AMG favoriet Benelux

6 april 2017 - 13:35u

AMG favoriet Benelux

Advanced Metallurgical Group is vandaag door ING toegevoegd aan de favorietenlijst voor de Benelux.

Er is veel gebeurd bij AMG dit jaar. En vrijwel allemaal goed nieuws. Deze week werd bekendgemaakt dat uit de Braziliaanse mijn 38% meer lithium en tantalum kan worden gehaald dan eerder gedacht. De toename van de voorraden hangt samen met de ontwikkeling van de grondstoffenprijzen en de kosten om de grondstoffen te delven, aldus AMG. Oftewel de grondstoffenprijzen stijgen en dus wordt het rendabel om meer te delven. 

Op basis van de huidige omstandigheden is de voorraad lithium volgens AMG voldoende voor ongeveer twintig jaar. Dat komt goed uit want eerder dit jaar werd een eerste contract afgesloten om lithium te leveren aan een Braziliaanse afnemer. 

Topper

Het gevolg van al dat nieuws is dat het aandeel AMG een van de toppers van 2017 is geworden. Eind vorig jaar stond het nog op 14,78 euro. Nu doet AMG ruim 25 euro nadat het fonds iets is teruggevallen van de hoogste koers sinds vele jaren van boven de 26 euro. Een koerswinst van ruim 60%. 

Toch is dit niet de hoogste koers ooit. Bijna tien jaar geleden verkocht een geluksvogel zijn aandelen AMG voor 64 euro. Hij kon ze ruim een jaar later voor 3,75 euro terug kopen. 

Aandeelhouderswaarde

Advanced Metallurgical Group levert specialistische metalen aan klanten in sectoren met toekomst zoals aerospace, energie, elektronica en optica. In een aantal marktniches is het marktleider.

Veel Nederlands is er niet aan het bedrijf, behalve de notering dan. De topman is Duits. Het bestuur bestaat verder vooral uit Amerikanen en de activiteiten bevinden zich in Europa, Azië en Amerika maar niet in Nederland. Maar voor beleggers maakt het niet uit waar het bedrijf zit als het maar in staat is aandeelhouderswaarde te creëren. En dat is AMG dit jaar wel gelukt. Kan het nog hoger? 

Een goed teken voor beleggers is alvast dat Goldman Sachs nog altijd aandelen in het bedrijf heeft. Het meldde op 1 maart een kapitaalbelang van 2,39% met eenzelfde stemrecht. Wel iets minder dan de 3,10% van voorheen. Nog een grote investeerder, Belgravia Capital, meldde deze week dat ze haar belang in AMG heeft uitgebreid tot 5,02% met dito stemrecht. 

Guru's

Volgens ING kan het inderdaad nog flink omhoog want vandaag verhoogde deze guru het koersdoel aanzienlijk van 18,50 naar 31 euro en voegde het aandeel toe aan de favorietenlijst voor de Benelux. Volgens ING zal AMG flink de vruchten gaan plukken van zijn lithiumactiviteiten. 

Het lithiumproject van de producent van specialistische metalen heeft volgens ING de potentie om het bedrijfsresultaat (ebitda) te verdubbelen tegen 2020. AMG heeft namelijk de intentie uitgesproken om tot die tijd zijn lithiumproductie ook te verdubbelen.

ABN Amro heeft het fonds sinds 9 maart eveneens op kopen staan maar noemt geen koersdoel. Het laatst afgegeven koersdoel was 19 euro. Volgens deze analist heeft AMG in het vierde kwartaal van 2016 zeer sterke resultaten behaald. AMG rapporteerde een bedrijfsresultaat van 30 miljoen dollar. De consensus was 17,1 miljoen dollar. De schuld van AMG kwam eind vorig jaar uit op 7,3 miljoen dollar, terwijl ABN Amro rekende op een netto kaspositie van 2 miljoen dollar. Het verschil was te verklaren door hogere investeringen voor het lithiumproject die eerder kwamen dan verwacht. 

Over de lithium winning liet AMG zelf vorige maand weten dat de ontwikkelingen bij het project volgens verwachting zijn. De productie moet medio 2018 beginnen. AMG heeft er in het vierde kwartaal 5,8 miljoen euro in geïnvesteerd.

Lees ook: Experts somber over Altice, Unilever en Philips

Laatste blogposts

Guru's: voorzichtig met Ahold Delhaize

18 mei 2018 - 13:58u

Ondanks de presentatie van goede cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar is het aandeel Ahold Delhaize deze week niets opgeschoten. De meeste guru's zijn voorzic... Meer »

BAM: Kopen (4), Verkopen (1)

9 mei 2018 - 08:12u

Na meevallende cijfers over het eerste kwartaal handhaven alle guru's het advies BAM te Kopen. Op één na: S&P raadt beleggers aan aandelen in het bouwbedrijf te Verkopen. Meer »

Alle guru's: NIBC koopwaardig

2 mei 2018 - 14:54u

NIBC, de voormalige Nationale Investeringsbank, staat sinds eind maart genoteerd op de Amsterdamse beurs. Sinds de moeizame introductie op 8,75 euro is de koers gedaal... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - UnitedMonkies.nl