Guru's: Boskalis koopwaardig

7 april 2018 - 19:57u

Guru's: Boskalis koopwaardig

Eigenlijk vindt iedere toonaangevende guru die dit jaar een advies heeft uitgebracht over Boskalis de maritieme dienstverlener op de huidige koers koopwaardig.

ABN AMRO heeft nog wel als enige een advies te Houden met een koersdoel van 25 euro maar de huidige koers van onder de 24 euro ligt duidelijk lager. De andere analisten zoals IEX Premium, KBC en NIBC hebben het advies te kopen.

De recente order uit Singapore heeft nog niet geleid tot een bijstelling van de koersdoelen maar is wel karakteristiek en veelbelovend voor dit topbedrijf.

Polderen

Koninklijke Boskalis Westminster gaat in Singapore een polder aanleggen in het noordwestelijke uiteinde van Tekong, het grootste eiland buiten het hoofdeiland van Singapore. 

De contractwaarde van de totale aanbestedingsopdracht is 800 miljoen euro waarvan ongeveer de helft voor Boskalis is. Er wordt een 10 kilometer lange dijk gebouwd om Singapore's eerste polder te creëren. Het is de eerste keer dat Boskalis een polder bouwt in Zuidoost-Azië. 

Het meest opmerkelijk van de opdracht is echter dat er drie goedkopere offertes waren dan die van Boskalis. De opdracht is volgens de baggeraar dan ook met name gegund op basis van expertise en kwaliteit. 

Guru's

De toonaangevende internet analist IEX Premium is op 3 april Positief over Boskalis en noemt de order een mooi moment om op deze koers in te stappen.

"De k/w voor 2018, uitgaande van een gelijkblijvende winst, is inmiddels afgekomen richting 20, een mooi instappunt voor een eerste positie", aldus IEX Premium.

Hogere marges

Ook NIBC vindt Boskalis koopwaardig en heeft een koersdoel van 33 euro. De aanleg van een polder in Singapore is een grote toevoeging aan het orderboek van Boskalis en biedt meer zicht voor de lange termijn op aanzienlijk hogere marges dan momenteel in Nederland worden behaald, aldus NIBC in een rapport deze week.

Deze guru noemt de daling van de koers tot onder 24 euro niet gerechtvaardigd. De baggeractiviteit bevindt zich nu op de bodem van de cyclus en de cyclus voor offshore energie nadert die bodem. Kortom het kan binnenkort alleeen maar beter gaan.

NIBC verwacht dan ook dat de kw verhouding zal toenemen nu de resultaten dichtbij het dieptepunt zijn. De recente aankoop van aandelen door topman Berdowski is daarbij een teken van vertrouwen.

Boskalis boekte eerder in het jaar al een opdracht van 300 miljoen euro in Singapore, wat het jaartotaal voor het Aziatische land op 700 miljoen euro brengt.

Kopen

InsingerGilissen noemt de order, in de voor Boskalis belangrijke markt, heel goed nieuws. "Dit zal resulteren in een hogere bezettingsgraad, wat uiteindelijk ook de prijzen zal doen stijgen", aldus deze guru die het aandeel al sinds november vorig jaar op Kopen heeft staan met een koersdoel van 37 euro.

Accumuleren

In een  advies van maart dit jaar verlaagde KBC Securities het koersdoel voor Boskalis van 37 naar 33,50 euro, maar werd het advies te Accumuleren gehandhaafd. De wat tegenvallende jaarcijfers wezen op een verslechtering van het werkkapitaal. Verder was er de melding dat het een uitdaging zal worden voor de maritieme dienstverlener om dit jaar het nettoresultaat uit 2017 te evenaren. Deze guru rekent voor 2019 wel op een 'bescheiden' verbetering van de winst voor Boskalis.

Houden

ABN AMRO verhoogde na de jaarcijfers in maart het advies voor Boskalis van Verkopen naar Houden, maar het koersdoel ging van 27 naar 25 euro. Nog boven de huidige koers van 23,97 euro dus. Dat omdat de koers van het aandeel Boskalis fiks is gedaald vanwege de tegenvallende outlook van de baggeraar. Dit jaar al zo'n 25 procent.

Boskalis herhaalde ook nog eens dat het voor de komende jaren "nog geen fundamenteel" herstel ziet, waardoor er druk op de bezetting en de marges blijft. Het wordt volgens de maritieme dienstverlener dan ook "uitdagend" om de winst uit 2017 te evenaren.

Rekening houdend met een stapsgewijs herstel in de komende twee jaar, zouden langetermijnbeleggers volgens deze guru kunnen besluiten om een positie op te bouwen. Vandaar de adviesverhoging in maart.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be