Van Lanschot Kempen op kooplijsten

21 juni 2018 - 11:33u

Van Lanschot Kempen op kooplijsten

Van Lanschot Kempen heeft na een goed 2017 ook het eerste kwartaal van dit jaar goed gedraaid. Reden voor de twee grootste Nederlandse concurrenten om de chique Bossche zakenbank op de kooplijst te plaatsen.

Nadat twee weken geleden ING bank het koersdoel van Van Lanschot Kempen verhoogde, zette vandaag ABN Amro de zakenbank op de kooplijst. Dat mede naar aanleiding van het hoge dividend en de goede cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Het aandeel schoot als gevolg daarvan vandaag in de ochtend omhoog met rond de 2 procent tot een koers van boven de 25 euro.

Inkoop eigen aandelen

Positief is ook de constante inkoop van de eigen aandelen. Zo werden in de periode van 12 juni tot en met 18 juni 2018 door de zakenbank 38.243 eigen aandelen (certificaten van gewone aandelen A) ingekocht. De aandelen zijn ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 25,17 euro per aandeel voor een totaalbedrag van 962.482 euro.

De inkopen zijn onderdeel van het programma om maximaal 400.000 eigen aandelen in te kopen, dat op 22 februari 2018 werd aangekondigd. Inmiddels zijn in totaal 303.931 eigen aandelen ingekocht.

Cijfers

Van Lanschot Kempen is het jaar goed begonnen met een kwartaalwinst die in lijn lag met de circa 20 miljoen euro aan onderliggende winst uit de vorige twee kwartalen.

Dat de winst desondanks lager is dan een jaar eerder is geen verrassing, omdat toen een boekwinst van 11 miljoen euro kon worden geboekt op TechAccess. Wel meldde Van Lanschot dat ook de lage rente de winstgevendheid heeft gedrukt.

Verder is de bank tevreden over de aanhoudende instroom van gelden ter waarde van 0,4 miljard euro bij private banking, asset management en Evi Van Lanschot.

Guru's

De goede gang van zaken was voor ING Equity Research aanleiding om op 7 juni het koersdoel voor Van Lanschot Kempen te verhogen van 29 naar 31 euro met een aanhoudend koopadvies.

Het koersdoel werd naar boven bijgesteld omdat er meer vertrouwen is dat Van Lanschot Kempen naast het normale dividend, met een payout ratio van 50 tot 70 procent, ook aanvullend nog kapitaal kan laten terugvloeien naar de aandeelhouders.

"We zien hier weinig belemmeringen voor", aldus ING, wijzend op het huidige overvolle kapitaal, de aantrekkende winstgevendheid en duidelijkheid over Bazel IV.

De analist benadrukte wel dat elke additionele kapitaalteruggave goedgekeurd moet worden door de toezichthouder. "Maar het normale dividend zorgt ook al voor circa 6 tot 6,7 procent rendement tussen 2018 en 2020 op basis van een pay-out van 70 procent."

Kooplijst

ABN Amro zette vandaag Van Lanschot op de kooplijst en verhoogde het koersdoel van 29 naar 31,50 euro.

Volgens deze guru is Van Lanschot veranderd in een bank en vermogensbeheerder, die voor 70 procent is geprivatiseerd met een verbeterde netto-instroom waarbij de zakenbank bijna geheel van zijn zakelijke kredietportefeuille af is.

"Van Lanschot geeft zijn kasstroom terug aan de aandeelhouders en we verwachten dat een groot deel van het overtollige kapitaal naar aandeelhouders zal terugvloeien", aldus de analist van ABN AMRO. "Onder de huidige macro-economische omstandigheden geven we de voorkeur aan een lokale bank", aldus motiveert deze guru de adviesverhoging.

IEX Premium

Ook IEX Premium heeft het fonds al enige tijd op de kooplijst staan en dat eind april nog eens bevestigd op een koers van toen rond de 25 euro..

KOPEN OP 25 APR 2018
Van Lanschot Kempen staat er financieel uitstekend voor en draait bedrijfsmatig eveneens goed. De halfjaarcijfers in augustus zullen meer gedetailleerde informatie bevatten. Er is geen aanleiding het koopadvies te wijzigen.

Tenslotte heeft ook UBS sinds begin maart een herhaald koopadvies voor Van Lanschot Kempen met een koersdoel dat werd verhoogd van 27,60 naar 30 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be