Altice niet verkopen

5 december 2017 - 19:04u

Altice niet verkopen

Van de belangrijkste guru's adviseert niemand het in elkaar gezakte aandeel Altice nu nog te verkopen. ABN AMRO heeft zelfs een koopadvies.

Het kabel- en telecombedrijf Altice dat beoogt content en techniek in de mediawereld samen te brengen is nog een derde waard vergeleken met drie maanden geleden. Het aandeel is gekelderd van rond de 21 euro in augustus tot minder dan 7 euro nu.

Altice gaat gebukt onder een zware schuldenlast maar heeft desondanks meerdere malen aangegeven geen emissie te willen doen. Wel is het bedrijf onderdelen aan het verkopen. Zo maakte de kabelaar vrijdag bekend de Zwitserse telecom- en datacenter-activiteiten van de hand te doen.

Guru's

Vorige week verlaagde Morgan Stanley het koersdoel voor Altice van 13,50 naar 10 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Midden november verlaagde deze guru het koersdoel al van 21,50 naar 13,50 euro.

De taxatie werd aangepast nadat Altice recent een presentatie gaf op een door de zakenbank georganiseerde bijeenkomst over telecom. Morgan Stanley verwacht dat de trends in Frankrijk op de korte termijn bijzonder uitdagend zullen blijven. De situatie zal eerst verslechteren voordat die beter wordt.

Wat betreft de verkoop van niet-kernonderdelen denkt Morgan Stanley onder meer aan de Europese masten van Altice, die een waarde hebben van 2,2 miljard tot 4,5 miljard euro. Ook verkoop van de activiteiten in de Dominicaanse Republiek, gewaardeerd op 2,2 miljard euro, kan de schulden verlagen.

Er is evenwel, gezien de liquiditeit, geen directe noodzaak om heel snel tot een uitverkoop over te gaan, aldus deze guru.

Houden

Eind vorige maand verlaagde Barclays het koersdoel voor Altice al fors van 21 naar 9 euro, met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. Een herwaardering van het aandeel volgt pas als Altice in Europa de problemen weet op te lossen en een superieure groei kan laten zien. Dit zal volgens de bank tijd vergen.
Wel denkt Barclays dat Altice de hoge schuldenlast kan dragen, maar dit zal voor de nodige volatiliteit in het aandeel zorgen.

Kredietwaardig

Ook kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de outlook twee weken geleden bijgesteld van stabiel naar negatief. Dat vanwege de onlangs neerwaarts bijgestelde EBITDA-verwachting, managementveranderingen, de aanhoudende problemen op de Franse markt en de sterke concurrentie.

Volgens deze analist heeft de koersimplosie van het aandeel het vertrouwen in het bedrijf geen goed gedaan. Maar het is niet allemaal kommer en kwel. In Amerika behaalt Altice een "solide" operationeel resultaat, zijn de vooruitzichten voor de vrije kasstroom positief en lopen er de komende jaren relatief weinig leningen af.

De kredietwaardigheid van Altice is onveranderd op B+ gehandhaafd. Er is evenwel een serieuze kans dat de kredietwaardigheid in 2018 wordt verlaagd, als het management er niet in slaagt de operaties in Frankrijk te verbeteren, de schulden tijdig en voldoende te verlagen en het vertrouwen van de markt terug te winnen, aldus deze guru.

Kopen

Positiever is ABN AMRO dat 23 november is begonnen met het volgen van Altice met een koopadvies en een koersdoel van 16 euro. Volgens deze bank heeft de daling er voor gezorgd dat er nu een aantrekkelijk instapmoment is ontstaan.

De bank verwacht niet dat Altice de bankconvenanten zal breken. Mede omdat het afgelopen jaar 35 miljard van de 48 miljard aan schulden door de kabelaar is geherfinancierd  en de vrije kasstroom van Altice sterk is. Deze guru verwacht ook niet dat Altice nieuwe aandelen zal uitgeven. Ook omdat minder dan twintig procent van de schulden in de komende vier jaar afloopt.

Verder wijst deze guru er op dat alleen al het belang van Altice in Altice USA goed is voor 7,30 euro per aandeel Altice. 

Vertrouwen

HSBC zit sinds 20 november nog hoger met een verlaagd koersdoel van 20 euro en een ongewijzigd koopadvies. 

Deze guru heeft nog steeds vertrouwen in de strategie van de Franse kabelaar, waarbij de recente koersval eerder valt toe te schrijven aan een negatieve nieuwsstroom dan aan fundamentele factoren. 

Altice heeft volgens HSBC een sterke positie opgebouwd op de Amerikaanse markt voor vast internet en geniet daar nu dan ook van een "sterk momentum". Daarentegen heeft Altice het met SFR wel moeilijk in Frankrijk en worstelt de kabelaar om daar het tij te keren.

De Britse bank merkt op dat Altice met de laatste kwartaalupdate slechts 1,8 procent slechter presteerden dan de consensus. De koers daalde echter met vele  tientallen procenten. HSBC denkt dat de kabelaar tot 2022 geen significante herfinancieringen hoeft te doen. De financieringskosten worden ruimschoots gedekt door de vrije kasstroom.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be