ASML blijft aanbevolen

21 juli 2017 - 20:21u

ASML blijft aanbevolen

Een super tweede kwartaal van het paradepaardje van de Nederlandse technische industrie, ASML, leidt opnieuw tot hogere koersdoelen van alle guru's.

Deze week publiceerde ASML de cijfers over het tweede kwartaal. Volgens de analisten waren de resultaten vijftien procent beter dan verwacht. Voor het hele jaar rekent het bedrijf op een omzetgroei van 25 procent. Voor dit en volgend jaar is de productie van de nieuwe, toonaangevende EUV technologie (Extreme Ultraviolet) al volgeboekt. 

Miljonair

De koers van ASML is dit jaar nog eens met dertig procent gestegen, tot nu dik boven de 130 euro. Wat is beleggen toch gemakkelijk... achteraf.  Had u voor 85.000 euro deze fabrikant van chipsmachines gekocht op het dieptepunt van de Grote Recessie dan was u nu miljonair geweest.

Er komt natuurlijk een keer een einde aan die steeds maar stijgende koers maar de vraag is wanneer. Oftewel, is het al tijd voor winstnemen? 

Volgens vrijwel alle guru's, nog niet. Direct na de publicatie deze week van de cijfers over het tweede kwartaal, verhoogden de analisten stuk voor stuk hun koersdoelen: Morgan Stanley, UBS, Theodoor Gilissen, Deutsche Bank, Berenberg Bank, BofA en Goldman Sachs, niemand deed het voor minder. 

Serieus?

Er is wel een vreemde eend in de bijt. De enige guru die het fonds op verkopen heeft staan. De analist doet zijn naam eer aan: Independent Research. Maar moeten we die serieus nemen? In januari was het advies van deze guru verkopen met een hoger koersdoel van 76 euro. In april van dit jaar herhaalde deze analist de aanbeveling om te verkopen. En deze week kwam Independent Research met een nieuwe aanbeveling van - u raadt het al - verkopen! Opnieuw met een hoger koersdoel van nu 90 euro. Oftewel, ruim 40 procent onder de huidige koers. Drie keer scheepsrecht, het kan natuurlijk maar dit zijn de adviezen van de andere guru's.

Guru's

Het hoogste koersdoel van 165 euro (verhoogd van 140 euro) heeft Bank of America Merrill Lynch (BofA) met als advies; Kopen. Deze guru noemt ASML een fonds van 50 miljard euro dat in 2020 verdubbeld  kan zijn in waarde. Volgens de Amerikaanse zakenbank is onze nationale trots zelfs essentieel voor de verdere digitalisering van wereld. De door ASML ontwikkelde de nieuwe EUV technologie (Extreme Ultraviolet) vormt de basis van de toekomstige disruptie. U weet wel, disruptie, technologie die de wereld veranderd.

Volgens BofA handelt het aandeel 'slechts' op een kw-verhouding voor 2020 van 13. Dat omdat beleggers twijfelen aan de groeiperspectieven van ASML na 2020. Onterecht, meent deze analist. BofA rekent op een aanhoudende winstgroei na 2020 van 15 tot 20 procent. Beleggers onderschatten de potentie van de opkomende Chinese halfgeleiderindustrie die op termijn een klant van ASML gaat vormen. De eerste aanjager voor de koers is evenwel het Koreaanse Samsung, met de ondertekening van een omvangrijk contract voor de nieuwste technologie van ASML, meent deze analist.

Hoger

Ook UBS verhoogde het koersdoel voor ASML van 135 naar 145 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens deze guru is met name de bevestiging belangrijk dat Samsung zich heeft gecommitteerd aan de nieuwe EUV technologie voor hun massaproductie tegen eind 2019. 

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel van 135 naar 144 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. Deze guru vindt de prestaties van ASML 'erg sterk' en noemt het uniek dat het bedrijf verder dan een kwartaal vooruitblikt in haar prognoses. Bijvoorbeeld met de uitspraak dat de trends uit 2017 zich in 2018 zullen doorzetten. Inmiddels zitten er 27 EUV-systemen in het orderboek.  

Bedreigingen

Niet zo optimistisch is de Deutsche Bank die het koersdoel weliswaar verhoogde maar slechts van 115 naar 120  euro. Deze analist vermeldt wel dat de klanten van ASML enthousiast zijn over de nieuwe EUV technologie maar noemt als enige ook bedreigingen zoals mogelijke problemen in de aanvoerlijnen naar ASML. Vandaar dat Deutsche Bank bij het advies Houden blijft. 

Beleggers zouden volgens deze guru als basisscenario uit moeten gaan van een 'beperkte' adoptie van de nieuwe technologie door klanten in 2020.

Momentum

Berenberg Bank verhoogde het koersdoel voor ASML van 131 naar 147 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens de oudste bank ter wereld is de cyclus nog altijd gezond en houdt het momentum voor de nieuwe EUV technologie aan. Acht nieuwe nieuwe orders voor de nieuwe systemen geeft aan dat de nieuwe machines steeds beter ingeburgerd raken.
ASML blijft consistent vooruitgang boeken met de nieuwe technologie en dit maakt chipfabrikanten volgens deze analist 'zekerder' om de nieuwe machines daadwerkelijk in te zetten.

Goldman Sachs herhaalde het koopadvies voor ASML met een hoger koersdoel van 144 euro.  

Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde het koersdoel van 125 naar 150 euro met advies Kopen.

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be