Alle guru's verwachten hoger SBM

8 september 2018 - 07:59u

Alle guru's verwachten hoger SBM

Bijna alle guru's vinden SBM Offshore koopwaardig en alle guru's hebben een hoger koersdoel dan de huidige koers voor de dienstverlener in de maritieme offshore oliesector.

De belangrijkste reden daarvoor is dat de eindeloze juridische perikelen tot een oplossing lijken te komen. Het goede nieuws is: er is een akkoord met de Braziliaanse aanklager. Het slechte nieuws: de oliedienstverlener moet nog eens 200 miljoen Braziliaanse real betalen, omgerekend ongeveer 48 miljoen dollar. En nog slechter nieuws: de deal tussen de aanklager en SBM Offshore moet nog worden goedgekeurd door de zogeheten Vijfde Kamer. In 2016 haalde deze Braziliaanse rechtsinstantie een toen ook al bereikt akkoord onderuit.

Mocht het dit keer wel doorgaan dan loopt het totaalbedrag voor de Braziliaanse affaire - te weten: oneerlijke verkooppraktijken van SBM medewerkers - voor het bedrijf op tot 347 miljoen dollar.

Guru's

Desondanks vinden vrijwel alle guru's het aandeel koopwaardig. De enige uitzondering is Sanford Bernstein dat deze week het houdadvies herhaalde met een van 11 naar 15 euro verhoogt koersdoel. Niet veel maar wel iets hoger dan de huidige koers van 14,95 euro. In hun analyse geeft de Amerikaanse bank overigens aan dat een stijging tot 15,50 euro per aandeel of hoger zeer goed mogelijk is.

SBM kan nu beginnen aan een nieuw hoofdstuk, aldus deze guru, die ruimte ziet voor een herwaardering van het aandeel, op basis van nieuw werk in Brazilië en eventuele fusies- en overnames.

Bernstein waarschuwt wel om niet al te enthousiast te zijn, gezien de waarde van de vloot van SBM. Die impliceert een koers van circa 14,50 euro per aandeel.

Kopen

De andere guru's zijn een stuk positiever over een belegging in het aandeel. Bank Degroof kwam na de mededeling van SBM met een koopadvies en zette het koersdoel op 18 euro.

KBC Securities herhaalde het koopadvies met een koersdoel van 20 euro.

En ook InsingerGilissen Bankiers herhaalde het koopadvies met een koersdoel van 17,50 euro

IEX Premium

De toonaangevende online analist IEX Premium is eveneens voorzichtig positief over SBM. Het goede nieuws overheerst alhoewel de zichtbaarheid qua winstprognoses nog moeilijk blijft de komende jaren. Mocht er inderdaad eindelijk een dikke, vette streep onder het omkoopdossier gezet worden dan telt SBM weer helemaal mee in Brazilië. En dat land is by far de belangrijkste klant van SBM en geldt ook als de belangrijkste partij voor wat betreft het vergeven van nieuwe orders, aldus IEX Premium.

Het advies van IEX Premium begin deze week was dan ook:

POSITIEF OP 3 SEP 2018 OM 07:15

De koers zal ongetwijfeld positief openen vandaag. In afwachting van definitieve goedkeuring kunt u alvast wat meekopen. Werk wel met een limiet (niet hoger dan €15) voor het geval dat. Let wel: in 2016 torpedeerde de rechtbank het toenmalige voorstel nog, het is dus nog geen gelopen koers.

Al met al lijkt er voor dit fonds, ondanks de stijging van 7,4 procent deze week, nog wel wat meer in het vat te zitten. En zeker als er een definitieve goedkeuring van het akkoord komt.

Laatste blogposts

'Prima' update Unilever

18 april 2019 - 16:24u

De trading update van Unilever is goed gevallen bij de guru's. Van de recente aanbevelingen staan er vier op Kopen, vijf op Houden en twee op Verkoop. Meer »

Guru: winstrecessie in 2019

11 april 2019 - 10:21u

Er is in drie jaar niet meer zo'n groot deel van de bedrijven geweest met een negatieve verwachting van de winst over het afgelopen kwartaal. Meer »

April maand van de bulls

5 april 2019 - 16:13u

Voordat u 'sell in may and go away' doet, is het volgens de guru's aan te raden om: 'buy in april and make a kill'. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be