Guru's: BAM kopen

18 mei 2017 - 12:50u

Guru's: BAM kopen

BAM stelde beleggers vorige week teleur met tegenvallende cijfers. Desondanks handhaven alle guru's hun hogere koersdoelen.

Het grootste bouwbedrijf van Nederland heeft de crisis nog steeds niet helemaal achter zich gelaten, net als de meeste andere Nederlandse bouwbedrijven, VolkerWessels uitgezonderd. Dat blijkt uit de vorige week gepubliceerde kwartaalcijfers die een duidelijk lagere omzet lieten zien en een resultaat voor belastingen dat zakte van 8,2 miljoen naar 4,6 miljoen euro.

En weer is infra de grote boosdoener met een verlies van ruim 11 miljoen euro. Dat is het grootste verlies voor deze tak in veertien jaar. De vraag blijft dus of de oude verliesgevende projecten dit jaar inderdaad uit de boeken zullen gaan verdwijnen. Verder drukte ook het zwakke Britse pond de omzet en de winst.

Brexit

Een tweede vraag is wat de Brexit gaat doen met de omzet en winst van de BAM Groep in Engeland. Maar positief zal het zeker niet zijn en mogelijk op de langere termijn fiks negatief. De kans op een zware en langdurige recessie op termijn in het Verenigd Koninkrijk is aanzienlijk. Daar staat tegenover dat het werk in Ierland zal kunnen toenemen door de trek van business van Engeland naar Ierland.

De koers van BAM reageerde heftig op de tegenvallende cijfers met een daling van 8,5% en staat nu weer flink onder de 5 euro. Voor de crisis deed het aandeel rond de achttien euro. Komen die koersen ooit weer terug, volgens de guru's? 

Misschien maar voorlopig nog niet, denken de analisten. Toch hebben vrijwel alle guru's het fonds op Kopen staan. De enige uitzondering is Standard & Poor's maar ook deze guru hanteert een koersdoel dat flink hoger ligt dan de huidige koers van rond de 4,85 euro.

Guru's

Na de tegenvallende cijfers verhoogde S&P Equity Research zelfs als enige het koersdoel voor BAM van 5,20 naar 5,50 euro met een ongewijzigd Houden-advies. Deze guru rekent voor de rest van het jaar op een verbetering van de EBITDA-marge en acht een waardering boven het gemiddelde van de afgelopen drie jaar gerechtvaardigd.

Theodoor Gilissen Bankiers noemt BAM een 'aandeel van de lange adem'. De analist wijst erop dat het eerste kwartaal de zwakste periode is voor het bouwbedrijf en dat de onderneming zich in een overgangsfase bevindt. Zo heeft BAM zijn tenderproces aangepast, waardoor de kwaliteit van de orderportefeuille zal verbeteren. 

Volgens TGB zijn de winstverwachtingen voor de langere termijn niet veranderd en is het aandeel ondergewaardeerd. De guru vindt BAM een aantrekkelijker belegging dan VolkerWessels dat deze week na 14 jaar zijn rentree op de beurs maakte. TGB heeft een koopadvies voor BAM met een koersdoel van 6,50 euro.

Lees ook: Mooi instapmoment Belgische aandelen

Hoogste koersdoel

ING handhaaft het koopadvies en heeft van alle guru's het hoogste koersdoel van 7 euro. Het eerste kwartaal was niet 'om over op te scheppen', aldus deze analist, die de geschoonde winst voor belastingen drie keer hoger had ingeschat als de behaalde 4,9 miljoen euro. De gemiddelde verwachting van de analisten lag op 12,4 miljoen euro. ING had graag een uitsplitsing gezien van de fraaie winst bij bouw en vastgoed. Dat zou beleggers meer inzicht geven of de aangescherpte interne controle bij de bouwactiviteiten effectief is.

KBC handhaaft het Kopen-advies bij een koersdoel van 6,20 euro. BAM maakte dit jaar een tragere start dan verwacht, aldus deze guru. De cijfers geven een wisselvallig beeld. Zo zijn de bouw- en vastgoedresultaten veel sterker dan verwacht, terwijl de infra onverwacht in de rode cijfers is gedoken. KBC noemt BAM goed gepositioneerd om in de komende jaren te groeien en de marges op te vijzelen.

Kempen & Co. verhoogde deze week het koersdoel naar 6,50 euro en heeft het fonds op deze lagere koers ook op Kopen gezet.

Lees ook: 'Volgende correctie heftiger dan gedacht'

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be