Meeste guru's: Adyen even aankijken

26 juli 2018 - 10:05u

Meeste guru's: Adyen even aankijken

De meeste guru's zijn het eens over Adyen. Na de de introductie op 240 euro en een dikke verdubbeling van de koers op diezelfde dag, is het op dit moment beter om even de kat uit de boom te kijken.

Ruim een maand geleden werd Adyen op de beurs geïntroduceerd, met een introductiekoers van 240 euro. Helaas alleen voor de institutionele beleggers.

Even stond Adyen  bij vrijwel iedereen op Kopen. Maar nadat veel beleggers dat advies opvolgden, en de koers formidabel steeg, hebben de meeste analisten het aandeel van de kooplijst gehaald. Zo pasten Kempen, Berenberg en InsingerGilissen hun advies aan van Kopen naar Houden (2) en zelfs Verkopen (1).

Op dit moment zijn er van de zeven guru's nog twee die het aandeel op de huidige koers van rond de 580 euro nog koopwaardig vinden.

Guru's

De laatste guru's die het advies gaven om Adyen vast te houden maar de portefeuille op de huidige koers niet uit te breiden waren deze week Citibank en Morgan Stanley.

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley vindt dat de huidige aandelenkoers van Adyen de groeimogelijkheden van het bedrijf goed weerspiegelt en gaat de beursnieuweling volgen met een koersdoel van 570 euro. Het advies is Gelijk gewogen.

De combinatie van een omzetgroei van 40 procent met een EBITDA-marge van meer dan 40 procent is zeldzaam en verklaart de uitzonderlijk goede prestatie van het aandeel sinds de beursgang, aldus Morgan Stanley.

Deze guru ziet de betaalindustrie als een aantrekkelijke sector, met de overgang van contanten naar betaalkaarten en de snel groeiende internethandel, en Adyen zit in die trends precies op de juiste plek, omdat 92 procent van de verwerkte betalingen online-transacties betreft.

Het enkelvoudige wereldwijde platform van Adyen is onderscheidend, en nadat het bedrijf eerst grote onlinewinkels tot klant maakte, verschuift de focus nu naar de offline-winkeliers die op zoek zijn naar een partner die zowel online als cash betalingen kan verwerken.

Volgens Morgan Stanley is de penetratie van Adyen nog relatief laag en is er nog veel ruimte voor omzetgroei, hoewel die in de komende drie jaar kan afzwakken tot 27 procent, terwijl de marge verder zou kunnen oplopen van 46 procent vorig jaar naar 51 procent in 2021.

IEX Premium

Ook de toonaangevende online analist IEX Premium zette, na de felle koersstijging, het fonds al snel op Neutraal.

NEUTRAAL OP 14 JUN 2018 OM 08:00
Waanzin op de beurs. Nauwelijks aanbod en veel vraag doet de koers exploderen. We blijven maar even aan de zijlijn.

Citigroup gaf deze week het fonds eveneens een neutraal advies, bij een koersdoel van 600 euro.

Houden

Berenberg Bank verlaagde op 16 juli al het advies op Adyen van Kopen naar Houden, nadat het aandeel sinds de beursgang met zo'n dertig procent was gestegen en het koersdoel van 590 was bereikt.

Berenberg gelooft nog steeds dat Adyen goed gepositioneerd is om te profiteren van de groei van de betaalindustrie op de lange termijn en dat de sterke concurrentiepositie de komende jaren waarschijnlijk niet zal worden uitgedaagd.

Beleggers hebben daarbij een goed inzicht in dat concurrentievoordeel van Adyen. Ze zien in het algemeen Adyen als een speler die meer nieuwe online verkoopplatforms aan zich zal weten te binden, wat sterke groei van transactievolumes en verder stijgend marktaandeel zal opleveren.

Inmiddels zijn de verwachtingen in de markt over het volume en de omzetgroei over de korte termijn echter erg hoog en is er weinig ruimte meer om ze te overtreffen. Zo lijken beleggers er niet op te rekenen dat Adyen ook bestaande grote klanten kan kwijtraken, aldus deze guru.

Wel kunnen nieuwe inkomstenstromen voor extra groei zorgen, zoals betaalkaarten, salarisadministratie en financiering van werkkapitaal, maar Berenberg heeft daar nog weinig details over gehoord en denkt dat zulke plannen meer voor de lange dan voor de korte termijn zijn.

Voor het aanboren van klanten met een hoger risicoprofiel, waarvoor hogere tarieven kunnen gelden, zal Adyen eerst zijn risicomanagementprocedures moeten aanpassen, voorzien de analisten van Berenberg.

Kopen

Ondanks deze waarschuwing zijn er twee guru's die menen dat nog hogere koersen voor Adyen gerechtvaardigd zijn.

JPMorgan Cazenove gaf op 23 juli een koopadvies met een koersdoel van 636 euro.

Ook Keefe Bruyette & Woods heeft Adyen nog altijd op de kooplijst staan. Op 23 juli gaf deze bank een koopadvies af met een koersdoel van 719 euro.

Verkopen

Slechts een bank vindt het al tijd op winst te nemen. Dat is InsingerGilissen Bankiers die op 13 juni het koopadvies verlaagde naar verkopen met een koersdoel van 300 euro.

Laatste blogposts

Verfoeide aandelen doen het vaak beter dan favorieten

8 februari 2019 - 07:29u

Wetenschappelijke onderzoekers hebben ontdekt dat een toenemende bewondering voor een bedrijf veelal wordt gevolgd door gemiddeld lagere rendementen. Meer »

Shell: rendementen van 'wereldklasse'

1 februari 2019 - 08:41u

De meeste guru's adviseren het aandeel van het sterk presterende Royal Dutch Shell aan te kopen. Meer »

Steeds meer beleggers gaan cash

25 januari 2019 - 06:43u

De vlucht in cash wijst op een aanhoudende angst bij beleggers voor grote beursdalingen. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be