AkzoNobel, zit er nog meer in?

17 maart 2017 - 12:15u

AkzoNobel, zit er nog meer in?

De koersdoelen voor AkzoNobel zijn verhoogd na het bod van PPG en volgens enkele guru's zit er nog meer in het vat.

Na het vijandige bod van het Amerikaanse PPG Industries van omgerekend 83 euro schoot de koers van het Nederlandse verf- en chemieconcern AkzoNobel omhoog met 10% tot meer dan 76 euro. Dat is de hoogste koers ooit.

Het bod werd door AkzoNobel kordaat afgewezen omdat de overname niet in het belang zou zijn van alle 'stakeholders'. Dat zijn naast de aandeelhouders ook de werknemers en de klanten. En de negatieve reactie van minister Henk Kamp van Economische Zaken telt ook mee. Nu doet het aandeel circa 75 euro. Denken de guru's dat er een hogere koers in zit voor AkzoNobel? 

De analisten van de Amerikaanse bank Citigroup menen van wel. Zij zitten het hoogst met een koersdoel van 90 euro. Anderzijds zijn er grote investeerders die na zeer recente aankopen gisteren meldden dat ze hun belangen in AkzoNobel aan het verkleinen zijn. Zo heeft BlackRock nu een iets kleiner belang in AkzoNobel van 3,82%. Ook Norges Bank meldde een kleiner belang van 2,78%.

Cijfers

Het bod op AkzoNobel is begrijpelijk want het bedrijf staat er na reorganisaties goed voor. Vorige maand publiceerde Akzo de jaarcijfers en die waren redelijk en met name de verwachtingen voor dit jaar zijn goed. AkzoNobel verkocht iets meer maar door lagere prijzen en valuta-effecten kwam de omzet 4% lager uit dan vorig jaar.

De nettowinst van 970 miljoen euro was een fractie lager maar zonder de eenmalige meevallers van 2015 steeg de winst flink. Dit kwam mede door een afname van de productiekosten door de concentratie van de productie van verf in enkele grote fabrieken. 

Kortom een ideaal moment om het concern over te nemen. Het bod is weliswaar direct afgewezen maar zal PPG het zo gemakkelijk opgeven?

Guru's

De ING bank acht het, in een rapport vandaag, mogelijk dat PPG een verbeterd bod voorbereidt van 88 euro per aandeel. Vandaar dat de bank het koersdoel voor AkzoNobel verhoogt van 65 naar 80 euro per aandeel. Het advies blijft Houden. Een bod van maximaal 88 euro per aandeel zou volgens ING moeilijk te weerstaan zijn. Mede omdat een fusie van PPG en AkzoNobel strategisch logisch is, ondanks wat overlap en mogelijke kartelbezwaren in met name Europa. Het fusieconcern zou meer prijskracht hebben en synergievoordelen kunnen bieden.

Anderzijds kan AkzoNobel proberen zo snel mogelijk de speciaalchemietak te verkopen voor een, door ING geschatte, waarde van 9,3 miljard euro. Dan kan het concern zelf op overnamepad gaan om zo een minder makkelijke overnameprooi te worden. ING stelt dat bijvoorbeeld het Amerikaanse coatingbedrijf Axalta een goede fit zou zijn voor AkzoNobel.

De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Cazenove houdt ook rekening met een hoger bod. Maar deze bank gaat ervan uit dat AkzoNobel ook dan het bedrijf niet wil verkopen. Zij houden het advies op Neutraal. Ook met het koersdoel van 71,50 euro is deze guru aan de voorzichtige kant. Duidelijk onder de huidige koers dus. De kans dat AkzoNobel wordt overgenomen voor 90 euro per aandeel wordt door deze analist ingeschat op 30%.

AkzoNobel naar 90 euro

Dan zijn de guru's van Citigroup een stuk positiever. Deze bank verhoogde het advies voor AkzoNobel van Neutraal naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij naar 90 euro. Citigroup ziet het bod als een onverwachte katalysator voor de start van een herstructurering waardoor AkzoNobel meer aandeelhouderswaarde kan creëren.

Daar kunnen ze gelijk in hebben want AkzoNobel meldde direct na het bod de strategische opties voor een afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals te gaan onderzoeken. Citigroup waardeert deze divisie op 8,4 miljard euro, iets lager dan ING dus, en verwacht dat de opbrengst door AkzoNobel in overname's zal worden gestoken. 

Geen hoger bod

S&P Equity Research verhoogde het koersdoel van 65 naar 75 euro met een ongewijzigd Houden-advies. Het bod van PPG betekent volgens deze analist een koers-winstverhouding van 19,1 op basis van de raming voor 2017, conform het waarderingsniveau van sectorgenoten. Daarmee is het bod volgens deze guru onvoldoende omdat de financiële positie van AkzoNobel beter is dan die van PPG. Een hoger bod acht deze analist echter onwaarschijnlijk, gezien de reactie van AkzoNobel. De afsplitsing door AkzoNobel van zijn Specialty Chemicals-divisie kan volgens de analist wel waarde ontsluiten.

De guru's van KBC Securities verhoogden het koersdoel van 75 naar 80 euro met een ongewijzigd Accumuleren-advies. KBC meent dat de onderneming ondergewaardeerd is ten opzichte van sectorgenoten in de verf- en coatingindustrie.

Theodoor Gilissen Bankiers houdt het advies Aanbevolen op AkzoNobel en heeft toegezegd het koersdoel van 68 euro te gaan herzien. Credit Suisse is al zover met een koersdoel van 77,50 euro en het advies Houden. Deutsche Bank adviseert Kopen met een koersdoel van 87,50 euro.

Lees ook: Technisch analist Bas Heijink over AkzoNobel, Shell, en Qualcomm

Laatste blogposts

Klimaatverandering essentiële factor voor beleggers

17 april 2024 - 07:17u

In al uw beleggingsbeslissingen moet u de komende dertig jaar rekening houden met de drie D's: decarbonisatie (stoppen met fossiele energie), demografie (vergrijzing) ... Meer »

Voorspellen: overmoed, arrogantie en angst

31 maart 2024 - 05:56u

Professionele beleggers overschatten de juistheid van hun voorspellingen van de economie en de beurs met 140 procent. Kortom niet alleen voorspellen guru's de markt sl... Meer »

Aan doemdenkers heeft een belegger niets

17 maart 2024 - 09:24u

Rienk Kamer was een van de bekendste in Nederland. Een doemdenker die continu voorspelde dat de koersen zouden gaan crashen. Hij werd er zo populair mee, vertelde hij,... Meer »

Guruwatch.nl is onderdeel van de IEX Media | Andere sites van IEX Media: IEX.nl - IEXProfs.nl - Beursonline.nl - DeBeurs.nl - Eurobench.com - Belegger.nl - Beursduivel.be