Alle guru's: NIBC koopwaardig

2 mei 2018 - 14:54u

Alle guru's: NIBC koopwaardig

NIBC, de voormalige Nationale Investeringsbank, staat sinds eind maart genoteerd op de Amsterdamse beurs. Sinds de moeizame introductie op 8,75 euro is de koers gedaald naar een laagste koers van 8 euro.

Nu doet het aandeel 8,32 euro. Opmerkelijk is dat de guru's het eens zijn over NIBC. Alle vijf hebben ze recent de zakenbank op Kopen gezet.

Kwetsbaar

Het in Den Haag gevestigde NIBC Holding N.V. is een kleine bank die met name op de zakelijke markt actief is. Een particulier kan geen betaalrekening openen en bankkantoren heeft het bedrijf niet. De bank is zakelijk actief op het gebied van advisering, financiering en investeringen. Aan particulieren verkoopt NIBC spaarproducten en hypotheken.

Daarin schuilt ook de kwetsbaarheid van de bank. Als de kapitaalmarkten in de toekomst weer eens  verslechteren, kan NIBC daar snel door worden geraakt. Het is geen toeval dat de bank bij de aanvang van de Grote Recessie zich als eerste meldde bij de Nederlandse overheid voor staatssteun. Noodleningen die NIBC overigens in 2014 volledig heeft afgelost.

De bank is nu gezond en de guru's zien mede daarom een investering wel zitten.

Guru's

Zo zette ING Equity Research deze week de beursnieuweling op de kooplijst met een koersdoel van 10 euro. Volgens deze guru heeft er in de afgelopen jaren een indrukwekkende reorganisatie plaatsgevonden bij NIBC. Daardoor is het bedrijf nu concurrerend dankzij de lage kosten, met meer ruimte om het financieringsprofiel en de diversificatie van de inkomsten te verbeteren.
 
ING verwacht dat NIBC een rendement op eigen vermogen kan behalen van 11 procent in de komende jaren, waar de bank zelf ook op 10 tot 12 procent mikt. 

Daarbij wordt NIBC geholpen door de nieuwe boekhoudregels IFRS 9. Door gebruik te maken van uitgestelde belastingbaten en de risico's op zijn renteswaps af te dekken kan de zakenbank zijn rendement met zo'n 2 procentpunt opkrikken in de komende twee jaar.  

Beheersbaar

ING verwacht dat de beleggingen in aandelenbelangen de komende vier jaar zo'n 20 procent aan de winst kunnen bijdragen, profiterend van de opgaande cyclus. De guru gaat uit van een rendement van 12,5 procent per jaar. De afgelopen vier jaar was dit tussen 12 en 20 procent. Als het beleggingsresultaat beperkt blijft tot 6 procent, zakt het verwachte rendement op eigen vermogen van NIBC tot iets onder 10 procent. 

De negatieve invloeden van IFRS en Basel IV op de kapitaalbuffer zijn groot maar beheersbaar,meent ING. De kernkapitaalbuffer van 12,3 procent per begin dit jaar is hoger dan de 10,3 procent die de toezichthouder voor 2019 minimaal verlangt.

ING gaat ervan uit dat NIBC de komende jaren voldoende kapitaal kan genereren om de risicogewogen balans met 2,5 procent per jaar te laten groeien, de helft van de winst als dividend uit te keren en 1,2 procentpunt per jaar toe te voegen aan het bufferkapitaal. 

Kopen

Deze week gaf Morgan Stanley eveneens een koopadvies voor NIBC Holding N.V. met een koersdoel van 10,80 euro.

Citigroup Smith Barney heeft een koopadvies met een koersdoel van 10 euro.

Deutsche Bank zit het hoogste met een koersdoel van 11 euro.

ABN AMRO heeft een koopadvies en een koersdoel van 9 euro.

IEX Premium

Het minst positief was IEX Premium direct na de introductie. En daar heeft deze toonaangevende internet analist gelijk in gekregen gezien de significante koersdaling sindsdien.

NEGATIEF OP 23 MRT 2018 OM 15:30
Een moeizame plaatsing bij NIBC. Beleggers die hoopten op een snel winstje zullen vermoedelijk van een koude kermis thuiskomen. Fundamenteel is het aandeel niet aantrekkelijk.

Het is nog afwachten of IEX Premium gezien de huidige koers dit advies gaat bijstellen.

Laatste blogposts

Guru's: dit jaar veel geld verdienen met aandelen

17 januari 2019 - 07:00u

UBS en Citibank adviseren beleggers hun geld in aandelen te houden aangezien de stierenmarkt nog niet ten einde is. Meer »

Welke guru voorspelde 2018 het beste?

9 januari 2019 - 07:58u

Uit de kooplijsten van 2018 blijkt duidelijk dat met name het slechte vierde kwartaal er flink heeft ingehakt bij de meeste guru's. Meer »

IEX Beleggersdesk 2019: Basic-Fit, Accsys Technologies, Flow Traders

1 januari 2019 - 08:09u

Nico Inberg adviseert voor dit jaar drie aandelen die naar verwachting minder last zullen hebben van een eventuele groeivertraging of recessie. Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be