Loopt daling Gemalto ten einde?

4 november 2017 - 08:53u

Loopt daling Gemalto ten einde?

Gemalto is het laatste halfjaar gehalveerd in waarde. Na de publicatie van meevallende cijfers loopt deze daling volgens de guru's ten einde en valt op termijn een duidelijk hogere koers te verwachten.

Het aandeel Gemalto boekte op de dag van de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal een winst van ruim 8 procent. Een opgeluchte reactie van de beleggers dus. Een week later is deze koerswist evenwel al weer verdwenen. Toch zijn de guru's een stuk positiever over het bedrijf dat dit jaar het vertrouwen van beleggers danig op de proef heeft gesteld door verschillende winstwaarschuwingen af te geven.

Topman

Met de komst van de nieuwe topman Vallée eind vorig jaar hield de markt er al rekening mee dat de bezem zou gaan door de aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde beveiligingsspecialist van bankpassen en simkaarten. En inderdaad kwam Gemalto al in oktober vorig jaar met een winstwaarschuwing. Daar bleef het echter niet bij. Meermalen informeerde de nieuwe topman daarna de aandeelhouders dat de situatie slechter was dan voorzien. En ook stelde Vallée de invulling van het nieuwe strategische plan uit tot in de eerste helft van 2018. Hij wilde eerst een beter beeld krijgen van de markt. Kortom, Gemalto had een geloofwaardigheidsprobleem. 

Cijfers

In dat licht vielen de kwartaalcijfers mee. De omzet steeg in het derde kwartaal met 3 procent naar 751 miljoen euro. Dat was iets beter dan de consensus van de analisten. En Gemalto herhaalde de verwachtingen voor het hele jaar. In de tweede helft van dit jaar verwacht het Frans/Nederlandse bedrijf een operationele winst van 200 tot 230 miljoen euro. In de eerste helft van 2017 werd 93 miljoen euro verdiend.

Het aandeel is dit jaar gehalveerd naar nu ruim 33 euro. Twee jaar geleden stond de koers nog op bijna 90 euro. Gaan we dat ooit weer zien?

Goldman Sachs zette in maart als eerste een stap met de aanpassing van het advies van Verkoop naar Neutraal. Deze week herhaalde deze guru het advies het aandeel vast te houden met een koersdoel van 40 euro dat dus ruim hoger ligt dan de huidige koers.

Guru's

HSBC zette het aandeel weer op de kooplijst met een koersdoel van 42 euro. "Na vier winstwaarschuwingen rapporteerde Gemalto in het derde kwartaal omzetcijfers die in lijn met de verwachtingen zijn", aldus de guru van de Britse bank. HSBC verwacht dat Gemalto in 2018 weer zal terugkeren naar omzetgroei. Het bedrijf beschikt volgens de bank over 'goede strategische posities' in alle segmenten waarin het opereert. Daarnaast is het in staat om groeikansen te benutten. De huidige waardering van Gemalto oogt volgens HSBC 'erg laag', die het koersdoel van 42 euro als 'voorzichtig' noemt.

Ook S&P Equity Research verhoogde zijn advies voor Gemalto, en wel van Verkopen naar Houden. Deze guru verlaagde wel het koersdoel van 42,50 naar 38 euro. S&P noemt de omzet in het derde kwartaal volgens verwachting. De sim- en betalingskaart activiteiten bleven echter zwak vanwege uitdagende marktomstandigheden. Maar vanwege de aanzienlijke koersdalingen, is het aandeel momenteel meer in balans qua risico's en beloning. Dit is reden voor S&P om het advies op te krikken. 

Positief

Het meest optimistisch is ING Equity Research dat de prestaties in het derde kwartaal iets boven verwachting noemt. De omzet van 751 miljoen euro was 1 procent boven de consensus, aldus deze guru. Vooral als gevolg van de beter dan verwachte prestaties bij de mobiele tak als gevolg van gunstige ontwikkelingen rondom internet of things. De verkoop van SIM-kaarten daalde daarentegen met 12 procent.

Volgens ING is de consensus van de analisten iets voorzichtiger dan Gemalto zelf. De omzetverwachting van de analisten ligt 2 procent onder die van de digitale beveiliger en de raming voor de operationele winst ligt met 301 miljoen euro aan de onderkant van de door Gemalto afgegeven bandbreedte. Desondanks handhaafde ING het koopadvies op Gemalto met een koersdoel van 75 euro. Substantieel hoger dan de verwachtingen van alle andere guru's.

Oddo & Cie verhoogde het verkoopadvies voor Gemalto naar houden met het koersdoel op 40 euro.

Bryan Garnier & Co verhoogde eveneens van verkoop naar houden met een koersdoel van 39 euro.

Morgan Stanley blijft voorzichtig met een overgangsjaar in het verschiet en het wachten tot de belegggersdag in maart voor een nieuwe officiële outlook. Deze guru heeft een Gelijkgewogen advies met een deze week iets verlaagd koersdoel van 38 euro. "Het ergste is waarschijnlijk achter de rug in de markt voor Amerikaanse chipkaarten, maar de negatieve trends in SIM-kaarten houden aan", aldus de Amerikaanse zakenbank.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be