Guru's: Arcadis afbouwen

10 juli 2018 - 10:38u

Guru's: Arcadis afbouwen

Na het afketsen van de verkoop van architectenbureau CallisonRTKL blijven de meeste guru's voorlopig negatief over een belegging in Arcadis.

Het lijkt er op dat niemand CallisonRTKL wil hebben voor de prijs die Arcadis er voor vraagt. Dat terwijl deze onderneming in 2014 nog voor de hoofdprijs werd overgenomen. Het Amerikaanse bedrijf zal nu een zelfstandig opererende divisie blijven binnen Arcadis.

Na een mooie stijging van de koers vorig jaar wil het dit jaar maar niet lukken met de ingenieurs- en adviesfirma Arcadis. Deze week is het fonds voor het eerst in bijna anderhalf jaar zelfs even onder de 14 euro gezakt. En hoewel er nog één guru is met een koopadvies raadt een meerderheid van de analisten aankoop van het aandeel af.

IEX Premium

Zo meent de toonaangevende online analist IEX Premium dat het niet doorgaan van de verkoop van het architectenbureau CallisonRTKL de kans groter maakt dat Arcadis naar een aandelenemissie moet grijpen of een convertible in de markt zal zetten.

"Een flinke tegenvaller", aldus deze guru, die meent dat de desinvestering van CallisonRTKL een "moetje" was, omdat Arcadis de financiën nog steeds maar niet op orde weet te krijgen.

"De verkoop van CallisonRTKL zou ons inziens benut worden om wat verliezen te nemen op openstaande facturen, vooral in het Midden-Oosten, waar opdrachtgevers weigerachtig zijn om te betalen", aldus IEX Premium.

Er zal volgens deze analist op enig moment toch finaal schoon schip moeten worden gemaakt en de kans dat Arcadis daarbij een noodgedwongen beroep op de kapitaalmarkt moet doen, is flink groter geworden. "Daar zal voor bestaande aandeelhouders een pijnlijk prijskaartje aan komen te hangen."

De conclusie van de internet analist is:

NEGATIEF OP 10 JUL 2018 OM 08:10
Het beste advies dat wij kunnen geven is een en ander vanaf de veilige zijlijn volgen. Beleggers met een positie in Arcadis doen er verstandig aan die wat af te bouwen. Het advies gaat daarom van neutraal naar negatief.

Verkopen

ABN AMRO denkt er net zo over.  Met het besluit van Arcadis om CallisonRTKL als een aparte divisie binnen het bedrijf te handhaven, is een verbetering van de schuldpositie van tafel, aldus deze guru.

Verder verwacht de bank een aanhoudende autonome omzetdaling, omdat het vertrouwen tussen de werknemers van CallisonRTKL en de rest van Arcadis onder druk is komen te staan.

ABN AMRO verlaagde in maart van dit jaar het advies voor Arcadis van Houden naar Verkopen en het koersdoel werd verlaagd van 19 naar 15 euro. Dit advies wordt gehandhaafd.

Kopen

De grote uitzondering is NIBC Markets dat op 3 juli, dus voor het nieuws over CallisonRTKL, het koopadvies op Arcadis handhaafde met een koersdoel van 25 euro.

Dat als gevolg van het nieuws dat de Braziliaanse biogas-joint venture van Arcadis gebruiksklaar is en er wordt onderhandeld over langlopende leveringscontracten. Dat is een grote positieve stap, aldus deze guru.

De Braziliaanse activiteiten werden al een tijdje met argusogen door beleggers gevolgd. Een groot deel van het risico in het aandeel Arcadis is daardoor weggenomen.

De onderhandelingen brengen de geplande verkoop van de biogascentrale dichterbij, maar NIBC verwacht dit jaar nog geen transactie. Arcadis investeerde volgens deze analist veel meer dan de boekwaarde van 14 miljoen euro in de ALEN-installatie.

Houden

En tenslotte is er voor de belegger voor elk wat wils want KBC Securities handhaafde deze week het Houden advies voor Arcadis met een koersdoel van 17,50 euro.

De verkoop van architectenonderdeel zou een impuls voor de koers van Arcadis zijn geweest, omdat een dergelijke desinvestering de schuld van ongeveer 416 miljoen euro zou hebben gehalveerd, aldus KBC.

Volgens deze guru kan worden aangenomen dat er geen overeenstemming is bereikt over de verkoopprijs van CallisonRTKL. De autonome omzetdaling van 7 procent in het eerste kwartaal was hierbij ook geen steun in de rug.

KBC vind het begrijpelijk dat Arcadis de dochter niet beneden de marktprijs heeft verkocht, omdat de marge en de werkkapitaalratio's van CallisonRTKL beter zijn dan andere onderdelen van het moederbedrijf. Verder is een verkoop momenteel niet noodzakelijk voor Arcadis, gezien de financiële verbeteringen die in 2017 werden gerealiseerd.

Laatste blogposts

Guru's: goud(aandelen) kopen

16 februari 2019 - 07:32u

Er zit altijd angst in de markt, dus zijn er altijd redenen om goud te kopen. Maar de laatste vier maanden is de netto-instroom in goud-ETF's zo sterk dat er iets meer... Meer »

Verfoeide aandelen doen het vaak beter dan favorieten

8 februari 2019 - 07:29u

Wetenschappelijke onderzoekers hebben ontdekt dat een toenemende bewondering voor een bedrijf veelal wordt gevolgd door gemiddeld lagere rendementen. Meer »

Shell: rendementen van 'wereldklasse'

1 februari 2019 - 08:41u

De meeste guru's adviseren het aandeel van het sterk presterende Royal Dutch Shell aan te kopen. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be