Randstad op kooplijst guru's

28 januari 2018 - 05:43u

Randstad op kooplijst guru's

Het vroegcyclische Randstad wordt wel gezien als de kanarie in de (economische) kolenmijn. Dat wil zeggen dat als de economie begint te haperen Randstad dit als eerste merkt.

Midden juli vorig jaar verlaagde de guru van Deutsche Bank het koersdoel van uitzendbureau Randstad van - schrik niet - 56 naar 36 euro. De Amerikaanse economie zou in de late fase van economisch herstel zitten. Als gevolg daarvan zou de winst per aandeel van het uitzendbureau fors omlaag gaan, te weten in 2017 (6 procent), in 2018 (13 procent) en in 2019 (24 procent).

Tot nu toe heeft Deutsche Bank bepaald geen gelijk gekregen met hun verwachtte koersdaling. Sinds hun adviesverlaging midden vorig jaar is het aandeel Randstad met 16 procent gestegen naar nu ruim 58 euro.

Het is nog wachten op de cijfers over 2017 maar Goldman Sachs, de meest invloedrijke guru ter wereld, ziet het dan ook duidelijk anders dan Deutsche Bank. De Amerikaanse topguru verhoogde deze week het advies van Houden naar Kopen met een koersdoel van 68 euro.

Guru's

Volgens Goldman Sachs is Deutsche Bank niet de enige die de potentie van de uitzender om verder te groeien, onderschat. Goldman stelt dat Randstad nu al 3 tot 7 procent voor ligt op de door analisten verwachte omzet voor het boekjaar 2018-2019. Ook voor wat betreft de brutowinst (ebitda) heeft Randstad al een voorsprong.

Verder verwacht deze guru dat online dochter Monster - die nu flink aan de markt timmert, met advertenties tot op de internatonale nieuwszender CNN aan toe - in 2018 niet meer verlieslatend zal zijn. Ook kan het bedrijf flink voordeel halen uit de belastingverlaging van president Trump in de VS, alsmede lagere tarieven in Frankrijk.

Outperform

Eerder deze maand zette Royal Bank of Canada (RBC) de uitzender al op de kooplijst waarbij het koersdoel werd verhoogd van 56 naar 66 euro en het advies werd aangepast, van Sector Perform naar Outperform.

De verhoging kwam een jaar nadat RBC het koersdoel voor de uitzender verhoogde van 47,50 naar 56 euro. Toen werd wel het aandeel van de kooplijst gehaald. Inmiddels is er volgens deze guru weer voldoende opwaarts potentieel. RBC gaat uit van een gemiddelde EBITA-marge van 4,5 procent.

Er dreigen wel gevaren als er plotselinge veranderingen in de economische omstandigheden plaatsvinden zoals onverwachte aanpassingen van het arbeidsrecht, het overnamebeleid en 'significante' wijzigingen op de valutamarkten. Maar ja, gevaren zijn er altijd en die gelden voor vrijwel alle bedrijven. Zo lang ze niet worden gekwanfificeerd is het moeilijk ze in te schatten.

Correlatie

Ook Credit Suisse en Morgan Stanley stelden recent - begin januari - hun adviezen voor Randstad positief bij. Credit Suisse verhoogde het advies naar Outperform en Morgan Stanley ging naar Overweight.

Aanleiding voor de positievere kijk op de uitzender is de steeds sterkere Europese economie. Zo maakte onderzoeksbureau Markit op 2 januari bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de eurozone harder groeide. In december steeg de inkoopmanagersindex van 60,1 naar 60,6. Enkele dagen later volgde de inkoopmanagersindex voor de dienstensector, en ook die liet een stijging zien, van 56,2 naar 56,6. Markit noemt 2017 daarmee het beste jaar in een decennium.

De inkoopdata wijzen volgens Markit op een groeiversnelling van het bruto binnenlands product in de eurozone naar een indrukwekkende 0,8 procent in het vierde kwartaal. Daarbij zijn er geen signalen volgens de econoomen dat de groei afneemt.

De autonome groei van uitzenders heeft een correlatie van 60 tot 80 procent met macro-economische indicatoren zoals het bruto binnenlands product en de inkoopmanagersindexen.

Economische groei

 “We denken dat de relatief zwakke koersprestaties van uitzenders sinds het derde kwartaal, ondanks de sterke groeivooruitzichten, een kans bieden”, zo stelden de guru van Morgan Stanley, wijzend op de inkoopmanagersindexen die ruim boven het niveau van 50 blijven. Boven de 50 betekent groei.

Overigens staan de signalen niet alleen in Europa op groen. Ook in Amerika, waar Randstad in 2016 ongeveer 23 procent van zijn omzet genereerde, doen de inkoopmanagersindexen het goed met, net als in de eurozone, standen van ruimschoots boven de 50.

Hoe de omzet in 2017 was, zal Randstad op 13 februari bekend maken met de jaarcijfers.

Bij de laatste kwartaalcijfers in november, zei de uitzender nog zich 'goed te voelen', bij de toen geldende gemiddelde analistenverwachting van een EBITA-marge van 4,6 procent in 2017. Daar rekent Morgan Stanley ook op. Deze guru verwacht dat de autonome groei in 2018 zal uitkomen op 6,2 procent en 4,5 procent in 2019. 

Wel wat anders dan het doemscenario van Deutsche Bank dus.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be