Geld ging dit jaar uit aandelen

23 maart 2019 - 06:47u

Geld ging dit jaar uit aandelen

Ondanks een stijging van de geld instroom afgelopen week, hebben aandelenfondsen wereldwijd dit jaar tot nu toe 46 miljard dollar zien uitstromen.

In maart van dit jaar hebben de beheerders van geldfondsen het minste geld in aandelen gestopt sinds september 2016.  

Dat blijkt uit een enquête van Bank of America Merrill Lynch onder fondsmanagers, aldus MarketWatch. Volgens de Bank of America is dit een indicator dat de fondsbeheerders geloven dat er sprake is van zogenaamde 'seculiere stagnatie'.

Seculiere stagnatie is een de situatie van langdurige stagnatie van de economie. De term werd populair door econoom en voormalig minister van Financiën Larry Summers. Het verwijst naar een economie die wordt gekenmerkt door een trage groei, lage inflatie, een overschot aan besparingen ten opzichte van investeringsbehoeften en een tekort aan consumentenvraag.

"Beleggers kopen normaal gesproken defensieve beleggingen die goed presteren wanneer de groei en rente dalen, en verkopen cyclische activa die goed presteren wanneer de groei en rente stijgen", schreef Michael Hartnett, hoofd beleggingsstrateeg bij Bank of America Merrill Lynch. 

Ondanks een stijging van de instroom afgelopen week, hebben wereldwijde aandelenfondsen dit jaar tot nu toe 46 miljard dollar zien uitstromen. Niettemin zijn aandelen wereldwijd gestegen. De S&P 500 is dit jaar met meer dan 13% gestegen en de Dow-Jonesindex won 11,5%. 

Geen onmiddellijke recessie

Beleggers bereiden zich echter niet voor op een onmiddellijke recessie. "Binnen aandelen zetten beleggers in op seculiere stagnatie via technologie, gezondheidszorg, discretionair, en zijn ze onderwogen in nutsbedrijven en cyclische sectoren als industrie en grondstoffen", aldus Hartnett.

Volgens Hartnett is 59% van de ondervraagde beleggers negatief over zowel de groei als de inflatievooruitzichten voor de komende twaalf maanden. Dat is het hoogste percentage sinds oktober 2016, waarmee volgens de strateeg de terugkeer van seculiere stagnatie als de consensusvisie wordt versterkt.

Gezondheid Chinese economie grootste zorg

Terwijl fondsbeheerders zich voorbereiden op een toekomst van een trage economische groei en prijsstijgingen, is de gezondheid van de Chinese economie het grootste risico voor beleggingsportefeuilles.

De zorgen over China nemen toe, onafhankelijk van de zorgen over de toestand van de wereldhandel. Van de ondervraagden ziet 30% een vertraging van de op een na grootste economie ter wereld als de grootste zorg, tegenover slechts 19% die de handelsoorlog als het grootste risico ziet.

Dat is een ommezwaai van de enquête van februari, toen een groot aantal respondenten de handelsoorlog noemde als de grootste bedreiging voor de markt.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be