkomt op een winstrecessie. De winst van de S&P 500-bedrijven in het eerste kwartaal zou volgens hem hoger kunnen zijn dan de voorspelde daling van 4% vanwege de neiging van bedrijven om de verwachtingen te verslaan. Dat gebeurde in het vierde kwartaal, maar wel met een kleinere marge dan gewoonlijk.

"Met andere woorden, de verlaagde verwachtingen voor het kwartaal betekenen niet per definitie dat de kans op het verslaan ervan groter is. De prognoses voor het eerste kwartaal zijn aanzienlijk verlaagd en we denken niet dat genoeg bedrijven boven verwachting zullen presteren om de indexgroei in de groene zone te tillen", aldus Wilson.

Grote test

Er is niet meer zo'n groot deel van de bedrijven geweest met negatieve vooruitzichten sinds 2016. Het zijn er 3,3 keer zo veel als bedrijven met positieve verwachtingen, boven het gemiddelde sinds 2005. Ook dat wijst erop dat bedrijven dit kwartaal de prognoses mondjesmaat zullen overtreffen.

"Dit zal de grote test zijn voor de markten. We kunnen gerust stellen dat de aandelenmarkt op de hoogte is van de zwakkere winstgroei die dit kwartaal wordt verwacht, maar de echte vraag is nu hoe de tweede helft van het jaar eruit zal zien", aldus Wilson.

Positievere geluiden

Terwijl Morgan Stanley verwacht dat de negatieve groei aanhoudt, denken de strategen van Credit Suisse dat een winstrecessie zal worden vermeden. Ook Bank of America Merrill Lynch verwacht dat de bedrijfswinsten in het tweede kwartaal de verwachtingen zullen overtreffen na een vlak eerste kwartaal.

De analisten van Bank of America Merrill Lynch hebben hun winstvoorspelling voor S&P-bedrijven voor het jaar verlaagd tot een groei van 4%, van een eerdere prognose van 5%. De analisten voorspellen een winstgroei van 4% voor het tweede kwartaal en een groei van slechts 1% in het derde kwartaal.

Problemen voor energie en tech

Wilson bij Morgan Stanley stelt dat de winstverwachtingen op sectorniveau in het eerste kwartaal veel slechter zijn dan in het vierde kwartaal, toen alle belangrijke sectoren een positieve winstgroei hadden en slechts één een negatieve omzetgroei.

Voor het eerste kwartaal verwachten analisten negatieve winstgroei in zeven van de elf belangrijkste sectoren. Positieve verwachtingen zijn er voor gezondheidszorg, nutsbedrijven en onroerend goed.

Rem op de winst

"De grootste rem op de winst wordt verwacht van tech, waarvan wordt voorspeld dat het een negatieve bijdragen zal leveren van 2,1%," aldus Wilson.

"De totale winstgroei in de sector zal naar verwachting 10,6% negatief bedragen, waarbij subsectoren als halfgeleiders en hardware een aanzienlijke daling van de winstgroei van respectievelijk 24% en 16% verwachten."

Slechtst scorend van de elf is de energiesector waar de winst daalt met 20,1%. De omzetgroei van de S&P 500-bedrijven zal naar verwachting positief zijn, met een stijging van 4,8% in het eerste kwartaal, maar voor energie en technologie zijn de vooruitzichten negatief.

Cijferseizoen van start

Het Amerikaanse cijferseizoen begint vrijdag met de kwartaalresultaten van de banken JPMorgan Chase en Wells Fargo.

Laatste blogposts

Nauwelijks alternatief voor aandelen

18 juli 2019 - 09:54u

Binnen Europa heeft 50 procent van de staatsobligaties een negatieve rente. Wie gaat er beleggen in iets waarvan je weet dat het geld kost? Meer »

Morgan Stanley verwacht verkoopgolf in aandelen

10 juli 2019 - 07:33u

Morgan Stanley noemt de vooruitzichten voor aandelen in de komende drie maanden 'bijzonder slecht'. Meer »

Guru's: Shell meest populaire aandeel voor juli

4 juli 2019 - 12:46u

Het eerste halfjaar was excellent voor de Europese beurzen. Ondanks handelsspanningen, Brexit en diverse onnavolgbare Trump-tweets steeg de MSCI Europe Index met 16,6%. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be