PostNL koopkandidaat guru's?

1 maart 2018 - 11:35u

PostNL koopkandidaat guru's?

De verlaging van de winstverwachting door PostNL resulteerde op de dag van de cijfers in een koersdreun van 18,5 procent. Vinden de guru's het aandeel nu interessant om aan te kopen?

PostNL knalde na de bekendmaking van de op zich redelijke cijfers omlaag omdat de post- en pakketbezorger zijn winstverwachtingen fors omlaag schroefde. Gezien de sterkere concurrentie als gevolg van regelgeving door de Nederlandse overheid rekent het postbedrijf nu voor 2020 op een onderliggend bedrijfsresultaat van 230 miljoen tot 300 miljoen euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 310 miljoen tot 380 miljoen euro.

Cijfers

In het vierde kwartaal behaalde PostNL een beter dan voorziene omzet, terwijl het contante bedrijfsresultaat iets lager dan verwacht uitviel.

In het laatste kwartaal van 2017 boekte het postbedrijf een omzet van 980 miljoen euro, tegenover 955 miljoen euro een jaar eerder. Over heel 2017 kwam de omzet uit op 3.495 miljoen euro. Over heel 2017 kwam het onderliggend contante bedrijfsresultaat uit op 225 miljoen euro tegenover 245 miljoen euro een jaar eerder. Daarmee voldeed PostNL aan de eigen doelstelling van 220 miljoen tot 260 miljoen euro.

De guru's hadden gerekend op een omzet van 3.490 miljoen euro op jaarbasis en een contante resultaat van 230 miljoen euro. Alleszins redelijk dus  daar komt nog een mooi dividend bij van 0,23 euro per aandeel. De pijn zit hem echter in de outlook.

Outlook

De analisten gaan nu voor dit jaar uit van een bedrijfsresultaat van 160 miljoen tot 200 miljoen euro. Dat is zo'n 27 procent minder dan waar de guru's gemiddeld op rekenden. En voor de middellange termijn valt de verwachting 12 procent lager uit dan de consensus.

Dat werd het bedrijf zwaar aangerekend door de beleggers. Sinds de bekendmaking van deze prognose is het aandeel met circa 20 procent gedaald tot nu zo'n 3,15 euro.

Is dat volgens de guru's genoeg geweest om aankoop interessant te maken. Al was het alleen maar om het dividend? Drie van de vier guru's vinden van wel.

Guru's

Zo handhaafde KBC securities het advies om te Kopen en was de Belgische bank de enige van de toonaangevende guru's die het koersdoel niet verlaagde maar handhaafde op 5,20 euro.

Ook deze guru noemt de outlook tegenvallend. PostNL gaat extra kostenbesparingen doorvoeren van 40 miljoen euro op middellange termijn om sterkere volumedaling bij de postbezorging in Nederland op te vangen. Bovendien zal de verwachte financiële impact van ACM-maatregelen hoger uitvallen dan gedacht tot 50 miljoen of zelfs 70 miljoen euro. Eerder werd rekening gehouden met een impact van 30 miljoen tot 50 miljoen euro, aldus KBC. 

De ontwikkelingen op de markt voor postbezorging blijven uitdagend en hebben een negatieve impact op de winstontwikkeling van het bedrijf. In het ergste scenario ging deze guru al uit van een onderliggend bedrijfsresultaat dat 30 procent onder de eerder afgegeven outlook zal liggen. Dit is met de afgegeven winstwaarschuwing 23 procent lager geworden, aldus KBC.

Positief voor de koers is dat in dit scenario het dividend jaarlijks kan groeien tot 0,28 euro per aandeel tegen 2020, zo verwacht deze analist. Over 2017 betaalt PostNL een dividend van 0,23 euro per aandeel.

Lager koersdoel

ING verlaagde na de cijfers wel het koersdoel voor PostNL, en wel van 5,75 naar 5,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Dat vanwege de lager dan verwachte outlook voor 2018 en 2020. Hoewel het verhaal voor pakketbezorging sterk blijft, is deze guru van mening dat postbezorging in Nederland op de resultaten drukt.

Bovendien zal de verwachte financiële impact van ACM-maatregelen hoger uitvallen dan gedacht tot 50 miljoen of zelfs 70 miljoen euro en kunnen extra kostenbesparingen de misgelopen inkomsten niet goedmaken.

De analist sprak verder van een 'zeer sterke onderwaardering' van pakketbezorging, terwijl PostNL in afwachting van een herwaardering nu nog een dividendrendement biedt van 7,1 procent voor 2018 en 10,3 procent voor 2020. Verder wordt het reglementaire klimaat in Nederlandse postbezorging alleen nog maar beter en is een mogelijke fusie een aanjager van de koers.

Kopen

Ook Jefferies verlaagde het koersdoel, van 4,75 euro naar 4,00 euro maar handhaafde het koopadvies.

PostNL wil dat regelgevers consolidatie in de Nederlandse postmarkt toestaan. Volgens Jefferies staat rivaal Sandd waarschijnlijk onder financiële druk nu het moet voldoen aan de regel dat tenminste 80 procent van de postbezorgers een vast contract moet hebben.

Een grensoverschrijdende overname in de Benelux blijft intussen strategisch aantrekkelijk, denkt  deze guru. De nieuwe Nederlandse regering zal minder geneigd zijn zich opnieuw te mengen in een fusieplan, zoals de regering vorige bij het bod van bpost.

Verkoop

HSBC is de enige analist die het fonds op verkopen heeft staan. De bank verlaagde het houdadvies voor PostNL naar verkopen met een koersdoel dat substantieel omlaag ging van 3,80 van 2,80 euro.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be