Guru's: Randstad als kanarie?

14 juli 2017 - 10:25u

Guru's: Randstad als kanarie?

Is het vroegcyclische Randstad de kanarie in de kolenmijn? De analist van Deutsche Bank denkt van wel.

De Deutsche Bank verlaagde deze week het koersdoel van uitzendbureau Randstad van - schrik niet - 56 naar 36 euro. In een rapport van de bank werden de twee grootste uitzendbedrijven ter wereld, Adecco en Randstad, op de verkooplijst gezet met opmerkelijke verlagingen van de koersdoelen. Zo werd het koersdoel van het Zwitserse Adecco van 77 naar 60 Zwitserse frank verlaagd. 

Deutsche Bank verwacht dat de winst per aandeel van beide fondsen fors omlaag zal gaan in de toekomst. Te beginnen dit jaar bij Randstad met 6 procent. Volgend jaar wordt dat 13 procent en in 2019 zal de winst per aandeel van Randstad nog eens 24 procent dalen. Dat blijkt uit de rekenmodellen van deze guru.

Cyclus

Kortom, bij zo'n man zou je als belegger graag eens aan de ontbijttafel willen zitten: 'Laat ik vandaag eens een rapportje gaan schrijven over de uitzenders'. Op de dag van publicatie verloor Adecco 2 procent op de beurs van Zürich en Randstad zakte met 2,5 procent tot 49,33 euro. Sindsdien is de koers wel wat hersteld tot nu net boven de 50 euro.

De vraag is dan ook of het vroegcyclische Randstad de kanarie in de kolenmijn is. Te weten, het bedrijf dat als eerste het signaal afgeeft dat er iets mis is. Dat na een langdurige periode van economische groei de stagnatie in zicht is. Want als de groei begint af te zwakken, en er een recessie voor de deur staat, wordt het tijdelijke personeel als eerste op straat gezet.

Duidelijk is dat het nu nog goed gaat in Nederland. De Nederlandse uitzendbranche is in het eerste halfjaar van 2017 met zes procent gegroeid ten opzichte van een jaar geleden. Dat maakte de brancheorganisatie ABU deze week bekend. Op 25 juli komt Randstad met de cijfers over het tweede kwartaal. Dus dan zal er mogelijk iets meer duidelijk worden in welke fase de economische cyclus zich bevindt. 

Bezorgd

De Deutsche Bank toonde zich in een rapport van januari dit jaar al bezorgd over de  Amerikaanse economie die in de late fase van de opgaande economische cyclus zou zitten. Noord-Amerika is voor Randstad naar omzet gemeten een zeer belangrijke regio. Toen schreef deze analist dat het werkloosheidspercentage in de VS van minder dan 5 procent historisch gezien de koersen van uitzenders op een termijn van zes tot twaalf maanden hoger zal zetten, maar op een termijn van twee jaar kan halveren. Opvallend is wel dat hij in januari van dit jaar het koersdoel nog verhoogde van 33 naar 56 euro en het advies van Verkoop veranderde in Houden. 

Het aandeel steeg ook nog ruim tien procent dit jaar tot een hoogste koers van boven de 57 euro. Maar nu is, volgens deze analist, dat momentum dus voorbij. De vraag is hoe de andere guru's daar over denken.

Guru's

De belangrijkste is Goldman Sachs en die ziet het toch anders. Eind april verhoogde deze guru het koersdoel voor Randstad nog van 56 naar 58 euro bij een ongewijzigd advies: Neutraal. De sterke autonome groei van de uitzender in het eerste kwartaal wijst volgens de Amerikaanse zakenbank op een sterke ontwikkeling, met name in continentaal Europa. 

Dit jaar is een overgangsjaar voor Randstad gezien de recente overname van Monster en de aandacht voor verdere digitalisering binnen het concern, aldus de bank. Maar op termijn zullen de investeringen weer toenemen. Goldman Sachs verwacht, gezien de sterke start van het jaar, een 2 procent hogere winst dit jaar en een 3 procent hogere winst in 2018. Verder rekent deze analist op een autonome omzetgroei van 6 procent in de komende twee jaren en een bescheiden toename van de EBITA-marges.

Koersdoel

Eergisteren herhaalde Exane BNP Paribas het beleggingsadvies Neutraal voor Randstad met een één euro lager koersdoel van 54 euro.

Deze week kwam ook UBS met een update van het advies. De Zwitserse bank handhaafde het advies Houden met een koersdoel van 54 euro voor Randstad. 

Kepler Cheuvreux verlaagde vorige week weliswaar het koersdoel van Randstad van 62,50 naar 61 euro maar herhaalde het advies om te Kopen. Morgan Stanley herhaalde 12 mei het houdadvies voor Randstad met een koersdoel van 53 euro. JPMorgan Cazenove herhaalde het houdadvies voor Randstad in april met een koersdoel van 51 euro.

Verkopen

Deze guru's hebben dus een hoger koersdoel dan de huidige koers van 50,10 euro. Er zijn naast Deutsche Bank ook andere guru's die het aandeel op de verkooplijst hebben staan. 

Eind mei verlaagde Credit Suisse het koopadvies voor Randstad naar verkopen en verlaagde het koersdoel substantieel van 60 naar 48 euro.

Jefferies & Co. herhaalde eind vorige maand het verkoopadvies voor Randstad met een duidelijk lager koersdoel van 42 euro. Deze guru is al vanaf februari dit jaar bezorgd dat de markt geen rekening houdt met structurele tegenwind als gevolg van onder meer de automatisering van banen, big data en social media, en de subsidiestructuur in Frankrijk. Verder acht deze analist het heel goed mogelijk dat de Amerikaanse uitzendmarkt al op een piek zit. Oftewel: volgens deze guru is Randstad dus inderdaad de kanarie in de kolenmijn.

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be