Proosten op Sligro?

11 mei 2017 - 14:00u

Proosten op Sligro?

De kost gaat voor de baat uit. Is dat volgens de guru's van toepassing op Sligro?

Sligro Food Group is een bedrijf in beweging. Er gebeurt van alles bij de distributeur van dranken en levensmiddelen in Nederland en België. Begin deze maand werd de Belgische horecagroothandel ISPC (omzet 86 miljoen euro) definitief overgenomen.

En deze week werd bekend dat Sligro de distributie van Heineken aan de horeca in Nederland (omzet 150 miljoen euro) gaat overnemen. Vraag is natuurlijk wat de marge zal zijn op deze activiteit. Positief is dat het een situatie is van wederzijdse afhankelijkheid. Oftewel het grote Heineken kan in de toekomst niet zomaar van het kleine Sligro af en dat betekent dat Sligro een behoorlijke marge op de horecadistributie moet kunnen behalen. 

Enthousiasme

De guru's reageerden enthousiast op de mededeling. Maar toch adviseren lang niet alle analisten om nu nog in het aandeel te stappen. Er zijn twee guru's die het aandeel op Kopen hebben staan, één op Verkopen en twee op Houden. Maar eigenlijk is er maar één guru, Kepler Cheuvreux, die een substantieel hogere koers van 43 euro verwacht. De rest zit op het huidige niveau van 39 euro of er duidelijk onder. Dat komt omdat de eerder gepubliceerde kwartaalcijfers niet tot de verbeelding spraken en omdat de koers de laatste maand al fiks is opgelopen.

In het eerste kwartaal heeft Sligro de omzet verder weten op te voeren (9%), zowel op eigen kracht als met behulp van overnames. Bij de supermarkten van Emté vielen de resultaten echter opnieuw tegen. De detailhandelsomzet daalde met 0,2% naar 203 miljoen euro. 

Aandelen Sligro staan met circa 39 euro op de hoogste koers ooit. Direct na de aankondiging van de Heineken-deal schoot de koers met circa 4% omhoog. Kan het nog hoger, volgens de guru's?

Guru's

De meeste guru's denken van niet. Het positiefst is nog Kepler Cheuvreux. De analist, die sinds vorig jaar ook de adviezen van Rabobank verzorgt, heeft een Kopen-advies en een koersdoel van 43 euro voor Sligro. Kepler berekent dat de omzetbijdrage van circa 150 miljoen euro uit de overeenkomst goed is voor 7% van de totale omzet.

De bank schat de overnameprijs op circa 65 miljoen euro en verwacht dat de positie van marktleider Sligro in de groothandelsmarkt met 2 tot 3% zal stijgen tot circa 27%. Ook kan Sligro door de schaalvergroting het distributienetwerk optimaliseren. Daardoor verkrijgt het bedrijf een betere toegang tot bestaande en nieuwe klanten.

Verkopen

Het minst optimistisch is Theodoor Gilissen. Die herhaalde het Niet Aanbevolen-advies met koersdoel van 32 euro. De analist ziet door de overname van de Heineken-distributie aan 18.000 Nederlandse klanten een duidelijke verbetering van de bezettingsgraad van de logistieke activiteiten. De winstmarges zijn echter heel laag en Sligro moet eerst fors in de buidel tasten met een investering van 80 tot 100 miljoen euro. De combinatie van Sligro's bezorgservice (met name in voedsel) en de dranken van Heineken maakt de positie van Sligro wel steviger.

Op het gebied van voedingsgroothandel timmert Sligro flink aan de weg met expansie naar België. Echter, de aanloopkosten zullen de winst dit en volgend jaar flink drukken. En bij Emté blijft de winstgevendheid te laag. Al met al is Sligro, volgens Theodoor Gilissen, een defensief aandeel met een stabiel dividendrendement van nu 3,4%. Gezien de koers-winstverhouding van 18 en de vrije kasstroom van 4%, vindt deze guru het aandeel duur. 

Hogere koersdoelen

Andere guru's zijn minder negatief. Zo verhoogde ABN Amro het koersdoel tot 40 euro met een Kopen-advies. Deze analist noemt de overeenkomst met Heineken een mooie deal waar beide partijen van zullen profiteren. 

KBC Securities stelt dat de deal investeringen nodig maakt die de kans vergroot dat Sligro de ondermaats presterende supermarkten van de hand doet. Dat zou de koers van het aandeel ten goede zou komen. KBC handhaaft het advies te Accumuleren maar heeft een al lang behaald koersdoel van 36 euro. De guru verwacht wel dat bij de verkoop van Emté de koers richting de 41 euro kan gaan.

NIBC verhoogde bij een ongewijzigd Neutraal advies het koersdoel van Sligro. En wel om precies te zijn van 35,68 naar 36,76 euro. Duidelijk onder de huidige koers dus.  

Deze guru verwacht dat een eventuele verkoop van de supermarkten enkele euro's aan de koers kan toevoegen. NIBC ziet voldoende kandidaten voor de hele winkelketen of delen er van en noemt daarbij Jumbo, leden van de Superunie en het Belgische Colruyt.

ING hanteert het advies Houden met een koersdoel van 38 euro. Deze guru vindt dat er in de Heineken-deal een 'goede strategische rationale' zit. Dat betekent dat er dus is over nagedacht en dat is mooi meegenomen.

Lees ook: Slimste Belegger tipt: Shell, ING, Arcelor en meer

Laatste blogposts

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Sinds de Grote Recessie waren er 260 hoogtepunten

4 maart 2024 - 15:54u

De koersen staan op recordniveaus. Toch zijn er beleggers die nu nog volop in de markt investeren. En daar is niets mis mee want het vestigen van record op record is v... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be