Arcadis vasthouden

26 november 2017 - 19:02u

Arcadis vasthouden

De nieuwe strategie en voorzichtige doelstellingen van de nieuwe topman van Arcadis zijn goed ontvangen. Er is geen guru die adviseert het aandeel te verkopen.

Maar de koersdoelen zijn een stuk lager of slechts iets hoger dan de huidige koers van het aandeel. Ingenieurs- en adviesfirma Arcadis is dit jaar dan ook al zo'n vijftig procent in waarde gestegen naar nu 19,25 euro. Veel lijkt er, volgens de guru's, voorlopig niet meer in het vat te zitten. Het hoogste koersdoel is 21 euro, het laagste 13,50 euro.

Strategie

De komende jaren gaat Arcadis geen grote overnames doen of uitbundige groei laten zien. In plaats daarvan kiest de nieuwe topman ervoor om het huis op orde brengen en de winstgevendheid verbeteren.

Deze week dinsdag werden beleggers en guru's bijgepraat in Londen over de richting waarin Arcadis tot 2020 gaat bewegen. Het bedrijf, dat infrastructurele projecten en gebouwen ontwerpt, milieuadviezen geeft en recent een opdracht won om de zeewering van San Francisco klimaat en aardbevingsbestendig te maken, wil de zaken vooral beter doen.

De operationele marge moet omhoog naar 8,5 naar 9,5 procent. Het concern wil het netto werkkapitaal ten opzichte van de bruto omzet terugbrengen van 17,5 procent in 2016 tot onder de 17 procent. En als de schuld ver genoeg daalt, is er voor aandeelhouders mogelijk een extra dividend uitkering.

Guru's

Analisten noemden de nieuw afgegeven financiële doelstellingen realistisch.

''Misschien is strategie-update wel een te groot woord'', twitterde IEX beurscommentator Arend Jan Kamp die de update 'simpel en nuchter' noemde.

IEX Premium had graag gezien dat het bedrijf zich iets ambitieuzer zou tonen. ''Tegelijk geldt wel dat het bedrijf van ver moet komen. De per april van dit jaar aangetreden topman wacht nog een aardige klus om Arcadis weer in topconditie te krijgen.''

NIBC Markets noemde de doelstellingen niet overambitieus maar beoordeelde de update positief.

De financiële targets wijken op het eerste gezicht niet veel af van de ramingen van NIBC zelf, aldus de vroegere SNS bank. Wel zou het werkkapitaal ten opzichte van de omzet iets verder terug kunnen worden gebracht. NIBC Markets heeft een houdadvies voor Arcadis.

Kopen

ING Equity Research wees erop dat de update van Arcadis niet erg concreet was, maar dat had de bank ook niet verwacht. De guru achtte het positief dat het bestuur goed heeft nagedacht over de toekomst. Nu is het volgens de analist zaak deze veelbelovende plannen ook tot uitvoering te brengen. ING was vooral onder de indruk van de groeimogelijkheden voor de Britse en Australische activiteiten.

Wat betreft de Verenigde Staten was ING voorzichtiger vanwege de felle concurrentie in deze markt, en het feit dat klanten uit de energiesector minder geld te besteden hebben dan in het verleden. 

ING herhaalde eind oktober het koopadvies voor Arcadis met een koersdoel van 21 euro.

Ook Kepler Cheuvreux herhaalde eind vorige maand het koopadvies voor Arcadis en verhoogde het koersdoel van 17 naar 21 euro.

Houden

KBC Securities herhaalde deze week het advies te Houden met een koersdoel van 13,50 euro. 

De Belgische bank is van mening dat het management voorzichtig is in de update gezien de problemen waarmee Arcadis de afgelopen jaren te kampen had. De nieuwe topman wil niet beginnen met het stellen van onhaalbare doelen, zoals de voorgaande financiële doelstellingen, wat zou kunnen leiden tot gedemotiveerd personeel. 

De analist stelde dat het gebrek aan details als teleurstellend kan worden ervaren. Arcadis gaf geen concrete details over de winstgevendheid in Brazilië of over de betalingsproblemen in het Midden-Oosten.

Positief is volgens KBC dat Arcadis geen grote herstructurering heeft aangekondigd of afschrijvingen. 

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be