Wereldhave stabiel dividendaandeel

25 april 2017 - 14:40u

Wereldhave stabiel dividendaandeel

Vastgoedfonds Wereldhave blijft volgens de guru's, ook na de recente tradingupdate, een stabiel aandeel met een excellent dividendrendement.

De koersdoelen voor de internationale belegger in vastgoed, Wereldhave, zitten vrijwel allemaal rond het huidige koersniveau. Een uitzondering is de Amerikaanse analist Standard & Poor's dat, na de publicatie eind vorige week van het tussentijdse handelsbericht, een flink hoger koersdoel van 50 euro heeft voor Wereldhave. Maar deze guru verlaagde wel het advies van Strong Buy naar Buy. De Amerikaanse zakenbank en 's werelds topguru Goldman Sachs heeft als enige van de analisten een Verkopenadvies op het aandeel met een koersdoel van 39,10 euro. Ook niet ver van de huidige koers dus.

Shorters

Wereldhave heeft middelgrote winkelcentra voor de dagelijkse boodschappen in steden als Hoofddorp, Arnhem en Roosendaal. In het buitenland is het bedrijf actief met vastgoed in Frankrijk, België en Finland. Vanwege de onstuitbare opkomst van het internet als markt blijft de winkelsector onder druk staan. Vandaar dat beleggers zich zorgen maken over de huurmarkten van Wereldhave. Bovendien stijgt de rente en dat is ook niet goed voor beleggingen in vastgoed. 

Begin dit jaar hadden grote partijen als Blackrock Investment Management en World Quant daarom shortposities van ruim 5% opgebouwd in Wereldhave, speculerend op een koersdaling van het aandeel. Die daling heeft plaatsgevonden want in januari daalde het fonds zo'n 10% in waarde tot onder de 40 euro. Daarop hebben de grote shorters hun posities afgebouwd. 

In het tussentijdse handelsbericht van eind vorige week werd weer eens bevestigd dat Wereldhave een degelijk bedrijf is. De bezettingsgraad van de panden was stabiel, twee Nederlandse objecten zijn boven boekwaarde verkocht en de outlook van een stabiele winst per aandeel voor het hele boekjaar werd bevestigd. Vandaar dat geen van de guru's een substantiële koersdaling verwacht van het fonds. Ook omdat Wereldhave één van de hoogste dividendrendementen van de Nederlandse beurs heeft van meer dan 7%.

Guru's

Zo hanteert UBS voor Wereldhave een Neutraal advies met een koersdoel van 41,75 euro. Negatief was de daling van de bezettingsgraad in Frankrijk van 94,4% eind 2016 naar 93,5% eind maart 2017 maar positief zijn de vooruitzichten voor Nederland, waar het herstel sterk is. Het aandeel noteert momenteel met een korting van 17% ten opzichte van de intrinsieke waarde, "wat de zwakkere outlook voor middelgroot vastgoed reflecteert op het Europese vasteland", concludeert deze guru. 

Ook ING heeft het aandeel op houden staan met een koersdoel van 46 euro. De recente verkoop van twee kleine winkelcentra wordt deels tenietgedaan door de oplopende leegstand in Franse kantoren, aldus deze guru na de tradingupdate. Wereldhave verkocht in het afgelopen kwartaal twee winkelcentra in Zwolle en Zoetermeer. De deals, met een waarde van 74,2 miljoen euro, werden uitgevoerd boven de boekwaarde en de koopprijs uit 2015. De bezetting in Frankrijk had onder meer te lijden onder terreurdreiging en onzekerheid over de Franse verkiezingen. Mocht Emmanuel Macron tot president van Frankrijk gekozen worden over bijna twee weken, dan is dat dus goed nieuws voor Wereldhave.

Online

Goldman Sachs is het meest negatief over het fonds met een vorige week vernieuwd Verkopenadvies en een lager koersdoel van 39,10 euro. Niet opzienbarend dus, aangezien de koers nu rond de 42 euro doet. In een uitgebreid vastgoedrapport gaat de Amerikaanse guru niet uit van een grote daling op korte termijn voor retail vastgoedfondsen maar ziet het op de langere termijn wel risico's. Hij ziet die risico's vooral vanwege het feit dat relatief ouderwetse businessmodellen steeds meer botsen met toenemende online verkopen en vanwege de groeiende concurrentie met een nieuwe generatie winkelparken.

De Franse bank Société Générale is het meest positief over het Frans/Nederlandse vastgoedfond. Het heeft een Kopenadvies op 54 euro maar deze analist heeft het advies nog niet aangepast na de tradingupdate van eind vorige week. Misschien wachten zij eerst de uitkomst van de Franse presidentsverkiezingen af.

Lees ook: Top 10 sterke dividendaandelen

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be