Wereldhave niet aanbevolen

4 juni 2018 - 10:19u

Wereldhave niet aanbevolen

Wereldhave was al van de kooplijst gehaald door de meeste guru's en daar is recent ABN AMRO nog bijgekomen. De Nederlandse bank stelde zijn verwachtingen voor het vastgoedfonds voor dit jaar neerwaarts bij.

De koersdoelen voor de internationale belegger in vastgoed, Wereldhave, zijn dit jaar door vrijwel alle guru's naar beneden bijgesteld. Het resultaat is dat er van de analisten die de laatste twee maanden hun advies hebben herzien nu nog 1 op Kopen staat, 2 op Verkoop, en 3 op Houden. 

De enige die het aandeel nog op Kopen heeft staan is de Amerikaanse analist Standard & Poor's. Maar deze guru verlaagde het advies vorig jaar al van Strong Buy naar Buy. En eind april dit jaar werd het advies weliswaar gehandhaafd op Kopen maar het koersdoel verlaagd van 42 naar 38 euro.

Cijfers

De eind april gepresenteerde cijfers over het eerste kwartaal waren in lijn met de verwachtingen. Reden voor de analisten van JPMorgan Cazenove om het fonds op Neutraal te handhaven met een koersdoel van 38 euro.

De bruto huurinkomsten ontwikkelden zich volgens de verwachtingen van deze analist en de outlook werd bevestigd. Wereldhave verwacht dat de winst dit jaar lager uitkomt dan in 2017 en mikt nog altijd op een direct resultaat van 3,30 tot 3,40 euro per aandeel. Het dividend zal dit jaar 2,52 euro per aandeel bedragen.

Volgens JPMorgan boekt het bedrijf 'consistente vooruitgang' in het optimaliseren van de portefeuille in alle landen en blijft het vastgoedconcern toegewijd aan de plannen om 200 miljoen euro aan vastgoed af te stoten, waarvan inmiddels circa 90 miljoen euro is afgerond. 

Verlaging

ABN AMRO verlaagde vrijdag het advies op Wereldhave van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 39 euro naar 35 euro.

ABN AMRO voorziet nu een negatieve identieke huurgroei van 1,9 procent dit jaar en een daaruit voortvloeiende daling van de EPRA-nettovermogenswaarde per aandeel van eveneens 1,9 procent. Volgens deze guru biedt de Franse portefeuille de grootste uitdaging.

Voor de Belgische en Finse portefeuille wordt een positieve huurgroei voorzien door ABN AMRO in de komende twee tot drie jaar, terwijl de guru negatief is over de prestaties van het vastgoedfonds in Nederland. Er is volgens ABN AMRO te veel betaald door Wereldhave voor sommige acquisities.

IEX Premium

Nog minder ziet de toonaangevende online analist IEX Premium in het aandeel. Het advies werd vorige maand gewijzigd van Houden naar Afbouwen.

NEGATIEF OP 8 MEI 2018 OM 22:15

Het aandeel is mooi hersteld van de eerdere koersdreun: na uitbetaling van het dividend zelfs een remonte van 11%. Hoewel de NAV nog ver weg is, is de huidige koerssterkte een mooi moment om afscheid te nemen. De kwaliteit van het vastgoed is te mager. Switch eventueel naar Vastned dan wel Eurocommercial Properties.

Kopen

De enige van de recente adviezen die Wereldhave nog op Kopen heeft staan is S&P Equity Research. Maar deze guru verlaagde eind april wel het koersdoel voor het vastgoedfonds van 42 euro naar 38 euro.

S&P Equity Research beoordeelde de resultaten over het eerste kwartaal als solide. Het lagere koersdoel impliceert een dividendrendement van 6,6 procent, tegenover 5,3 procent bij sectorgenoten.

Verkopen

Naast IEX Premium heeft ook HSBC het aandeel van Houden op Verkoop gezet. Op 16 mei verlaagde deze guru het koersdoel van Wereldhave van 44 naar 30 euro.

ING Equity Research herhaalde na de cijfers het houdadvies voor Wereldhave met een koersdoel van 43,40 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be