Welke guru voorspelde 2018 het beste?

9 januari 2019 - 07:58u

Welke guru voorspelde 2018 het beste?

Uit de kooplijsten van 2018 blijkt duidelijk dat met name het slechte vierde kwartaal er flink heeft ingehakt bij de meeste guru's.

Slechts de aanbevelingen van vier analisten lieten over 2018 een positief rendement zien. Tien experts behaalden een negatief resultaat met hun kooplijsten.

Cees Smit deed het verreweg het beste. Hij werd gevolgd door Martijn Meijer, Janneke Willemse en Jos Versteeg die ook nog net een positief rendement lieten zien. 

Van de verliezers deed IEX belegger Nico Inberg het nog het beste met een minnetje van 3,57 procent.

Naam Rendement
Cees Smit +17,6%
Martijn Meijer +6,8% 
Janneke Willemse +5,9% 
Jos Versteeg +3,2% 
Nico Inberg -3,57%
Bas Heijink -3,61% 
Jim Tehupuring -3,9% 
Nico Bakker -6,8% 
Jochem Baalmann -19,0% 
Corné van Zeijl -26,0% 
John Beijer -29,2%
Martine Hafkamp -32,5% 
Wilfried Steentjes -32,6%
Nico Pantelis -43,2% 

Kooplijsten 2017

Kijken we nog even terug naar de Kooplijsten 2017, dan zien we dat twaalf van de veertien experts het jaar positief afsloten, met over het algemeen prachtige cijfers.

Kooplijsten 2018

Hoe anders verliep 2018. Slechts vier van de veertien deelnemers wisten over afgelopen jaar groene cijfers te realiseren.

Advertentie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Flow Traders en short op AEX

Beer Cees Smit komt deze editie van de Kooplijsten als winnaar uit de bus. Hij wist naar omstandigheden een mooi rendement van 17,6% te behalen en plukte vooral de vruchten van zijn keuzes voor Flow Traders (+48,2%) en natuurlijk van zijn turbo short op de AEX (+30,7%). Zijn bet op Wereldhave (-26,2%) was minder fortuinlijk. 

Tweede op de lijst is Martijn Meijer met een rendement van 6,8%. Vooral zijn keuze voor 3D Systems Corp heeft goed uitgepakt (+23,6%). Het Deense biotechaandeel GenMab rendeerde 3,4%, maar het fonds Bright New World zette een min van 6,5% neer.

Ahold Delhaize als redding

Janneke Willemse vinden we traditiegetrouw in de hoogste regionen van de Belegger.nl Kooplijsten en dat is dit jaar niet anders. Ze bezet de derde plaats met een plus van bijna 6%. Dat ze op Ahold Delhaize (+24,4%) heeft ingezet is haar redding geweest. Weight Watchers eindigde 2018 namelijk met een min van 8,6%. Galapagos zette per saldo een plusje van 2% neer. 

Ook Jos Versteeg profiteert van de sterke prestaties van Ahold Delhaize. Zijn bets op TomTom (-4,3%) en SBM Offshore (-10,6%) trekken zijn gemiddelde naar beneden, maar gelukkig is zijn uiteindelijke rendement nog wel positief: +3,2%. 

Acht van de veertien verslaan AEX

Versteeg is dan meteen de laatste met groene cijfers, de overige tien deelnemers behaalden een negatief resultaat. Positieve noot: De nummers 5 tot en met 8, te weten Nico Inberg, Bas Heijink, Jim Tehupuring en Nico Bakker wisten wèl de AEX te verslaan. De Amsterdamse graadmeter sloot het jaar namelijk af met een min van 10,4%. 

Ook voor 2019 zijn de Kooplijsten weer bekend. Hier vindt u ze:

Dank gaat uit naar Martijn Meijer, Directeur Vermogensbeheer & Advies bij Wijs & van Oostveen, die met zijn team het gehele jaar de resultaten bijhield.

Laatste blogposts

Guru's: ING beter af alleen

13 juni 2019 - 17:23u

Schaalgrootte is belangrijk in de bankwereld. Vandaar wellicht dat ING en Commerzbank in mei twee keer met elkaar hebben gesproken over een mogelijk samengaan. Meer »

Koninklijke Olie blijft top voor aandeelhouders

6 juni 2019 - 12:26u

Koninklijke Olie gaat in de komende vijf jaar vele miljarden meer geld naar de aandeelhouders van het energiefonds pompen. Meer »

Guru: lagere rente voorspelt lagere groei

31 mei 2019 - 08:29u

Aandelen van bedrijven die meer toekomstgericht zijn, presteren slechter dan die van bedrijven die een veilige haven vormen. Dit betekent niet dat er een recessie is, ... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be