Guru's verdeeld over ING

3 augustus 2018 - 08:19u

Guru's verdeeld over ING

De guru's zijn het niet eens over het aandeel ING. Houders, kopers en verkopers houden elkaar in evenwicht. Kortom voor de voorzichtige belegger is Houden wellicht het beste advies.

ING maakte deze week bekend dat de grootste Nederlandse bank in het afgelopen kwartaal er nog een marginale winststijging uit heeft weten te persen. Dat is ook logisch gezien de zeer gunstige economie. Daarom hoefde de bank minder aan voorzieningen te treffen voor slechte leningen, waardoor er een bescheiden plus uit de bus kwam over het tweede kwartaal.

De guru's beseffen natuurlijk wel dat die lage voorzieningen voor slechte leningen tijdelijk is. Vandaar dat de aanbevelingen niet structureel naar boven werden bijgesteld. Sinds de publicatie van de cijfers deze week zijn de adviezen: Kopen (3), verkopen (2) en Houden (2).

Guru's

Vandaag handhaafde Credit Suisse het Underperform advies voor ING maar verhoogde wel het koersdoel licht van 12,50 naar 12,80 euro. Nog een fractie onder de huidige koers van rond de 12,90 euro.

Credit Suisse noemt ING een bank van hoge kwaliteit met een sterke consumententak. Maar deze guru handhaafde het Underperform advies met name omdat de markt de margedruk onderschat. Ook zal de groei van de fees maar beperkte impact hebben op de winstontwikkeling. Daarbij is ING gevoelig voor de lage rente en is het overtollig kapitaal beperkt.

Wel presteerde ING in het tweede kwartaal beter dan verwacht, aldus Credit Suisse. Zowel de omzet als de onderliggende winst lag hoger dan getaxeerd door analisten. Ook was de toevoeging aan de zogeheten stroppenpot 'erg laag'. Credit Suisse gaat de ramingen voor de nettorentebaten voor 2019 en 2020 met ongeveer 1 procent verhogen. Anderzijds ziet deze analist nog steeds concurrentie- en margedruk op de Duitse en Belgische consumentenmarkt. Met als gevolg dat de marktverwachting voor de rentebaten dan ook nog altijd te hoog is. Ondanks zijn taxatieverhoging zit deze guru nog 3 tot 4 procent onder consensus.

IEX Premium

De online analisten van IEX Premium hebben het aandeel op Neutraal staan.

NEUTRAAL OP 2 AUG 2018 OM 11:00

Er is weinig mis met de cijfers van ING, maar de bank reserveert wel erg weinig voor slechte leningen. Veel rek zit er nog altijd niet in. Wij volstaan dan ook met een neutraal rating.

Kopen

DZ Bank herhaalde na de cijfers het koopadvies voor ING en verhoogde daarbij het koersdoel van 6,50 naar 15,50 euro.  Dat is een behoorlijke opwaardering maar gezegd moet worden dat het vorige advies van de Duitse bank uit 2012 stamt.

Een andere Duitse bank heeft ING eveneens op Kopen staan. Deutsche Bank herhaalde het koopadvies met een koersdoel van 17 euro.

Ook UBS was positief met een herhaling van het koopadvies voor ING met een koersdoel van 16,40 euro.

Houden

Standard & Poor's herhaalde vandaag het houdadvies voor ING met een van 16 naar 14 euro verlaagt koersdoel.

Ook RBC Capital Markets herhaalde na de cijfers het houdadvies voor ING met een koersdoel van 14 euro.

Verkopen

Hoewel de resulaten van ING in het tweede kwartaal van dit jaar iets beter dan verwacht waren handhaafde KBC Securities donderdag het advies de aandelen te verkopen met een koersdoel van 13,50 euro. Dat ligt nog boven de huidige koers van rond de 12,90 euro dus.

De onderliggende nettowinst van 1.443 miljoen euro was hoger dan de 1.324 miljoen euro waarop deze guru had gerekend. De onderliggende inkomsten waren met 4.484 miljoen euro eveneens beter dan waarop KBC had gerekend.

Terwijl de risicokosten in het eerste kwartaal de aanjagers voor ING waren, waren dit het afgelopen kwartaal naast de "erg lage" risicokosten ook de betere commissie-inkomsten en de vlakke kostenontwikkeling exclusief belastingen. De cost income ratio van 52,3 procent noemde KBC dan ook sterk en "ruim" onder de verwachte 53,8 procent.

De CET 1 ratio van ING lag eind juni op 14,1 procent. Een kwartaal eerder was dit 14,3 procent en dat was ook het cijfer waarop deze analist voor het tweede kwartaal rekende.

ING focust zich op de langetermijndoelen en daarbij weet het dat dit mogelijk meer tijd zal kosten dan aanvankelijk gedacht, aldus de Belgische bank. Dit brengt een uitvoeringsrisico met zich mee, meent deze guru, die daarom vasthoudt aan het advies te Reduceren.

Laatste blogposts

Guru's: goud(aandelen) kopen

16 februari 2019 - 07:32u

Er zit altijd angst in de markt, dus zijn er altijd redenen om goud te kopen. Maar de laatste vier maanden is de netto-instroom in goud-ETF's zo sterk dat er iets meer... Meer »

Verfoeide aandelen doen het vaak beter dan favorieten

8 februari 2019 - 07:29u

Wetenschappelijke onderzoekers hebben ontdekt dat een toenemende bewondering voor een bedrijf veelal wordt gevolgd door gemiddeld lagere rendementen. Meer »

Shell: rendementen van 'wereldklasse'

1 februari 2019 - 08:41u

De meeste guru's adviseren het aandeel van het sterk presterende Royal Dutch Shell aan te kopen. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be