Ambitieus Basic-Fit Houden

14 oktober 2017 - 19:40u

Ambitieus Basic-Fit Houden

De ambitieuze groeiplannen van de uitbater van fitnessclubs Basic-Fit zullen voorlopig op de marges blijven drukken. Vandaar dat Berenberg het aandeel van Kopen op Houden zette.

Basic-Fit opende 47 nieuwe fitness clubs in de eerste helft van 2017. In de tweede helft van het jaar wil CEO René Moos nog eens vijftig clubs openen om aan de doelstelling van 100 clubs voor dit jaar te voldoen. Hij ziet ruimte om in de landen waar het actief is in de toekomst nog eens zo'n duizend nieuwe clubs te openen. 
Gaat dat lukken?

Cashen?

Topman Moos denkt van wel. En een goed teken is dat hij de beursgang vorig jaar niet heeft gebruikt om te cashen. Hij hield zijn stukken ter waarde van 200 miljoen euro vast: "Je kunt niet aan anderen vragen om ergens geld in te steken en zelf het tegenovergestelde doen."

Op dit moment telt Basic-Fit bijna 500 sportscholen in de Benelux, Frankrijk en Spanje. Met name in Frankrijk en Spanje ziet Moos nog ruimte voor honderden nieuwe sportscholen, in de kenmerkende oranje kleur. "De fitnessmarkt staat daar nog in de kinderschoenen", aldus de voormalige toptennisser.

Door de beursgang in 2016 heeft de onderneming nu de financiële middelen om het groeitempo verder op te schroeven. De schuldenlast is afgebouwd en de kas is goed gevuld. Basic-Fit opent zo'n twee sportscholen per week die na twee jaar een rendement van minstens 30 procent moeten opleveren.

Vertrouwen

Berenberg heeft vertrouwen in het bedrijf. Er is op de lange termijn ruimte voor 2.400 clubs. Voor 2026 rekent Berenberg op circa 1.100 clubs.

Toch haalde deze analist het aandeel als eerste van de kooplijst omdat de ambitieuze groeiplannen voorlopig op de marges zullen blijven drukken. En ook gezien de recente koerssprong en de neerwaartse bijstelling van de ramingen werd het aandeel op Houden gezet. Wel met een verhoogd koersdoel van 21,50 euro. Op dit moment doet het aandeel 19,185 euro.

Berenberg stelde de omzetverwachtingen voor 2017 tot 2019 met 2 tot 3,5 procent neerwaarts bij. De te verwachten winst per aandeel voor 2017 en 2018 werd met 6 tot 12 procent verlaagd in het licht van de korte termijn margedruk.

Kortom, volgens Berenberg is Basic-Fit echt een aandeel voor de hele lange termijn. En gezegd moet worden: de lange termijn is waar de op één na oudste bank ter wereld verstand van heeft. Denken andere guru's er net zo over?

Guru's

Dat denken ze. En ze hebben zoveel vertrouwen in het aandeel dat ze allemaal Basic-Fit nog op Kopen hebben staan met vergelijkbare koersdoelen.

Zo herhaalde Deutsche Bank deze week het koopadvies met een verhoogd koersdoel van 21 euro. Volgens de guru is Basic-Fit in toenemende mate positief over de mogelijke uitrol van nieuwe clubs, vooral in Frankrijk. Deutsche verwacht dat dit zal leiden tot een verdere groei en uiteindelijk zal uitmonden in een voorsprong op de concurrentie. En de al bestaande fitnessclubs doen het volgens deze analist beter dan verwacht, wat veelbelovend is voor waardecreatie op de lange termijn.

Op schema

ING heeft sinds augustus een koersdoel van 22,50 euro. Ook al heeft Basic-Fit in het afgelopen halfjaar iets minder gepresteerd dan verwacht, mede doordat nieuwe clubs relatief laat open gingen, zit het bedrijf wel op schema met de doelstellingen voor dit jaar.

ING denkt dat de verwachtingen voor heel 2017 door Basic-Fit zullen worden waargemaakt, omdat de uitrol van nieuwe clubs voor de tweede helft van 2017 meer verspreid is. In het eerste halfjaar verdiende het bedrijf 2,2 miljoen euro. ING had gerekend op 6,3 miljoen euro.

Op omzetniveau presteerde Basic-Fit volgens ING vooral in Frankrijk sterk, met een omzetgroei op jaarbasis van 181 procent. In dit land werden veel nieuwe clubs geopend en werden er meer nieuwe abonnementen afgesloten bij bestaande clubs.

ABN AMRO heeft een koersdoel van 20 euro. 
Morgan Stanley een koersdoel van 21 euro.
Kortom, de guru's zijn het eens. Een mooi aandeel voor de lange termijn waar, gezien de recente koersstijging, op de korte termijn niet al te veel van te verwachten is.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be