Heeft ABN Amro al gepiekt?

23 maart 2017 - 11:50u

Heeft ABN Amro al gepiekt?

Theodoor Gilissen verhoogt het koersdoel van ABN Amro substantieel, maar volgens Berenberg Bank heeft de 'staatsbank' al gepiekt.

Wie had dat negen jaar geleden kunnen denken. Het toen wankelende ABN Amro doet het nu beter dan alle concurrenten in Europa bij elkaar. Nou ja, op één na dan. Het Belgische KBC staat bovenaan als het gaat om de winst als percentage van het eigen vermogen. 'ABN Amro 2.0' behaalde in 2016 een rendement op het eigen vermogen van bijna 12%, nog iets beter dan de ING die ook in de top drie staat.

Het is simpelweg het gevolg van de prima draaiende Nederlandse economie. Dat betekent dat er veel vraag is naar leningen van de bank. Zo was ABN Amro in 2016 voor het tweede jaar op rij de grootste verstrekker van nieuwe hypotheken in Nederland. Tegelijkertijd hoeven er weinig voorzieningen te worden getroffen voor mogelijke verliezen op leningen. Die bedroegen vorig jaar 114 miljoen euro, tegen 505 miljoen in 2015.

Reorganisaties

ABN Amro behaalde in 2016 bijna 2,1 miljard euro winst. 8% meer dan een jaar eerder. De resultaten werden gedrukt door reorganisatiekosten. Zo werd er een streep gehaald door bijna 2900 banen. En dat is nog niet afgelopen.

Na het lagere echelon gaat nu ook de top op de schop. De raad van bestuur en directie zullen worden teruggebracht van 120 mensen naar circa 50 mensen. Saillant detail is dat in het zojuist gepubliceerde jaarverslag staat dat bestuurders van ABN Amro die voortijdig moeten vertrekken voortaan nog maar drie maandsalarissen meekrijgen in plaats van een jaarsalaris.

Kortom, daadkracht van de nieuwe topman Kees van Dijkhuizen en dat zien beleggers graag.

Het aandeel steeg vorige week dan ook naar de hoogste koers ooit van 23,90 euro. Let wel, de hoogste koers sinds de introductie in mei vorig jaar op 17,75 euro. Maar kan het nog hoger?

Theodoor Gillissen denkt van wel in haar rapport van deze week. Gezien de correctie die nu op de beurzen lijkt plaats te vinden, misschien niet helemaal jofel getimed. Dan zit Berenberg Bank wellicht beter. Die hebben als enige het aandeel op verkopen gezet.

Guru's

Theodoor Gilissen Bankiers (TGB) beveelt het aandeel ABN Amro aan vanwege de sterk herstellende Nederlandse economie, de rente die weer stijgt en de verwachte kostenbesparingen bij de bank. Het koersdoel ging omhoog van 21 naar 27 euro. Ook het dividendrendement van 4,9% is prima.

TGB verwacht dat ABN Amro kan profiteren van dit betere marktklimaat met zijn retailbank en sterke positie in private banking in Nederland. De zakentak van de bank heeft nog wel last van de grote hoeveelheid leningen in de sector energie, grondstoffen en transport, maar door de herstellende olieprijs verbeteren ook daar de vooruitzichten, aldus TGB.

Het kostenbesparingsplan van ABN Amro is 'indrukwekkend' en kan fors bijdragen aan winst (en dividend) in de komende jaren. Het risicoprofiel van de bank is laag, door de focus op Nederlandse hypotheken. 

Verkoop

Of ziet Berenberg Bank het beter met het advies Verkoop en een koersdoel van 15 euro? Ervaring kan deze bank niet worden ontzegd aangezien het de op één na oudste bank ter wereld is, opgericht in 1590.

Volgens deze guru heeft de winstgevendheid van ABN Amro voorlopig een piek bereikt. De financieringskosten kunnen niet lager, de voorzieningen ook niet en er is felle concurrentie om marktaandeel. Verder denkt Berenberg dat de markt onvoldoende rekening houdt met strenger wordende standaarden voor kapitaalbuffers. Verder lijkt er niet veel ruimte meer om de financieringskosten (met name de spaarrente) te verlagen. Tegelijkertijd zijn bijna alle hypotheken met lage marges inmiddels verlengd tegen hogere marges.

Berenberg voorziet daarom een daling van de netto rentemarge met circa 3% per jaar, terwijl de consensus is dat de winstmarge gelijk zal blijven. Ook zal de stijgende marktrente niet veel opleveren, verwacht deze analist. Dat werd onlangs bevestigd door de CFO van ING die opmerkte dat de rente aanzienlijk moet stijgen om een positieve impact te hebben op de winst van de bank.

Boeterente

Aan beleggers de taak te beslissen wie van deze twee gelijk heeft. Daarbij moet ook nog rekening gehouden worden met een extra kostenpost van 5 miljoen euro voor een te hoge 'boeterente' die moet worden terugbetaald aan de klanten. De andere guru's zijn neutraal tot positief tussen vier Houden en vier Kopen. 

Volgens Kepler Cheuvreux bevatten de kwartaalcijfers veel goed nieuws en zouden met name de sterke netto rentebaten moeten leiden tot hogere winstramingen onder analisten. De guru verhoogde het koersdoel naar 26,50 euro, met advies Kopen. 

Analisten van Morgan Stanley noemden de resultaten beter dan verwacht en de stijging van de kapitaalbuffer was een meevaller. De Amerikaanse zakenbank verhoogde het koopadvies naar 26,50 euro. Ook Barclays en UBS hebben beide een koopadvies met een koersdoel van 25 euro.

De volgende guru's hebben ABN Amro op Houden staan. Deutsche Bank (22 euro), JPMorgan Casenove (22 euro), KBC Securities (23 euro) en RBC Capital Markets (23 euro).

Lees ook: Zes gevaarlijke beleggingsfouten op een rij

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be