DSM blijft verrassen

17 april 2018 - 07:14u

DSM blijft verrassen

DSM verraste vorige week opnieuw met beter dan verwachte resultaten en een prima outlook. Alle recente adviezen van de guru´s staan op Kopen, op één Houden advies na.

Naast de opnieuw prima cijfers wordt de koers van het aandeel opgepept omdat het bedrijf wordt gezien als een mogelijke overname kandidaat. Mede vanwege de grote belangstelling die buitenlandse bedrijven momenteel aan de dag leggen voor relatief goedkope Nederlandse bedrijven als Refresco, Unilever en AkzoNobel. 

Opgemerkt moet wel worden dat het chemieconcern een mooie kandidaat voor een overnamestrijd zou zijn, ware het niet dat DSM de mogelijkheid heeft om zich te beschermen tegen een vijandelijk bod door de uitgifte van preferente aandelen.

Cijfers

Vorige week werden excellente voorlopige cijfers over het eerste kwartaal van 2018 gepresenteerd door de producent van specialistische chemische producten als voedingsingrediënten (vitaminen en vetzuren) en supersterke kunststofvezels die ook actief is in innovatieve niches als aquacultuur en stevia.

DSM verwacht bij de publicatie van de definitieve kwartaalresultaten op 8 mei sterke resultaten te presenteren. Daarbij zal de autonome omzetgroei van de onderliggende activiteiten met 11 procent zijn gegroeid. De totale omzetgroei kan daarbij in het eerste kwartaal uitkomen op 3 procent, inclusief wisselkoerseffecten, tot een omzet van 2.435 miljoen euro. Het opgeschoonde bedrijfsresultaat zal vermoedelijk met 55 procent stijgen tot 535 miljoen euro.

Outlook

Voor het lopende jaar verwacht DSM een aangepaste EBITDA-groei richting de 25 procent en een daarbij horende hogere ROCE (= Return on capital employed, een indicator voor de winstgevendheid van investeringen). Eerder verwachtte het chemiebedrijf nog een hoge enkelcijferige tot dubbelcijferige groei en een ROCE die met meer dan 1,0 procentpunt zou groeien. Het aandeel DSM schoot na de publicatie omhoog met 5 procent.

Alle guru's reageerden positief, maar is het aandeel nog koopwaardig op de hoge koersen van nu rond de 86,50 euro?

Guru's 

Bij S&P Equity Research wel. Deze guru verhoogde het koersdoel voor DSM van 90 naar 96 euro met een onveranderd koopadvies.

Dit deed de analist na de opwaartse bijstelling in de outlook voor heel 2018, mede dankzij de sterker dan verwachte stijging van prijzen voor vitamines. Ook al waarschuwde DSM dat deze situatie van beperkte duur zal zijn.

Met het nieuwe koersdoel van 96 euro is DSM relatief hoger gewaardeerd dan sectorgenoten, aldus S&P, maar dit is volgens deze guru gerechtvaardigd door de hogere marges en betere leverage. Verder verhoogde S&P de winstraming voor 2018 van 4,48 euro naar 4,82 euro per aandeel.

Verrassing

Morgan Stanley toonde zich verrast door de verhoging van de outlook en de publicatie van de fraaie voorlopige kwartaalcijfers. De guru van de Amerikaanse zakenbank stelde dat de autonome groei bij Nutrition ook zonder de vandaag door DSM gemelde positieve effecten van de vitamineprijzen sterk blijft en zelfs de verwachtingen overtreft.

Morgan Stanley wees op een kwartaalomzet van 2.435 miljoen euro, die hoger lag dan de consensus van 2.235 miljoen euro. Ook de aangepaste EBITDA viel met 535 miljoen euro 27 procent hoger dan de consensusverwachting van 421 miljoen euro. De gestegen vitamineprijzen speelden het bedrijf in de kaart en het positieve effect daarvan op de aangepaste EBITDA, te weten 165 miljoen euro, lag ook nog eens beduidend hoger dan de 60 miljoen tot 70 miljoen die door analisten werd voorzien.

Morgan Stanley handhaafde het Gelijkgewogen advies met een koersdoel van 82 euro. Onder de huidige koers dus.

Accumuleren

KBC Securities verhoogde het koersdoel voor DSM van 87 naar 88 euro met een ongewijzigd Accumuleren advies n.a.v. de 'zeer goede kwartaalcijfers'. Dicht in de buurt van de huidige koers van 86,50 dus.

Deze guru stelde dat DSM 'significant' meer profiteert van de productieverstoringen in de vitamine-industrie. BASF liet evenwel al weten de productie in de komende maanden weer op te starten, waardoor de vitamineproductie richting medio dit jaar weer zal normaliseren, zo verwacht KBC.

De analist waarschuwde wel dat het huidige gunstige prijsklimaat voor vitaminen, een belangrijke aanjager van de resultaten van DSM, niet lang zal aanhouden.

KBC laat de verwachtingen voor 2019 vooralsnog ongewijzigd. Het koersdoel werd iets opgeschroefd, vanwege de groter dan voorziene vrije kasstroom in 2018.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be