Guru kritisch over SBM en zichzelf

18 juli 2018 - 14:38u

Guru kritisch over SBM en zichzelf

SBM Offshore kelderde deze week naar de laagste koers in twee jaar. Dat werd met name veroorzaakt door een dubbel kritisch rapport van de vooraanstaande beleggingsbank AllianceBernstein.

Het rapport was zeer kritisch over SBM Offshore maar opmerkelijk genoeg ook over de analyse van de eigen guru van nog geen maand eerder over de Nederlandse dienstverlener in de maritieme offshore oliesector.

Flater

Je ziet het niet vaak maar AllianceBernstein dat begin deze maand het koersdoel van SBM Offshore nog op 17 euro en Kopen had gezet, kwam er deze week al op terug. De bank verlaagde het advies van Outperform naar Market-Perform en verlaagde het koersdoel fors van 17 naar 11 euro.

"We hebben een fout gemaakt", zo stelde deze guru.

Eerder zag Bernstein de koersval van het aandeel begin deze maand nog als een mooi koopmoment, maar kwam hier dus al snel op terug. "Dit was iets te haastig", concludeerde de bank na wat dieper in de juridische papieren te zijn  gedoken.

Bernstein denkt nu dat SBM een boete van 1,5 miljard dollar boven het hoofd hangt, circa het vijfvoudige van het bedrag waar eerder rekening mee werd gehouden. SBM zal hiervoor nog weer eens een voorziening moeten nemen en Bernstein rekent er op dat dit zal gebeuren bij de halfjaarresultaten van het bedrijf op 9 augustus.

Het analistenhuis met vestigingen in New York, Hong Kong en Londen denkt dat de financiering van het productie- en opslagschip Liza en het dividend hierdoor moeilijk gaat worden. Wel verwacht Bernstein dat op termijn een koopadvies weer van toepassing zal zijn nadat het stof is neergedaald, vooral vanwege de sterke kasstroom van het bedrijf.

Het aandeel kelderde na de herziening naar een dieptepunt in twee jaar op een koers van 10,71 euro. Nu doet het aandeel net boven de 11 euro.

IEX Premium

De toonaangevende onafhankelijke online analist IEX Premium reageerde alert met een aanpassing van het beleggingsadvies.

NEUTRAAL OP 17 JUL 2018 OM 16:00
Maar even afwachten hoe dit gaat aflopen. De bedragen zijn waarschijnlijk niet de definitieve. SBM mag beter communiceren. We gaan maar even naar de zijlijn, wachtend op een sein veilig.

Guru's

Andere guru's waren minder alert en handhaafden allen het eerdere advies om te Kopen.  Zo verhoogde KBC Securities op 6 juli nog het koersdoel van SBM Offshore met vijftig cent naar 19 euro.

Dat vanwege de mooie opdracht die binnenkwam van ExxonMobil dat wil dat de Schiedammers aan de slag gaan met een tweede FPSO voor het Liza-veld voor de kust van Guyana.
Dat gaat eerst om een zogeheten FEED-opdracht (front end engineering and design) maar als deze goed wordt afgerond, denkt SBM ook te worden geselecteerd voor de volgende fase. De nieuwe FPSO moet een capaciteit krijgen van 2 miljoen vaten olie.

Kopen

Op 5 juli handhaafde NIBC het koopadvies voor SBM Offshore, aangezien deze bank meent dat de resultaten van de divisie Turnkey sterk zullen verbeteren vanaf 2019. Het koersdoel blijft gehandhaafd op 19,25 euro, waarin het recente Liza II contract nog niet is meegenomen.

Het koopadvies werd gehandhaafd ondanks dat op die dag bekend werd gemaakt een Braziliaqanse rechtbank heeft besloten dat oliebedrijf Petrobras een percentage van de maandelijkse betalingen aan SBM Offshore moet inhouden en op een neutrale rekening moet zetten als onderpand voor een eventuele schadevergoeding in verband met de vermeende omkooppraktijken voor 2012.

Hoe hoog de uiteindelijke boete wordt, is lastig te voorspellen, maar NIBC dacht toen nog dat, ook al valt het bedrag flink hoger uit dan SBM Offshore nu verwacht, de oliedienstverlener bij machte is om dat te kunnen betalen.

Positief is verder dat SBM vorderingen boekt in de gesprekken met de Braziliaanse autoriteiten met betrekking tot de clementie-overeenkomst.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be