Turks drama koopkans ABN AMRO?

10 augustus 2018 - 19:10u

Turks drama koopkans ABN AMRO?

Hoewel ABN AMRO geen enkel belang heeft in Turkije ging ook dit bankaandeel vrijdag met 3,5 procent omlaag als gevolg van de Turkse lira misère.

Markten vrezen blijkbaar dat de maatregelen van Trump uiteindelijk tot besmetting kunnen leiden van de Europese banken en uiteindelijk de Europese economieën. Wat zijn de adviezen van de guru's?
Is dit een mooie kans om aandelen van deze degelijke bank goedkoop op te pikken? Zeker is dat alle guru's na de publicatie van de halfjaarcijfers eerder deze week een hoger koersdoel voor ABN AMRO hebben staan dan de huidige koers.

Cijfers

Twee dagen geleden publiceerde ABN AMRO kwartaalcijfers die volgens alle guru's beter waren dan verwacht. De bank boekte in het tweede kwartaal van 2018 een licht lagere winst van 688 miljoen maar die was 20 procent hoger dan de consensus. "De Nederlandse economie blijft floreren en dit komt tot uiting in de financiële resultaten over het tweede kwartaal", zei CEO Kees van Dijkhuizen.

Daarnaast kondigde de bank aan te gaan snijden in de zakenbank. De kosten bij CIB worden met 80 miljoen euro verlaagd door een personeelsreductie van ongeveer 250 fte's en andere besparingen. "Hiervoor verwachten we een herstructureringsvoorziening te nemen van circa 50 miljoen euro", aldus ABN AMRO. Het interim-dividend werd vastgesteld op 0,65 euro per aandeel.

Analisten verwachten dat ABN AMRO dit jaar in totaal 55 procent van de winst zal uitkeren, volgend jaar 62 procent en in 2020 zou het om 66 procent gaan.

Guru's

Credit Suisse verhoogde voor de tweede keer in ruim een week het koersdoel voor ABN AMRO. Eerst van 29 naar 32 euro en op donderdag van 32 naar 33 euro. De Zwitserse bank handhaafde het Outperform advies op het aandeel. Het hoogste koersdoel van alle guru's na de pubicatie van de cijfers.

Volgens deze guru slaagde ABN AMRO er in om in de laatste zeven kwartalen zesmaal de verwachtingen te overtreffen.

Credit Suisse was ook te spreken over de ontwikkeling van de kosten bij ABN AMRO in het tweede kwartaal. Daarbij lag de aangepaste winst zo’n 10 procent hoger dan voorzien, ook omdat de provisies voor slechte leningen meevielen. Door de maatregelen die de bank treft bij Corporate & Institutional zullen de kosten ook verbeteren.

De analist is goed te spreken over de beloning die ABN AMRO aan aandeelhouders biedt. De Zwitserse bank denkt inmiddels dat ABN AMRO dit jaar nog een inkoopprogramma van eigen aandelen kan lanceren ter waarde van 0,5 miljard euro. Het is aandeel is daarom aantrekkelijk gewaardeerd, aldus deze guru. Dat was op een vergelijkbare koers waarop het aandeel nu weer staat.

IEX Premium

Ook de toonaangevende online analisten van IEX Premium waren direct na de cijfers positief op een belegging in de bank.

POSITIEF OP 8 AUG 2018 OM 08:45

ABN Amro verrast de markt aangenaam, met meevallende Q2 cijfers en een dito CET1-ratio. Er ontstaat ruimte voor een scheutiger dividend en daar was de markt naar op zoek. ABN Amro presteert duidelijk beter dan concurrent ING en verdient daarvoor een beloning in de vorm van een betere waardering. Wij verhogen de rating dan ook naar positief en mikken op een koers van circa €25 à €25,50.

Houden

ABN AMRO heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt die boven verwachting uitkwam. Ook het aangepast operationeel resultaat voor belasting van 769 miljoen was licht boven (drie procent) de verwachtingen van Jefferies.

Deze guru constateert aanhoudende druk bij de consumententak, sterke prestaties bij de private bank, terwijl de resultaten van Corporate & Institutional (CIB) conform de verwachting waren. Het nieuwe strategische plan voor de zakenbank lijkt volgens de analist "rationeel en haalbaar".

"We verwachten echter meer van de groep bij de strategische update op 16 november. Goede resultaten, maar we voorzien niet dat het aandeel beter zal presteren dan de sector", aldus Jefferies.

Jefferies handhaafde een Houden advies maar het koersdoel van 24,90 euro ligt duidelijk hoger dan de huidige koers van 23,51 euro.

Kopen

De resultaten van ABN AMRO bevestigden de visie van KBC Securities op het vlak van kapitaal en kosten.

"De CET1 ratio bewoog sterk naar 18,3 procent en voedt de opnieuw de hoop voor een hogere kapitaalteruggave, en nieuwe kosteninitiatieven en een lage cost income ratio zouden de consensus moeten overtuigen dat de doelstelling van het management van 56 tot 58 procent tegen 2020 binnen bereik is", aldus deze guru.

De eenmalige afschrijvingen waren zoals verwacht lager, maar het derde kwartaal kan belangrijk blijven om de kwestie achter ons te laten, aldus KBC.

De Nederlandse bank stopte 134 miljoen euro in de stroppenpot. In het eerste kwartaal was dit nog 208 miljoen euro. De analist had waardering voor de versnelling van de kostenreductie, de ruimte voor een hogere kapitaalteruggave, die zich in het vierde kwartaal verder kan uitkristalliseren met een inkoopprogramma en een eventueel hogere pay-out ratio, en de focus van het nieuwe management.

Vandaar dat KBC Securities het koopadvies op ABN AMRO handhaafde met een koersdoel van 29,80 euro.

Lager koersdoel

Morgan Stanley was de enige van de guru's die het koersdoel van ABN AMRO verlaagde en wel van 28,50 naar 27,50 euro. Dus nog altijd substantieel boven de huidige koers. Het houdadvies van maandag 14 mei 2018 werd woensdag herhaald.

Ook Kempen & Co. herhaalde het houdadvies met eenzelfde koersdoel als in maart van dit jaar van 27 euro.

Exane BNP Paribas waardeerde de cijfers van ABN AMRO met een verhoging van het houdadvies naar Kopen en een koersdoel 29,70 euro.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be