Steeds meer beleggers gaan cash

25 januari 2019 - 06:43u

Steeds meer beleggers gaan cash

De vlucht in cash wijst op een aanhoudende angst bij beleggers voor grote beursdalingen.

De Amerikaanse en Europese aandelenmarkten hebben zich wat hersteld van de forse dalingen in de laatste maanden van 2018. Maar nog steeds is er een aanzienlijk risico op een hervatting van de dalingen.

Dat stelde  Nobelprijswinnaar Robert Shiller  woensdag tijdens een interview op het World Economic Forum in Davos.

"Ik ben geen meestervoorspeller maar het risico op een berenmarkt in 2019 is er. Beleggers hebben het gevoel dat de bullmarkt wat lucht kwijt moet en dat is ook wel gebeurd, maar echt veel is het niet geweest."

Berenmarkt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

berenmarkt

Een berenmarkt staat voor een serieuze, langdurige daling van de aandelenmarkten. In cijfers uitgedrukt gaat het om een daling van 20% of meer vanaf de laatste top.

De S&P 500 bereikte dat punt op 24 december. Dat was echter wel op intra-day basis en niet op basis van de slotstand. Sinds de start van 2019 staat de S&P 500 zo’n 5% in de plus.

Cash beschermt tegen volatiliteit

En ook beleggingssite Investopedia waarschuwde voor een dreigende bearmarkt vanwege het feit dat beleggers steeds meer cash aanhouden. 

Investopedia maakte een overzichtje van de bevindingen van verschillende financiële bronnen.
In het vierde kwartaal van 2018 nam het saldo van geldmarktfondsen met 190 miljard dollar toe, zo blijkt uit gegevens van Lipper Research. In de eerste zeventien dagen van januari kwam daar nog 2 miljard dollar bij.

De geschiedenis wijst uit dat dat geen positief signaal is voor aandelenbeleggers. Volgens Goldman Sachs is de S&P 500-index sinds 1952 steeds gedaald in jaren waarin de geldtoewijzingen stijgen. 

"Cash is een geweldige kortetermijn manier om de volatiliteit te beperken", zei Matthew McLennan, een portefeuillemanager bij First Eagle Asset Management tegen The Wall Street Journal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oplopende rente

In de jaren na de financiële crisis van 2008 daalden de kassaldo's nog. Dat was te wijten aan de historisch lage rentetarieven, als gevolg van de beleidsmaatregelen van de Federal Reserve.

Naarmate de economie zich herstelde en de Fed de monetaire teugels weer aantrok, zijn de rentetarieven weer opgelopen. Hierdoor is spaargeld weer een alternatief geworden voor beleggen. Sterker nog, contanten behoorden tot de best presterende activaklassen van 2018 en deden het beter dan aandelen en obligaties.

Kans op nieuwe crisis

Dat vertaalde zich dan ook in een hogere instroom in geldmarktfondsen. Terwijl deze een sterke toename van de activabalansen lieten zien, werd in het vierde kwartaal van 2018 bijna 100 miljard dollar aan aandelenfondsen onttrokken. Dit is een aanwijzing voor een krapper wordende liquiditeit op de aandelenmarkt, wat de kans op een nieuwe financiële crisis waarschijnlijk doet toenemen, zo waarschuwde Deutsche Bank in een recent rapport.

Goldman Sachs deelt deze visie. De stijgende kalssaldo's kunnen volgens de zakenbank een voorbode zijn van een dreigende recessie. Zo toont de geschiedenis aan dat de kasreserves steeds een stijgende lijn laten zien gedurende twaalf tot vijftien maanden voorafgaand aan het begin van een economische neergang.

Verder kan de vlucht van beleggers van aandelen naar contanten de volatiliteit op de beurzen vergroten, zo meent Goldman Sachs.

Verstandige zet?

Ondanks de recente opleving van de kasposities, constateert Goldman in een ander rapport dat deze wel nog steeds op het laagste niveau in dertig jaar liggen.

Hoewel de zakenbank in het rapport de angst voor een recessie overdreven vindt en over het algemeen uitgaat van positieve vooruitzichten voor aandelen in 2019, adviseert Goldman beleggers om uit voorzorg tocht hun kasreserves te verhogen.

Gezien de onzekerheden rond zowel de markten als de algemene economie, kan het verhogen van de kaspositie een verstandige zet zijn, zelfs voor optimistische beleggers. Sterker nog, kasreserves vertegenwoordigen misschien de goedkoopste en minst gecompliceerde bescherming die voor veel portefeuilles beschikbaar is.

Lees ook: 'Aandelen komend jaar goed voor 5 tot 7% rendement'

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be