Gemalto weer koopwaardig?

29 maart 2017 - 11:00u

Gemalto weer koopwaardig?

De Amerikaanse bank en topguru Goldman Sachs haalde het aandeel gisteren op een koers van onder de 50 euro van de verkooplijst. Is dat het signaal om het aandeel weer serieus te nemen na een daling van ruim 20% binnen een week? Tot nu heeft slechts één guru het fonds op Kopen staan. Samengevat zijn de adviezen Houden (7), Verkopen (3) en Kopen (1).

Koersdaling

De koersdaling van Gemalto de afgelopen week van 63,20 naar 49,22 euro was het gevolg van de verbijstering bij beleggers na de winstwaarschuwing van het Frans/Nederlandse bedrijf kort nadat optimistische vooruitzichten waren gepresenteerd. 

De aan de Amsterdamse Zuidas gevestigde beveiligingsspecialist van bankpassen en simkaarten verwacht nu dat de operationele winst dit jaar op het niveau van 2016 blijft hangen, zo'n 10% lager dan de eerder aangekondigde 500 tot 520 miljoen euro. Dat als gevolg van een lagere omzet in de VS. Na de aankondiging verdampte in één dag 900 miljoen euro aan beurswaarde van Gemalto. 

Het aandeel deed ruim twee jaar geleden nog bijna 90 euro. Gaan we dat ooit weer zien? Goldman Sachs zette gisteren als eerste een stap met de aanpassing van het advies van Verkoop naar Neutraal. De guru verlaagde wel het koersdoel van 54 naar 53 euro. 

Guru's

Als gevolg van de winstwaarschuwing pasten vorige week alle guru's hun adviezen negatief aan. Zo haalde HSBC het aandeel van de kooplijst en sprak het zorgen uit over de kwaliteit van de rapportages en de afgegeven vooruitzichten. Het fonds staat nu op Houden met een neerwaarts bijgesteld koersdoel van 62 euro. Nog steeds flink boven de huidige beurskoers dus.

Volgens de analisten van Barclays staat er nu 'meer druk op de nieuwe CEO om het vertrouwen van beleggers terug te winnen' in aanloop naar de presentatie van het meerjarenplan, eind dit jaar. Volgens Barclays moet er wel erg weinig zicht zijn op de eindvraag in de markt, om slechts drie weken na het vrijgeven van de jaarcijfers de outlook voor 2017 neerwaarts bij te stellen. De bank verlaagde het koersdoel voor Gemalto van 54 naar 50 euro met een ongewijzigd Onderwogen-advies.

Kopen

De uitzondering is Berenberg Bank dat weliswaar het koersdoel voor Gemalto verlaagde van 70 naar 65 euro maar het advies ongewijzigd op Kopen laat staan. De guru noemt de winstwaarschuwing 'verrassend scherp' met een daling van de omzet uit betalingsactiviteiten van 100 miljoen euro, maar blijft positief over de onderneming.

Deutsche Bank verlaagde het koersdoel van 65 naar 55 euro met een ongewijzigd Houden-advies. De analist ziet dit jaar de winst met 13% dalen en volgend jaar met 5%. Verder ziet hij op korte termijn nauwelijks aanjagers voor de koers van Gemalto. 

Bryan Garnier zit nog lager met een koersdoel van 47 euro en een ongewijzigd Verkoopadvies. De guru stelde de verwachting voor de winst per aandeel voor dit jaar met 9,5% neerwaarts bij en denkt dat de belangrijkste activiteiten van Gemalto voorlopig tegenwind zullen blijven ondervinden.

Dood geld

Volgens Natixis is Gemalto voor beleggers de komende tijd waarschijnlijk 'dood geld'. Probleem is wel dat ook Natixis niet weet hoelang deze periode zal duren. Het Kopen-advies werd verlaagd naar Houden met als koersdoel 60 euro.

Oddo & Cie verlaagde het koersdoel van Gemalto naar 50 euro met een herhaald Houden-advies. Kepler Capital Markets verlaagde het koersdoel substantieel van 70 naar 53 euro en het Kopen-advies werd vervangen door een Houden-advies. Credit Suisse raadde aan het aandeel te verkopen. Deze guru heeft het laagste koersdoel van 46 euro. JPMorgan Cazenove heeft een koersdoel van 56 euro en een Houden-advies.

Lees ook: De 25 meest kansrijke Europese aandelen van het moment

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be