Gemiddelde belegger: hoog kopen, laag verkopen

30 maart 2019 - 07:33u

Gemiddelde belegger: hoog kopen, laag verkopen

Twee angsten domineren beleggers. De eerste is: FOMO (Fear of Missing Out), oftewel de angst om de boot te missen.

En dan is er de nog grotere angst. De angst voor verlies en met name de angst voor een nog groter verlies dan u nu al hebt. En uiteindelijk de bijna existentiële angst om alles wat u hebt kwijt te raken.

Beleggers die op rationele gronden keuzes maken, laten zich niet leiden door die angsten. Maar u hoeft maar de IEX forums te bezoeken om te zien dat de meeste beleggers niet gedreven worden door ratio maar door emotie.

Volgens Vitaliy Katsenelson, CEO van Investment Management Associates, in een artikel op Contrarianedge.com zijn deze twee angsten niet verenigbaar met succesvol beleggen en hebben een zero-sum relatie met rationele beslissingen. Hoe meer u wordt gedomineerd door deze angsten, hoe minder rationeel u bent, stelt Katsenelson.

Angst voor verlies

Wanneer we worden geconsumeerd door FOMO, breidt onze tijdshorizon zich magisch uit. We zeggen tegen onszelf dat we investeerders op de lange termijn zijn en dat onze risicotolerantie oneindig is. Maar wanneer de markt daadwerkelijk daalt, ontwaakt de angst voor verlies.

De onoverwinnelijke held die het FOMO-moment overwon, verschrompelt wanneer de angst voor verlies naar voren komt. De risicotolerantie stort in en de tijdshorizon krimpt van 'jaren en jaren' naar maanden, dagen of minuten.

Minder rationeel

Denk aan de totale vaardigheden van een belegger als een vergelijking waarin al onze vaardigheden worden gecombineerd: het vermogen om bedrijven te waarderen, financiële overzichten te interpreteren, macro- en micro-economie te begrijpen en toe te passen, en om een onafhankelijke en creatieve denker te zijn.

En dan moet die grote som worden vermenigvuldigd met uw vermogen om rationeel te blijven. Denk aan uw vaardigheid om rationeel te blijven als een getal tussen 0 en 1. Als u totaal rationeel bent, bent u een 1.

Hoog kopen en laag verkopen

"Als u de emoties die door de laatste tik van de markt worden gegenereerd, in uw beleggingsproces laat sijpelen en u koop- en verkoopbeslissingen domineren, dan maakt het niet echt uit wat de som is van uw andere vaardigheden. Die som wordt vermenigvuldigd met een dikke nul en dus zal uw totale vaardigheidsniveau als belegger precies dat zijn - ja, nul. U doet wat de gemiddelde belegger doet: hoog kopen en laag verkopen", aldus Katsenelson.

"Dus, rationaliteit is een van de belangrijkste eigenschappen waar ik naar op zoek ben in een geldmanager. Recente marktvolatiliteit - een codewoord voor wanneer de markt niet alleen stijgt maar ook daalt - maakt de rationaliteitsdiscussie nog relevanter", schrijft Katsenelson.

Rationeel blijven is proactief

Rationeel blijven is volgens Katsenelson een zeer proactieve, niet een reactieve, reis. "Slimme beleggers structureren opzettelijk hun leven en ontwerpen ons beleggingsproces om ons te beschermen tegen de toxiciteit van de markt. Hoe meer u de beurs onbewaakt in uw leven laat, hoe meer ruimte u creëert voor angst - en hoe meer uw rationaliteit van één naar nul gaat."

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be