Holland Colours blijft aanbevolen

22 december 2017 - 08:25u

Holland Colours blijft aanbevolen

NIBC, het voormalige SNS Bank, heeft Holland Colours sinds oktober 2016 op de kooplijst staan en heeft sindsdien het koersdoel voor de fabrikant van kleurstoffen verhoogd van 49 euro naar nu 86 euro. Het aandeel is in diezelfde periode gestegen van circa 55 euro naar ruim 82 euro op dit moment. Vijf jaar geleden deed het aandeel nog 16 euro.
Kan het nog verder omhoog?

Cijfers

Holland Colours is een wereldwijd opererend Nederlands bedrijf gespecialiseerd in het maken van pigment voor het inkleuren van voornamelijk plastics als pvc-buizen en petflessen en verder siliconen en synthetische rubbers. De afnemers zijn de industrie, de bouw en de verpakkingssector. Het bedrijf heeft zo'n vierhonderd werknemers wereldwijd te werk in fabrieken in Nederland, Hongarije, de Verenigde Staten en Indonesië.

In de eerste helft van het eind april eindigende boekjaar behaalde het bedrijf een hogere omzet waaraan alle focusmarkten hebben bijgedragen. De omzet steeg op jaarbasis met 9 procent van 39,0 miljoen naar 42,4 miljoen euro en het bedrijfsresultaat liep op van 4 miljoen naar 4,6 miljoen euro. Onder de streep restte een nettowinst van 3,3 miljoen euro, 0,7 miljoen euro meer dan een jaar eerder, onder meer te danken aan een lager effectief belastingtarief.

Volgens Holland Colours waren de wisselkoerseffecten afgelopen halfjaar verwaarloosbaar. Wel drukten hogere grondstofkosten op de brutomarge, met name in Europa, door tekorten aan titaanwit en siliconenolie

Voor de tweede jaarhelft verwacht de Apeldoornse onderneming dat hogere grondstoffenkosten en volatiele valutamarkten een rol zullen blijven spelen. Er werd zoals gebruikelijk geen verwachting uitgesproken voor het hele boekjaar.

Guru

NIBC heeft daar evenwel alle vertrouwen in gezien de verhoging van het koersdoel van 72,50 tot 86 euro en een herhaald advies te Accumuleren.

Volgens de enige guru die Holland Colours volgt profiteert het bedrijf van de gunstige marktomstandigheden en de bijdrage van nieuwe producten. Dit zorgt voor een versnelling van de autonome omzetgroei dit jaar. Daarbij is Holland Colours goed op weg om binnen twee jaar een EBIT-marge van 10 procent te halen, aldus deze analist. Wel wijst hij er op dat hogere grondstofprijzen voor een vertraging in de verbetering  van de marge kunnen zorgen.

NIBC noemt de financiële positie van de onderneming dusdanig 'sterk en gezond' is, dat de autonome groei kan worden bekostigd en er tevens aanvullende kleine overnames kunnen worden gedaan. Verder rekent deze guru op verhoging van de pay-out-ratio voor het dividend van 50 naar tenminste 75 procent.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be