Guru's: november wordt goed

4 november 2018 - 07:09u

Guru's: november wordt goed

Guru's hadden een slecht 2018 voorspeld maar dat gaat nu omdraaien. Vooral ING en ASML gaan het goed doen in november.

Volgens topguru Corné van Zeijl van Actiam hebben de guru's 2018 tot nu prima voorspeld. Het is een slecht beleggingsjaar en oktober spande de kroon met een daling van de AEX van 5,4 procent.

Maar uit de maandelijkse enquête van Van Zeijl, waar deze maand 68 beursexperts aan deelnamen, blijkt dat de guru's volledig zijn gedraaid. Maar liefst twee derde van de experts denkt dat de AEX in november zal stijgen. Een kleine 15% verwacht een neutrale beurs. Ten slotte denkt 21% dat we nog niet alle ellende gehad hebben.

Advertentie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Optimisme-revival

In de grafiek is duidelijk de revival van het optimisme te zien. Ook de cijfers zijn duidelijk. Waar vorige maand slechts 27,6% optimistisch was, is dat nu gestegen naar 64,7%. We moeten terug tot januari 2016 om een dergelijk niveau van optimisme te vinden.

De meest gehoorde reden achter het optimisme is dat de koersen wel genoeg gedaald zijn en de problemen wel zijn ingeprijsd. Daarnaast noemde men nog de waardering van aandelen, zeker in relatie tot een spaarrekening. En we staan op de drempel van de traditionele eindejaarsrally, vinden de experts.

Voorspelling november  
optimistisch 64,7%
neutraal 14,7%
pessimistisch 20,6%
per saldo 44,1%


Lange termijn nog voorzichtig

"Voor de langere termijn is men er nog niet zo zeker van. Daar zijn de pessimisten nog licht aan de overhand. Een van de redenen die hier genoemd zijn is dan men een recessie verwacht", schrijft Van Zeijl. 

Hij vervolgt: "En dat Italië de potentie heeft om de euro om te trekken. Er is een grote lijst met zorgen. Ieder op zich kan in potentie een majeure impact op de wereldeconomie hebben."

 

Voorspelling halfjaar  
optimistisch 27,9%
neutraal 41,2%
pessimistisch 30,9%
per saldo -2,9%


Bonusvraag: Brexit

Als bonusvraag was er deze maand een vraag over de Brexit. Hoe denkt u dat Brexit zal aflopen?

  • Een harde Brexit
  • Een softe Brexit
  • Eeuwig uitstel na 29 maart 2019
  • Er komt een nieuw referendum

De antwoorden waren net zo verdeeld als de meningen in het VK zelf. Er waren diverse experts die van nieuwe verkiezingen uitgaan wat impliciet een nieuw referendum betekent.

Bij de keuze voor een harde Brexit werd onder andere genoemd dat er simpelweg geen andere mogelijkheid en dus vervalt men automatisch op de hard Brexit-optie. Weer een andere experts denkt dat zoals altijd alles onder druk vloeibaar wordt en dus ook de standpunten van beide kampen.

'Handel ook zonder overeenkomst'

Weer een andere voorziet eigenlijk weinig problemen, wat voor Brexit er ook komt. "Een idee wat ik bij diverse ondernemers hier in het Westland ook wel eens hoor. Er zijn genoeg landen waarmee gehandeld wordt zonder overeenkomsten. Het is wat moeilijk en duurder, maar het kan wel. Enfin, het eindoordeel ligt in de handen van de politici", aldus Van Zeijl.


Aandelenkeuzes weer prima

De keuzes voor de individuele aandelen waren heel mooi, volgens Van Zeijl. De meeste toppers deden het beter dan de AEX. Alleen ING bleef ietsje achter.

En bij de floppers had men een paar mooie namen te pakken:

  • ArcelorMittal -18%
  • Altice -9%
  • AkzoNobel -8%

Per saldo zou een fictief long en short fonds een positief resultaat van 3,2% hebben laten zien.

Toppers oktober Stemmen Rendement Floppers oktober Stemmen Rendement
Royal Dutch Shell +6 -4,8% Altice -5 -9,3%
ING +4 -6,3% AkzoNobel -4 -7,8%
Signify +3 -2,2% ArcelorMittal -3 -17,8%
ASR +3  -2,2%  Reed Elsevier -2 -3,5%
      Aegon -2 -2,9%
      Heineken -2 -1,4%
Gemiddeld   -3,9% Gemiddeld   -7,1%
AEX   -5,6%      

 

ASML en ING toppers, Altice en Unilever floppers

Voor de komende maand zet men vol in op ASML en ING. Deze twee aandelen steken er met kop en schouders bovenuit. Beide aandelen vindt men te hard gedaald. Altice voert zoals gebruikelijk de lijst met floppers aan.

Unilever is een opmerkelijke tweede. Volgens Van Zeijl zullen in een opgaande beurs veilige aandelen zoals Unilever achterblijven. "Dat verklaart ook de keuze voor Gemalto, want daar ligt nog steeds een bod op."

Toppers november Stemmen Floppers november Stemmen
ASML

+10

Altice -14
ING +9 Unilever -8
DSM +4 Gemalto -3
ArcelorMittal +3 Signify, Vopak, ABN Amro, Heineken -2

Check ook: 3 sectoren om in te beleggen als de beurs blijft dalen

Laatste blogposts

'Prima' update Unilever

18 april 2019 - 16:24u

De trading update van Unilever is goed gevallen bij de guru's. Van de recente aanbevelingen staan er vier op Kopen, vijf op Houden en twee op Verkoop. Meer »

Guru: winstrecessie in 2019

11 april 2019 - 10:21u

Er is in drie jaar niet meer zo'n groot deel van de bedrijven geweest met een negatieve verwachting van de winst over het afgelopen kwartaal. Meer »

April maand van de bulls

5 april 2019 - 16:13u

Voordat u 'sell in may and go away' doet, is het volgens de guru's aan te raden om: 'buy in april and make a kill'. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be