Betere verwachtingen voor Brunel

8 oktober 2017 - 19:51u

Betere verwachtingen voor Brunel

Nadat een nieuwe topman werd aangekondigd en ING het aandeel op de kooplijst plaatste, was het veel geplaagde Brunel deze week de sterkste stijger van de AScX index.

De lage olieprijs heeft detacheringsbureau Brunel International veel parten gespeeld. Maar de laatste maanden gaat het beter met het aandeel en ING Equity Research denkt dat het fonds nog maar net uit het dal aan het klimmen is. Dat geldt ook voor de operationele prestaties van de onderneming.

Onlangs kwam Brunel nog met zwakke vooruitzichten voor 2017, waarbij ING zelfs repte van een winstwaarschuwing. Maar nu denkt de bank dat het ergste achter de rug is voor het bedrijf. De analist verwacht dat de resultaten in het derde kwartaal aanmerkelijk gaan verbeteren.

Vooral omdat de Nederlandse economie sterk groeit en omdat de problemen met de Duitse vakbonden lijken opgelost. Verder zijn ook de mondiale vooruitzichten verbeterd, mede gezien de stijging van de olieprijs. ING verwacht daarom dat Brunel de in augustus uitgesproken prognose, een winst voor rente en belasting van ten minste 15 miljoen euro, zal overtreffen.

ING verhoogde het koersdoel van 14 naar 17,20 euro en wijzigde het advies van Houden in Kopen. Het aandeel sloot vrijdag op 14,58 euro.

Topman

De huidige topman, Jan Arie van Barneveld, gaat vertrekken vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Van Barneveld is een van de langst zittende topmannen van een beursgenoteerd bedrijf in Nederland. De aandeelhouders die sinds zijn aantreden stukken hebben gekocht en zijn blijven zitten, zullen geen spijt hebben gehad. Ze hebben een rendement behaald van 820 procent, inclusief uitgekeerde en herbelegde dividenden.

Deze week werd bekend dat Jilko Andringa de nieuwe topman wordt. Analist Marc Zwartsenburg van ING kent Andringa van zijn tijd bij Manpower en zei dat hij daar een 'sterke indruk' heeft achtergelaten. Deze guru is dan ook positief over de benoeming.

Andringa is volgens hem zeer gestructureerd en heeft de focus sterk liggen op nieuwe trends. Ook heeft hij in zijn tijd bij Manpower verscheidene overnames gepleegd en dus ervaring op dit vlak. Zijn komst zal daarom volgens ING tot nieuwe ambitie leiden bij Brunel.

Goedkoop

Vandaar dat ING meent dat de toekomst er voor Brunel positief uitziet. Ook omdat de energietak lijkt te stabiliseren.

De voormalige Energy-tak, die de resultaten van Brunel de laatste jaren sterk naar beneden heeft getrokken, is inmiddels omgedoopt tot Global Businesses. Deze tak is momenteel erg goedkoop, wat betekent dat het opwaarts potentieel aanzienlijk is. De markt waardeert Global Businesses op 1,20 euro per aandeel, maar ING meent dat deze divisie zeker 4,64 euro waard is. 

Een scenario waarin Global Businesses wordt verkocht, kan volgens deze guru niet worden uitgesloten. De kans is evenwel klein. Dat geldt ook voor een verkoop van Brunel als geheel.

Een eventuele overname kan overigens niet plaatsvinden zonder de instemming van grootaandeelhouder Jan Brand. Het is niet bekend of Brunel-oprichter Brand zijn belang van ruim 460 miljoen euro (63 procent) zou willen verzilveren.

Outlook

Nu Brunel de bodem achter zich heeft gelaten, kan het bedrijfsresultaat volgens ING meer dan verdubbelen in 2018. Dit jaar wordt gerekend op een bedrijfsresultaat van 18 miljoen euro. Dat zou betekenen dat Brunel zijn eigen verwachtingen van tenminste 15 miljoen fiks zou overtreffen. Deze outlook van Brunel bestempelt ING dan ook als voorzichtig, gezien de ontwikkelingen in Duitsland en Nederland en de verwachting dat Global Businesses aantrekt in de laatste maanden van dit jaar.

Kopen

KBC heeft een koopadvies en herhaalde dit deze week met een koersdoel  van 14,50. Een koersdoel dat dus al is behaald.

ABN AMRO herhaalde in augustus het koopadvies voor Brunel met een koersdoel van 15 euro.

Kepler Cheuvreux heeft het in juli afgegeven koersdoel van 13,50 euro en het Houden advies niet gewijzigd.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be